Hoppa till huvudinnehållet

Säffleborna älskar sina semlor

Publicerad:
ST tar pulsen på Holgers konditori inför årets största kondisdag - fettisdagen. Sara Johansson och Caroline Augustsson laddar upp i både bröddisken och på det mentala planet...
ST tar pulsen på Holgers konditori inför årets största kondisdag - fettisdagen. Sara Johansson och Caroline Augustsson laddar upp i både bröddisken och på det mentala planet... Foto: Marina Johansson

På Holgers konditori har de sällan tid att sitta och dega på jobbet, men en arbetsdag är intensivare än alla andra: fettisdagen. I morgon räknar de med att sälja flera tusen semlor, och förberedelserna började i dag.

– Semlor är hysteriskt populärt hos säffleborna.

Det är trångt om saligheten i bageriet när nästan alla medarbetare har kallats in. Mjöldamm yr, maskiner surrar, grädde piskas fluffig - allt i en potent doft av jäst och nymald kardemumma.

– Det är rena Tomtens verkstad här, säger Caroline Augustsson, som äger konditoriet tillsammans med Sara Johansson.

Sietse Vandewaerde spritsar rejäla gräddklickar på de nybakade bullarna. Hon kommer från Belgien och är ganska nyinflyttad i Säffle. ”Jag har gjort semlor i Belgien, men det var ingen succé - det är kanske något man behöver vara uppväxt med”.
Sietse Vandewaerde spritsar rejäla gräddklickar på de nybakade bullarna. Hon kommer från Belgien och är ganska nyinflyttad i Säffle. ”Jag har gjort semlor i Belgien, men det var ingen succé - det är kanske något man behöver vara uppväxt med”. Foto: Marina Johansson

Tusentals gräddiga skapelser

Men så är det också årets i särklass största försäljningsdag som det handlar om. Det finns bara ett bakverk som orsakar en aktivitet utan motstycke i bageriet: semlan.

– Vi förbereder 2000 klassiska semlor av normalstorlek, och 400 minisemlor. Sen blir det ganska många wienersemlor, som också är väldigt populär, och även ett antal av de mer ovanliga sorterna. Men vi räknar med att vi kommer att få göra nya på löpande band hela dagen i morgon, säger Sara Johansson.

För även om de uppmanar alla att förboka, blir det många spontanköp och oförutsedda beställningar.

– Det kommer alltid några som säger att ”oj, jag har glömt förbeställa och ska ha till 50 anställda”. Då får vi göra vi vad vi kan för att fixa det, säger Caroline.

Degmaskinerna går varma mest hela tiden under det närmaste dygnet. På en bagerisats blir det cirka 360 semlor.
Degmaskinerna går varma mest hela tiden under det närmaste dygnet. På en bagerisats blir det cirka 360 semlor. Foto: Marina Johansson

”Hysteriskt populärt”

Förr i tiden var det straffbart att sälja semlor före fettisdagen. Numera kan man emellanåt hitta semlor under ett halvårs tid, kanske ända från september och fram till påsk. På Holgers börjar man sälja semlor från och med den 2 januari, och säffleborna är inte traditionella av sig vad gäller när man ”får” äta semlor.

– Det är hysteriskt populärt med semlor. Vi säljer många varje dag under hela perioden som vi har - årsskiftet fram till påsk - även om det givetvis peakar på fettisdagen och sedan avtar betydligt. Redan för flera veckor sedan var det flera som frågade ”när slutar ni med semlor?!”, alltså långt innan semmeldagen har varit. Folk hetsäter verkligen! säger Caroline.

– Ja, innan fettisdagen säljer vi allt mellan 100 och 250 semlor varje dag, säger Sara.

Fluffig kardemummabulle, luftigt vispad grädde, rejält med äkta mandelmassa och ett lagom snöigt lock - så vill de flesta ha sin semla.
Fluffig kardemummabulle, luftigt vispad grädde, rejält med äkta mandelmassa och ett lagom snöigt lock - så vill de flesta ha sin semla. Foto: Marina Johansson

En kär tradition är en stammiskund som alltid tittar in den 2 januari för att köpa årets första två semlor.

– Hon vill ha lite ljusare bullar, alltså som inte är lika hårt gräddade, och blir så glad när vi kommer ihåg det utan att hon behöver säga det. Hon är så go! säger Sara.

Päronsemlan - en unik Holgers-variant av det klassiska bakverket - är också populärt, även om inget rår på originalet försäljningsmässigt.
Päronsemlan - en unik Holgers-variant av det klassiska bakverket - är också populärt, även om inget rår på originalet försäljningsmässigt. Foto: Marina Johansson

Det finns ju så ofantligt många bakverk, och trender som kommer och går. Varför tror ni att just semlan förblir så omåttligt populär?

– För att det är så gôtt! Jag tror att det är så enkelt, säger Sara.

– Ja, det är inget ”knôvvel” - bara rätt in i mun! fyller Caroline i.

Kanske spelar det också in att det är något att ”piffa upp” tillvaron med i gränslandet mellan vinter och vår; en tid på året som många tycker känns lite trög och grå.

– En tulpanbukett och en semla, det ger väl vårkänslor tror jag, säger Sara.

Ägarna spår att de under fettisdagen kommer att sälja minst 2000 vanliga semlor, och ytterligare några hundra av de andra varianterna.
Ägarna spår att de under fettisdagen kommer att sälja minst 2000 vanliga semlor, och ytterligare några hundra av de andra varianterna. Foto: Marina Johansson

Hur ska en bra semla vara då?

– Först och främst en luftig och god bulle. Det är också viktigt att det är hög mandelhalt i fyllningen, att det verkligen är äkta vara. Sen ska det vara lagom hårt vispad grädde, som är så nygjord som möjligt. Vi spritsar allt eftersom, så att den är så färsk som möjligt när kunden hämtar semlan, säger Sara.

Och florsockret ska man inte glömma; en ”naken” semla ser trist ut. På Holgers används ett specialflorsocker som inte smälter bort.

Sara är traditionell av sig, medan Caroline avslöjar att hon har en favorit i de mer nyskapande kreationerna:

– Jag älskar ju wienersemlan, jag skulle kunna äta fyra om dagen!

Just nu får till och med chokladbollarna form av semlor...
Just nu får till och med chokladbollarna form av semlor... Foto: Marina Johansson

Kraftprov

Från och med klockan två i natt står personalen och gräddar bullar. Sedan fylls, monteras och säljs det semlor ända till stängningsdags. Vid åtta på kvällen har det städats och personalen får åka hem efter årets mastodontdag.

– Det är nästan svårt att förklara detta för någon som inte själv har varit med om en fettisdag i ett konditori. Det är nästan så att det blåser i håret på oss! säger Caroline.

Känner ni just då att ”jag vill aldrig se en semla igen?”

– Nej, men jag vill hellre se en säng! säger Sara, och fortsätter:

– När man är i mål med en sådan dag känns det såklart väldigt gôtt.

Bullarna mäts upp i speciella formar.
Bullarna mäts upp i speciella formar. Foto: Marina Johansson

Brukar allt gå åt, eller blir det något svinn?

– Några väldiga mängder brukar det faktiskt inte bli över. Ett litet gäng, som vi kan sälja för halva priset dagen efter, säger Sara.

Kommer ni själva hinna njuta av en semla i morgon?

– Jag tar nog hellre min en annan dag faktiskt, det blir för stressigt under fettisdagen, säger Sara.

– Tala för dig själv! Jag ska se till att äta i natt, det kan jag lova! säger Caroline.

Artikeltaggar

BelgienHandelHolgers konditoriKonditorierMat och dryckPåskSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.