Hoppa till huvudinnehållet

Bodde utomlands – tog ändå emot ersättning på 186 000 kronor

Publicerad:
Åmålsbon ska betala tillbaka 186 500 kronor i felaktigt utbetald ersättning, har Försäkringskassan beslutat.
Åmålsbon ska betala tillbaka 186 500 kronor i felaktigt utbetald ersättning, har Försäkringskassan beslutat. Foto: Johan Nilsson/TT

En 56-årig Åmålsbo ska betala tillbaka 186 500 kronor till Försäkringskassan. Det är pengar han tagit emot i form av bostadstillägg, handikappersättning och sjukersättning – trots att han bodde utomlands i över ett år.

Mannen beviljades bostadstillägg, handikappersättning och sjukersättning under 2019. I februari 2021 bosatte han sig utomlands, eftersom han ansåg att han skulle få bättre behandling och medicinering där.

Man varken han eller hans gode man anmälde vid något tillfälle till Försäkringskassan att han flyttat utomlands och ersättningarna fortsatte komma. Trots att man då inte har rätt till bostadstillägg eller handikappersättning. Inte heller hade mannen rätt till garantiersättningen inom sjukförsäkringen, som bara betalas ut om man bor i Sverige, ett annat EU-/EES-land eller Schweiz.

Försäkringskassan beslutar därför att 56-åringen ska betala tillbaka sammanlagt 186 469 kronor i felaktigt utbetalad ersättning.

Försäkringskassan skriver också i beslutet att det inte finns några skäl att mannen ska slippa betala tillbaka. Och mannens ekonomiska situation påverkar inte den bedömningen.

Artikeltaggar

BeslutEUEuropeiska ekonomiska samarbetsområdetFörsäkringskassanSchweizSjukpenningVård och omsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.