Hoppa till huvudinnehållet

Vill göra besöksmål av oslipad diamant

Publicerad:
Kan Värmlands Nysäter bli för Säffle vad till exempel Kolmården är för Norrköping? Sådan är förhoppningen för LEWED AB, med Lars Evert Wikholm i spetsen, som köpt den gamla skolan och den gamla affären i syfte att starta något liknande Wiksfors bruk.
Kan Värmlands Nysäter bli för Säffle vad till exempel Kolmården är för Norrköping? Sådan är förhoppningen för LEWED AB, med Lars Evert Wikholm i spetsen, som köpt den gamla skolan och den gamla affären i syfte att starta något liknande Wiksfors bruk. Foto: Marina Johansson

Företagshotellet Wiksfors bruk har befäst Långserud som besöksmål på kartan och livat upp bygden.

Nu har drivkrafterna bakom succén siktet på att göra något liknande i grannbyn Värmlands Nysäter.

– Den här sträckan längs E18 ska vi göra världskänd, säger grundaren Lars Evert Wikholm.

Framgångssagan Wiksfors bruk känner väl alla säfflebor till vid det här laget. År 2018 köpte ett gäng entreprenörer den nedgångna gamla fabriken i Viksfors, renoverade den och startade olika verksamheter i lokalerna. I dag är Wiksfors bruk ett etablerat besöksmål för både lokalbor och turister, och ett centrum för näringslivet i bygden.

Den gamla skolan och den gamla affären i Värmlands Nysäter skulle kunna utgöra navet i ett nytt företagshotell och aktivitetskluster.
Den gamla skolan och den gamla affären i Värmlands Nysäter skulle kunna utgöra navet i ett nytt företagshotell och aktivitetskluster. Foto: Marina Johansson

En oslipad diamant

Lars-Evert Wikholm, en av grundarna, har själv haft företaget Wiksfors Technology på bruket och började känna att verksamheten skulle behöva större lokaler för att med tiden kunna växa. Så kände även kollegan Anders Nilsson, Wiksfors bryggeri, och därför köpte de i höstas den gamla skolan i Värmlands Nysäter och flyttade verksamheterna dit. Men än står stora delar av lokalerna tomma och då tändes idén om något mer. Skulle Värmlands Nysäter ha potentialen för ett nytt besöksmål och företagscentrum, likt Wiksfors bruk?

– I dag är Värmlands Nysäter en plats som de flesta bara kör förbi på vägen till något annat. Det är en vacker plats med stora möjligheter att bli något mycket mer än så, säger Lars Evert.

Lars Evert Wikholm beskriver detta som ”världens chans” för den som drömmer om att starta eget och behöver lite hjälp på traven.
Lars Evert Wikholm beskriver detta som ”världens chans” för den som drömmer om att starta eget och behöver lite hjälp på traven. Foto: Marina Johansson

Det skulle inte bli någon konkurrerande verksamhet till Wiksfors bruk, utan en kompletterande.

– Jag tror att många går runt och när en dröm om att starta något eget, men inte vet hur eller var. Nu finns världens chans för dem! Vi har både lokalerna och kunskap att dela med oss av, säger Lars Evert.

Fastigheterna kommer också med stora utomhusytor att utnyttja - kanske för en handelsträdgård.
Fastigheterna kommer också med stora utomhusytor att utnyttja - kanske för en handelsträdgård. Foto: Marina Johansson

Affärer av den nya skolan - i den gamla skolan

Utöver den gamla skolan har LEWED AB nämligen också köpt den gamla affären - som senast var antikvitetshandel - i Värmlands Nysäter. Med de två stora fastigheterna och tillhörande mark med sidobyggnader, kan många fler vara med.

– I dag finns redan flera olika aktörer i Värmlands Nysäter, men de samarbetar inte utan har sina ”egna” kunder. Vi tänker oss ett kollektiv där man hjälper varandra och har nytta av varandras verksamheter, säger Lars Evert.

Men det ska inte bli ett ”Wiksfors II”, även om man tar med sig mycket av samma tillvägagångssätt och kollektiva anda som finns på Wiksfors.

– Vi tänker oss att det ska heta The Old School, eller bara Gamla skolan.

Kanske kan gamla serviser och köksgeråd från den forna antikvitetshandeln få nytt liv i ett b&b eller kafé?
Kanske kan gamla serviser och köksgeråd från den forna antikvitetshandeln få nytt liv i ett b&b eller kafé? Foto: Marina Johansson

Odlingar och camping

Vad kan det tänkas bli då? Hos de aktörer som redan ingår i Wiksfors-kollektivet finns tankar på någon form av plantskola eller växthus i trädgården för enklare gårdsförsäljning, samt att öppna ställplatser för husbil. I övrigt är ägarna öppna för alla förslag. Kanske vill någon driva ett vandrarhem i den gamla affären. Kanske blir det någon form av restaurang. Kanske någon vill öppna en skapande verksamhet, för workshops och kurser.

– Hur fräckt hade det inte varit med ett glasblåseri i den gamla källaren?

Kan detta bli tillhåll för en keramiker - eller kanske en glasblåsare?
Kan detta bli tillhåll för en keramiker - eller kanske en glasblåsare? Foto: Marina Johansson

Mat är centralt

Någon sorts matservering kommer att behövas, om bilden av The Old School som ett besöksmål man kan stanna på länge ska förverkligas.

– Jag har fastnat lite för bilden av ett crêperie på nedervåningen i gamla affären - kanske med ett bed and breakfast på övervåningen, säger Lars Evert.

Alla idéer är välkomna och det finns inga ”krampaktiva krav och måsten”, som Lars Evert uttrycker det.

– Lokalerna har vi och kan göra i ordning snabbt, om någon vill flytta in. Annars får vi väl låta dem stå som de är så länge, eller sälja.

Gamla affären - ”gula huset” - har potential för mängder av olika verksamheter. En hel del inventarier finns att utnyttja om man så vill.
Gamla affären - ”gula huset” - har potential för mängder av olika verksamheter. En hel del inventarier finns att utnyttja om man så vill. Foto: Marina Johansson

Hur snabbt kan lokalerna vara tillgängliga, om någon kastar sig på luren och vill vara med?

– Det beror förstås lite på vad man vill göra, men vi kan ha lokaler redo ganska omgående. Under våren kommer det att kunna stå klart.

Starkare tillsammans

Lars Evert och Anders har fullt upp med sina respektive företag och har inte för avsikt att starta fler i egen regi på platsen, utan endast upplåta lokalerna åt andra och erbjuda ett mentorskap.

– Det är inte vi som ska göra jobbet; vi ska möjliggöra för andra att göra jobbet, och vara stöttande längs vägen. Alla behöver någon som tror på dem, säger Anders.

Det sociala nätverket är A och O för The Old School, och Anders Nilsson berättar att det finns förhoppningar om att erbjuda jobbmöjligheter för personer som annars har det svårt på arbetsmarknaden.
Det sociala nätverket är A och O för The Old School, och Anders Nilsson berättar att det finns förhoppningar om att erbjuda jobbmöjligheter för personer som annars har det svårt på arbetsmarknaden. Foto: Marina Johansson

Det finns också en förhoppning om att kunna bidra med arbetstillfällen för personer som av olika skäl har det svårt på arbetsmarknaden och därför riskerar att hamna i ett utanförskap i samhället.

– Man brukar prata om funktionsnedsättningar, men jag gillar att istället använda begreppet ”funktionsförmåga”. Jag är övertygad om att alla människor har förmågan att göra någonting, även om vi inte fungerar likadant allihop. Här skulle man kunna få arbeta med riktiga grejer och inget ”hittepå”, men inom tydliga ramar och anpassat efter ens egna förutsättningar. Kanske tappa upp öl eller putsa fönster, säger Anders.

Wiksfors Technology och Wiksfors Bryggeri har redan flyttat in, men de nya lokalerna och markerna har plats för många fler entreprenörer.
Wiksfors Technology och Wiksfors Bryggeri har redan flyttat in, men de nya lokalerna och markerna har plats för många fler entreprenörer. Foto: Marina Johansson

Stärker Värmlands varumärke

Är Värmlands Nysäter ”mitt i ingenstans”, eller ”mitt i världen”? Det är en fråga om synsätt. Att göra byn till ett levande besöksmål med olika verksamheter skulle ge ringar på vattnet som sträcker sig långt utanför sockengränsen. Värmlands Vikingacenter är närmaste grannen och på kort bilavstånd finns ju, förutom Säffle och Wiksfors bruk, även Esters café, Naturbyn, Värmskogs café med de berömda räkmackorna och Sliperiet i Borgvik, för att bara nämna några.

– Det här är något som ska gagna hela Värmland. Den här sträckan längs E18 ska vi göra världskänd! säger Lars Evert.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som kan startas upp i Värmlands Nysäter, och ägarna välkomnar alla förslag.
Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som kan startas upp i Värmlands Nysäter, och ägarna välkomnar alla förslag. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

Bostad och byggenBryggerierE18FastigheterHusbilarLars-Evert WikholmMat och dryckNaturbynSäffleSliperietStällplatserVärmlands NysäterWiksfors Bryggeri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.