Hoppa till huvudinnehållet

Uppskattade extratimmar på miljöstationen: ”Brukar smälla till mellan 11 och 12”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
I helgen var det återvinningshelg på Östby miljöstation. Syskonen Leah och Ludwig Johansson gick flera vändor med leksaker och cyklar som hade gjort sitt.
I helgen var det återvinningshelg på Östby miljöstation. Syskonen Leah och Ludwig Johansson gick flera vändor med leksaker och cyklar som hade gjort sitt. Foto: Fredrik Tacacho

Många passade på att rensa i förråden när Östby miljöstation i helgen bjöd in till återvinningshelg med extra långa öppettider.

– Men det här är ingenting mot hur det brukar vara i april, säger miljöarbetaren Magnus Gustafsson.

I helgen är det återvinningshelg på Östby miljöstation med extraöppet både lördag och söndag. Och det var många som passade på att rensa förråden på ”bröte” och köra bort det till tippen i det fina lördagsvädret.

– Nu är det ganska lugnt men det brukar smälla till mellan 11 och 12, säger Claes Jernberg, miljöarbetare på Östby miljöstation, vid tiotiden på lördagsmorgonen.

Tömde ett hem

Carina Rosendahl rycker till när grästrimmern, som hon trodde hade gjort sitt, plötsligt drar igång när hon är i färd med att slänga den på tippen.

– Den får följa med hem igen, men det är något problem med batteriet, säger hon.

Carina Rosendahl körde flera lass med svärmoderns gamla grejer under helgen.
Carina Rosendahl körde flera lass med svärmoderns gamla grejer under helgen. Foto: Fredrik Tacacho

Svärmodern har nyligen flyttat från ett hus i Fengersfors till ett rum på ett särskilt boende så det blir en hel del prylar som behöver tas om hand. Förra helgen körde Carina och maken fyra–fem släp till tippen och i dag räknar de med att det blir ytterligare ett par stycken. De har även skänkt en hel del möbler och annat till bland annat Erikshjälpen.

– Syskonen har tagit en del grejer också, det är mycket minnen, säger hon.

Kö ut till E45

Det fina vädret i kombination med de tre extra öppettimmarna gjorde att personalen på Östby räknade med bra tryck under lördagen.

– När det är öppet lite extra slipper besökarna hetsa. Annars brukar det vara kö ut till E45 ibland när vi öppnar klockan 9, säger Claes Jernberg.

Det är första gången Östby kör en återvinningshelg redan i februari. I april är det dags igen.

– Det här är ingenting mot hur det brukar vara i april när folk har börjat arbeta i trädgårdarna, då är det kaos här, säger miljöarbetaren Magnus Gustafsson.

Anders Ågren från Säffle hjälpte dottern att köra iväg ett lass med gamla möbler och passade då på att rensa lite där hemma också. ”Hon har blivit sambo, så då blir det en del grejer över”, säger han.
Anders Ågren från Säffle hjälpte dottern att köra iväg ett lass med gamla möbler och passade då på att rensa lite där hemma också. ”Hon har blivit sambo, så då blir det en del grejer över”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho

Besökarna har generellt bra koll på sorteringen och sköter sig själva, menar Claes Jernberg. Flest frågor får personalen kring vad som räknas som brännbart och om träprodukterna är tryckimpregnerade eller inte. De får även en hel del frågor kring prylar som innehåller flera olika material.

– En del plockar isär prylarna men det är inget vi kräver. Vi får kolla vad det är mest av.

Ta vara på mer

De får även en hel del frågor om möjligheten att plocka med sig saker som andra slängt, men det är inte tillåtet och räknas egentligen som stöld, menar Claes Jernberg.

– Den ene mannens skit kan vara den andre mannens guld, men man får tyvärr inte plocka med sig saker.

Personalen har diskuterat möjligheten att förlänga livet för finare prylar genom att skänka dem vidare, men ser i nuläget ingen bra lösning på det då en sådan station skulle stoppa upp flödet på återvinningsstationen. Däremot finns det möjligheter att skänka kläder till klädinsamling och sportprylar till Fritidsbanken.

Claes Jernberg är vikarie och rycker in som miljöarbetare på Östby vissa helger. ”Jag är intresserad av det här”, säger han.
Claes Jernberg är vikarie och rycker in som miljöarbetare på Östby vissa helger. ”Jag är intresserad av det här”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Markus Johansson från Säffle uppskattar att de kör extraöppet på Östby vissa helger. ”Man lägger undan saker hela tiden, så det blir en del”, säger han.
Markus Johansson från Säffle uppskattar att de kör extraöppet på Östby vissa helger. ”Man lägger undan saker hela tiden, så det blir en del”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Säfflesyskonen Leah och Lova Johansson gick flera vändor med skräp.
Säfflesyskonen Leah och Lova Johansson gick flera vändor med skräp. Foto: Fredrik Tacacho
Det var en strid ström av besökare under lördagen, men ändå ingenting mot hur det brukar se ut på återvinningshelgen i april, menar personalen.
Det var en strid ström av besökare under lördagen, men ändå ingenting mot hur det brukar se ut på återvinningshelgen i april, menar personalen. Foto: Fredrik Tacacho
Carina Rosendahl har tillsammans med maken tömt svärmoderns hus i Fengersfors.
Carina Rosendahl har tillsammans med maken tömt svärmoderns hus i Fengersfors. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ErikshjälpenFengersforsFritidsbankenMiljöMöblerSäffleÅmålÅtervinningÖstby

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.