Hoppa till huvudinnehållet

Politisk oenighet i frågan om kärnkraft på nya platser

Publicerad:
Bilden är tagen vid kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Åsikterna om huruvida man ska tillåta kärnkraftverk på nya platser är delad inom den politiska majoriteten i Säffle.
Bilden är tagen vid kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Åsikterna om huruvida man ska tillåta kärnkraftverk på nya platser är delad inom den politiska majoriteten i Säffle. Foto: Adam Ihse/TT

Det råder delade meningar politiskt om hur kommunen ska ställa sig i frågan om kärnkraft. Centerpartiet och Socialdemokraterna vill inte se någon kärnkraftsanläggning i Säffle medan Moderaterna och Sverigedemokraterna öppnar upp för att utreda möjlighet till kärnkraft på nya platser. Nu väntas en fortsatt debatt i kommunfullmäktige.

Ola Johansson (M) och Dag Rogne (C) är oftast överens i de beslut som fattas men i frågan om kärnkraften delar sig deras åsikter.
Ola Johansson (M) och Dag Rogne (C) är oftast överens i de beslut som fattas men i frågan om kärnkraften delar sig deras åsikter. Foto: Jenni Jansson

Regeringen vill öppna upp för möjligheten att bygga kärnkraftverk på andra platser än där det redan finns kärnkraft idag och en av platserna som har pekats ut som intressant för kärnkraft är Säffle.

Idag finns en bestämmelse i miljöbalken som anger att regeringen endast får tillåta en ny kärnkraftsreaktor om den ersätter en permanent avstängd reaktor och uppförs på en plats där någon av de befintliga reaktorerna är lokaliserad. I promemorian ”Ny kärnkraft i Sverige – ett första steg” föreslås det att den bestämmelsen tas bort. Nu har Säffle kommun fått möjlighet att svara på en remiss om detta.

Delade meningar

Frågan togs upp på kommunstyrelsens möte i början av veckan. Det råder delade meningar inom den politiska majoriteten i Säffle när det gäller hur kommunen ska ställa sig i frågan.

Det krävdes en votering när kommunstyrelsen skulle fatta beslut om vilket förslag som ska skickas till kommunfullmäktige. Centerpartiet och Socialdemokraterna anser inte att man ska tillåta ny kärnkraft på platser där det inte redan idag finns kärnkraft. Det blev också det förslaget, som med sju röster mot sex, ska skickas vidare till kommunfullmäktige för beslut. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill öppna upp för möjligheterna att tillåta ny kärnkraft på platser där det inte finns kärnkraft idag.

Inte på nya platser

Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) anser att man inte ska tillåta ny kärnkraft på platser där det inte redan finns kärnkraft.

– Jag tycker att det ska finnas där det redan finns, säger Dag Rogne och poängterar att han tycker att det är viktigt att istället satsa på förnyelsebar energi.

Vice ordförande i kommunstyrelsen Ola Johansson (M) håller inte med. Även han är för förnyelsebar energi men han tror inte att det räcker. Därför vill han öppna upp för att utreda kärnkraft på nya platser.

– Jag tycker att det är en bra energikälla. Vindkraften räcker inte riktigt till, säger han.

Fortsatt debatt

Nu ska frågan upp för beslut i kommunfullmäktige. Sjukvårdspartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna finns inte representerade i kommunstyrelsen men sitter med i kommunfullmäktige och kan delta i den slutgiltiga debatten innan beslutet om kommunens ståndpunkt i frågan ska fattas.

Artikeltaggar

Dag RogneKärnkraftKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNyheterOla JohanssonPolitikSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.