Hoppa till huvudinnehållet

Snart kommer en ny biblioteksbuss – ska fungera som ett rullande bibliotek

Publicerad:
Sara Falkstad, verksamhetsutvecklare för biblioteksbussen, Jonathan Kihlström, chaufför, och Maria Persson, bibliotekschef, berättar om den nya biblioteksbussen.
Sara Falkstad, verksamhetsutvecklare för biblioteksbussen, Jonathan Kihlström, chaufför, och Maria Persson, bibliotekschef, berättar om den nya biblioteksbussen. Foto: Nathalie Forsström

Säffle bibliotek ska få en ny biblioteksbuss. Tanken är att den ska ersätta den nuvarande bokbussen som åker runt i kommunen. I samband med detta vill man utveckla verksamheten och just nu söker biblioteket synpunkter på vad kommuninvånarna vill ha i den nya biblioteksbussen.

Tanken är att den nya biblioteksbussen ska kunna erbjuda en stor del av den service som biblioteket erbjuder. Det blir som ett bibliotek fast ett rullande bibliotek som besöker olika delar av kommunen.

– Under 2023 får vi vår nya biblioteksbuss som vi har väntat på i många år, säger bibliotekschefen Maria Persson.

Nu ser biblioteket många nyheter med den nya biblioteksbussen.

– Samhället förändras och vi behöver utvecklas i takt med det. Det blir ett bra tillfälle nu när vi får en ny buss, säger Maria Persson.

Utveckling

Sara Falkstad har anställts som verksamhetsutvecklare för biblioteksbussen. Hon kommer att jobba med att ta reda på vilka möjligheter som finns och ta reda på vad folk vill ha. Hon ser många möjligheter med den nya bussen och vill gärna ha in åsikter från kommuninvånarna om vad de vill använda biblioteksbussen till.

– Det blir inte bara en buss för att frakta böcker. Vi ska kunna erbjuda service i form av olika saker, säger Sara Falkstad.

Bland annat kommer det att finnas en dator ombord på bussen som man kan låna på plats. Just nu ligger en enkät ute, både på biblioteket och på nätet, och man hoppas att kommuninvånarna ska ta chansen att svara på den och vara med och påverka det utbud som ska finnas.

– Vi frågar dem som bor i kommunen och dem som använder bokbussen i dag, säger Sara Falkstad.

Skapande och samtal

Det kan till exempel röra sig om skapande verksamhet eller författarsamtal.

– Saker som händer på biblioteket kan hända även på bussen eller där den stannar, säger Maria Persson.

Maria Persson uppger att biblioteksbussen ökar tillgängligheten för bibliotekets verksamhet.

– Vi vill nå så många som möjligt. Vi når dem som bor på landsbygden och framför allt dem som inte kan ta sig till biblioteket, säger Sara Falkstad.

Jonathan Kihlström som kör bokbussen tycker att det är kul att det ska komma en ny buss.

Enkäten kommer att finnas ute fram tills mitten av mars.

– Det är roligt att vara med och utveckla den nya, säger han.

Artikeltaggar

BibliotekBöckerLitteraturMaria PerssonNöje/KulturNyheterSäffleSäffle bibliotekSara Falkstad

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.