Hoppa till huvudinnehållet

Niparak inspireras av skogen

Publicerad:
Konstnären Niparak Lindström från Åmål ställer ut på Galleri 2 i Säffle. Varnissagen är på lördag.
Konstnären Niparak Lindström från Åmål ställer ut på Galleri 2 i Säffle. Varnissagen är på lördag. Foto: Claes Österman

Konstnären Niparak Lindström från Åmål är en färgstark och mångsidig person med en omväxlande och aktiv livsstil och på något sätt präglar det hennes konst. Det händer hela tiden något i hennes bilder.

Niparak har på lördag vernissage för en ny utställning i Galleri 2 där publiken kommer att få se bilder som är lika öppna för publikens tolkningar som för konstnären själv.

– När jag börja måla en bild har jag sällan bestämt vad den ska föreställa utan jag låter motivet växa fram. Det blir abstrakt men jag tycker det är roligt att höra vad betraktaren ser och upplever och om det stämmer överens med min egen tolkning, säger Niparak.

Det är en utställning som kan delas upp i två delar - en abstrakt del och en del med akvareller. Naturen är ett genomgående tema.

– Jag inspireras mycket av skogen och naturen där växter, stenar, ljuset och annat ger mig många idéer, förklarar hon.

Blandar material

Grunden är akryl, men Niparak blandar gärna med andra material, till exempel kol eller tusch. Hon gillar att vara lekfull i sitt skapande och tänker alltid utanför boxen. Det är också många exempel på blandteknik som hon visar i Galleri 2.

Niparak är sedan många år bosatt i Åmål men berättar att hon starka band till Värmland efter att ha arbetat i många år som sjuksköterska på sjukhuset i Karlstad. Det är en kvinna med många järn i elden. Hon är född och uppvuxen i Thailand där hon bland annat idrottade på elitnivå. Hon spelade volleyboll på toppnivå men var framgångsrik också i badminton och tennis.

1992 kom hon till Sverige. Då hade hon med sig en lärarexamen, men efter att ha lärt sig svenska, utbildade hon sig till sjuksköterska. Numera arbetar hon på vårdcentralen i Åmål.

Musik på vernissagen

Intresset för konst har hon haft sedan hon var liten då hon tyckte om att rita och måla. För 12-13 år sedan började hon gå målarkurser på Folkuniversitetet i Karlstad. Där återupptäckte hon lusten att skapa bilder, men då var det framför allt akryl och även akvarell som ersatte barndomens färgpennor.

Konstpubliken i Säffle har tidigare mött henne i olika sammanhang, bland annat i Galleri 2 men också i Silvénska galleriet, på Krokstad och i den senaste Höstsalongen i Toms Verkstad.

  • Målningen heter Fyra element.
    Målningen heter Fyra element. Foto: Claes Österman
  • Niparak Lindström kommer även att visa akvreller med naturmotiv.
    Niparak Lindström kommer även att visa akvreller med naturmotiv. Foto: Claes Österman
  • Ett exempel på styrkan i Niparak Lindströms kompositioner.
    Ett exempel på styrkan i Niparak Lindströms kompositioner. Foto: Claes Österman

Niparak tycker om utmaningar och att lära sig nya saker. Naturligtvis har hon fler strängar på sin lyra. Hon spelar fiol och är bland annat medlem i folkmusikgruppen Skogskvintetten som flera gånger framträtt i Säffle. Numera har hon lärt sig att spela cello och vid lördagens vernissage kommer hon att spela tillsammans med sin man Per Uno Skoog som är fiolspelare.

– Vi kan utlova en helhetsupplevelse, säger Marianne Wenneberg i Galleri som är mycket förtjust i Niparaks konst.

– Det är mustiga färger i fin balans och snygga kompositioner. Väldigt tilltalande, tycker Marianne.

Utställningen pågår till den 5 mars.

Artikeltaggar

Galleri 2KonstNiparak LindströmSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.