Hoppa till huvudinnehållet

Terese inventerar för kulturmiljöprogram nummer fem

Publicerad:
Nu är det dags för kulturmiljöprogram för Annelund, Rolfserud och bruksområdet i Säffle. Värmlandsantikvarien Terese Myrin är på plast i Säffle och inventerar. (Annelundsskolan)
Nu är det dags för kulturmiljöprogram för Annelund, Rolfserud och bruksområdet i Säffle. Värmlandsantikvarien Terese Myrin är på plast i Säffle och inventerar. (Annelundsskolan) Foto: Carolina Schützer

Nu är Värmlandsantikvarien Terese Myrin tillbaka i Säffle för att göra ytterligare ett kulturmiljöprogram till Säffle. Den här gången gäller det Annelund, Rolfserud och bruksområdet. ST möter upp Terese under ett inventeringsbesök.

– Det är ju jättekul att få göra fler områden här i Säffle. Det är alltid kul att göra kulturmiljöprogram. Man lär ju känna ett område mycket mer ordentligt då, säger Terese Myrin, Värmlandsantikvarien och fortsätter:

– Säffle är duktiga på att göra kulturmiljöprogram. Kommuner ska ju ha ett sådant, men det är många som inte har det. Säffle håller ju på och är på väldigt god väg.

Terese kommer att inventera de tre områdena nu under våren; Annelund, Rolfserud och bruksområdet. Därefter kommer hon tillbaka i juni för att fota det som har varit mest intressant - det som ska vara med i kulturmiljöprogrammet.

Hur arbetar du när du inventerar?

– Jag använder mig av en karta och går gata upp och gata ner egentligen. När jag ser ett hus jag är intresserad av så fotar jag det och sätter ett kryss på kartan. Jag prickar av husen allt eftersom och då vet jag att jag tittat på allt.

Terese berättar att hon lätt ser när det handlar om 80-, 90- och 00-tal, eller självklart om ett hus är väldigt förvanskat eller omgjort - då kommer det inte med i kulturmiljöprogrammet.

– När jag är klar så har jag en lista med allt jag är intresserad av. Sen kollar jag upp byggår och arkitekt och lite andra intressanta saker, och kollar över husets historia. Det finns ju saker som jag inte kan se med ögat - viktiga saker som jag får ta reda på genom att läsa istället. Sen gör jag en kulturhistorisk värdering och bedömer vilka byggnader som ska vara med i slutändan.

Brukar folk undra vad du gör?

– Det är lite småjobbigt ibland när husen ligger lite ensligt, då brukar jag knacka på. Det känns annars som jag smyger runt och fotar - och jag vill ju inte vara till besvär. Ibland händer det att folk kommer ut och frågar vad jag gör ja, skrattar Terese.

– Men då kommer man ofta in på intressanta samtal och de kan berätta historier bakom husen - det är värdefullt för mig.

Villa Billerud är en av byggnaderna som Terese kikade lite närmare på.
Villa Billerud är en av byggnaderna som Terese kikade lite närmare på. Foto: Carolina Schützer

Varsamhet är viktigt

Varsamhetsparagrafen är någonting som gäller alla byggnader, och finns med i plan- och bygglagen. Det betyder att ändringar av en byggnad alltid ska utföras varsamt. Hänsyn ska tas till byggnadens karaktärsdrag och dess tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden ska tas till vara. Dessa aspekter tar Terese i beräknande när hon gör kulturmiljöprogrammet.

– Detta gäller ju alla byggnader - så bara för att ens hus inte kanske kommer med i kulturmiljöprogrammet som särskilt värdefullt, så betyder det inte att man inte måste vara varsam med sitt hus.

Vad förväntar du dig att se i Annelund?

– Jag förväntar mig att se byggnader från sekelskiftet och framåt. Villabebyggelser med en koppling till bruket. Kanske en hel del egna hem - sådana man byggde själv. Jag tror också att det kommer att vara mycket individer - inte så många gator eller områden där alla hus ser likadana ut. Det kommer nog att vara mycket blandat.

I Annelund ligger den gamla Annelundsskolan - en väldigt vacker byggnad med historiskt värde som tyvärr står tom. Självklart karaktäriserad av Säffleteglet.

– Här ger funktionen skola ett kulturhistoriskt värde i sig eftersom den är ett tecken på områdets utveckling och många har minnen kopplat till byggnaden. Det är synd att den står och förfaller.

 • Det finns mycket gamla byggnader inne på bruksområdet.
  Det finns mycket gamla byggnader inne på bruksområdet. Foto: Carolina Schützer
 • Det finns mycket gamla byggnader inne på bruksområdet.
  Det finns mycket gamla byggnader inne på bruksområdet. Foto: Carolina Schützer
 • Det finns mycket gamla byggnader inne på bruksområdet.
  Det finns mycket gamla byggnader inne på bruksområdet. Foto: Carolina Schützer

Bruket - stor del av Säffles historia

En speciell plats som finns på området som Terese nu ska inventera är Nordic Paper och bruksområdet. När ST träffade Terese hade hon precis varit på en rundvandring inne på pappersbruket.

– Det har ju ett bruks karaktär. Det händer saker hela tiden och det är ett område som hela tiden är under ombyggnad. Det är som ett lapptäcke av 1900-talshistoria. Det är spännande med alla lagren som finns.

Bruket brann 1899, så det äldsta byggnaderna som finns inne på området är från början av 1900-talet.

– Även om det är mycket som är i dåligt skick och mycket som inte används så måste man väga in att det är en del av karaktären i det här området. Det är viktigt historiskt för Säffle och för många människor över väldigt många år.

De gamla bruksbostäderna som finns kvar har också ett historiskt värde, även om de är nedgångna och inte vidare bevarade. Men historien som husen innehar gör att de också kan anses viktiga.

Såg du något spännande där inne?

– Ja men det fanns det. Bland annat den fösta forskningsbyggnaden - den var väldigt fin. Och det gamla Porthuset är ju också väldigt speciellt. Flera byggnader är från runt 1920-talet. Många av dem har stora fina fönster med fina fönsteröverstycken - ibland spröjsade fönster. Det är väldigt häftigt att dessa byggnader fortfarande används i verksamheten.

– Sedan är det svårt med industri - det är aldrig bra när det finns byggnader som står tomma. Och det finns en del sådana på området. En del av deras värde är ju i att de används, men samtidigt har de ett stort historiskt värde – man behöver hålla flera tankar att hålla i huvudet samtidigt.

Forskningen är typiskt modernistiskt och typiskt Säffle.
Forskningen är typiskt modernistiskt och typiskt Säffle. Foto: Carolina Schützer

Forskningen - en gång en viktig plats

Även det som man nu kallar Forskningen är en speciell och viktig byggnad för Säffle och dess historia. Terese menar också att det är ett tecken på hur viktigt Säffle en gång var - även internationellt i och med forskningen som skedde här.

– Byggnaden är typiskt modernistiskt - som en stor del av Säffle är och det är lite typiskt för staden. Det är rena enkla linjer och väldigt genomtänkt. Sedan har vi ju det röda Säffleteglet. Det var en viktig byggnad en gång och det syns.

Vad förväntar du dig att se i Rolfserud?

– Där har några av mina referenspersoner påpekat att det har varit en hel del hantverkare som hållit till. Så det finns en del ekonomibyggnader och uthus som jag är lite nyfiken på. Sedan har jag också kollat lite om det kan finnas spår av gamla gårdar kvar där och jag kan ha hittat två byggnader som jag ska kika på. Sedan ska det bli spännande att uppleva strandkanten - Byälven har ju alltid varit väldigt viktig för Säffle.

Så från och med nu och hela våren framöver kommer Terese att gå runt i kvarteren och titta på hus. I oktober ska arbetet varar helt klart - det är då det ska lämnas över till kommunen.

 • Vy av Billerud
  Vy av Billerud Foto: Järnvägsmuseet
 • Säffle: Parti av Rolfserud.
  Säffle: Parti av Rolfserud. Foto: Birger Göransson
 • Annelund
  Annelund Foto: Okänt ursprung

Artikeltaggar

AnnelundsskolanHistoriaNordic PaperSäffleTeknik och vetenskapTerese MyrinVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.