Hoppa till huvudinnehållet

Holgers växer ur lokalerna: ”vi kan inte fortsätta så här”

Publicerad:
Holgers konditori växer ur sina lokaler. Ägarna menar att de behöver bygga ut alla delar av verksamheten för att kunna fortsätta producera i nuvarande takt samt växa.
Holgers konditori växer ur sina lokaler. Ägarna menar att de behöver bygga ut alla delar av verksamheten för att kunna fortsätta producera i nuvarande takt samt växa. Foto: Marina Johansson

Holgers konditori bakar och säljer som aldrig förr, men de blomstrande affärerna kommer med rejäl växtvärk. Företaget har för länge sedan växt ur lokalerna, och det hänger på ett bygglov för att inte behöva bromsa verksamheten.

– Situationen är ohållbar och vi står väldigt snart inför ett val, säger ägarna Sara Johansson och Caroline Augustsson.

Det går bra för Holgers konditori. Sedan de nuvarande ägarna tog över stället år 2019 har det på ett fåtal år ökat omsättningen från 3,8 miljoner till 6 miljoner.

– Vi är så väldigt tacksamma för att vi har så otroligt lojala kunder, som verkligen vill att Holgers ska finnas kvar, säger Caroline.

”Väldigt, väldigt trångbodda”

Och alla fikaälskare i Säffle kan andas ut. Att Holgers hela existens skulle vara hotad, är det absolut inte tal om. Men även om populariteten är ett lyxproblem, är det ett reellt problem. Konditoriet kan inte fortsätta producera i den omfattning som det gör i de nuvarande lokalerna. Än mindre anställa fler och växa som arbetsgivare.

– Vi är väldigt, väldigt trångbodda. Andra konditorier som producerar i liknande omfattning har i regel dubbelt så stora lokaler. Hade vi varit ett annat företag hade vi nog försökt flytta för länge sedan, säger Caroline.

Sara Johansson, en av ägarna till Holgers konditori, berättar att de är väldigt bekymrade över hur konditoriet ska kunna driva verksamhet i framtiden om inget görs åt trångboddheten.
Sara Johansson, en av ägarna till Holgers konditori, berättar att de är väldigt bekymrade över hur konditoriet ska kunna driva verksamhet i framtiden om inget görs åt trångboddheten. Foto: Marina Johansson

Oflyttbara

Men nu är ju inte Holgers ett företag som alla andra. Det har funnits i 90 år och alltid i samma hus vid torget. Det är nästan att betrakta som ett landmärke i Säffle, och som på senare tid uppmärksammats i riksmedia efter att ha korats till innehavare av Sveriges vackraste ljusskylt.

– Vi tror att säffleborna skulle tycka att det vore skandal om Holgers flyttade från torget, säger Caroline.

Inte ändamålsenligt

Gamla hus har tveklöst sin charm, men de kan också vara begränsande; inte minst för företagsverksamhet som ska vara modern och effektiv. Varje del av konditoriet - bageri, kök och servering - är numera alldeles för litet. I bageriet är man minst fyra personer samtidigt, trots att det egentligen är för trångt och man nästan kliver på varandra redan vid tre personer.

– Det är svårt att få ett bra flow i bageriet och i köket, när något alltid står i vägen. Och vi skulle framför allt behöva betydligt större kyl-och frysutrymme. Vi har köpt in extra boxar, men de får vi klämma in där plats finns i stället för att ha allt på samma ställe, säger Sara.

På innergården finns massor av potential att göra bageriet större - det handlar bara om att få bygglov och ett klartecken från hyresvärden att göra investeringen.
På innergården finns massor av potential att göra bageriet större - det handlar bara om att få bygglov och ett klartecken från hyresvärden att göra investeringen. Foto: Marina Johansson

”Vill bara gråta”

I serveringen skulle de egentligen behöva ha ytterligare 50 sittplatser. Säsongsvis - som nu när det är sportlovsveckor - kommer fler kunder i större sällskap som är på genomresa. Ofta får de tyvärr fika någon annanstans.

– När det kommer åtta personer som vill stanna och fika på väg till Sälen och det redan är fullt, vill man bara gråta. Säffleborna kan tänka sig att ta en promenad och komma tillbaka lite senare, men är man på genomresa vill man inte vänta utan väljer ett annat ställe, säger Sara.

Skulle man kunna baka någon annanstans, och enbart ha servering här?

– Teoretiskt sett, ja - men egentligen inte. När allt är på samma ställe är det så mycket enklare att snabbt kunna lösa oförutsedda önskemål från kunder. Den servicen blir inte alls densamma om det krävs transporter, säger Sara.

Men att flytta bageriet skulle framför allt innebära att man tvingas överge företagets kanske största nyckelspelare: den över 100 år gamla ugn som använts i alla år.

– Den flyttar man inte på, och våra kunder påpekar ofta att den är vad som gör vårt bröd så unikt. Det skulle inte alls bli samma produkter med en modern ugn, säger Sara.

En inglasad veranda skulle både lösa många nya sittplatser och tillgänglighetsanpassa lokalerna.
En inglasad veranda skulle både lösa många nya sittplatser och tillgänglighetsanpassa lokalerna. Foto: Marina Johansson

Drömmer om en veranda

Ägarna har stora och tydliga visioner för hur man skulle kunna lösa situationen. Att bygga ut på bredden är inte möjligt när det finns annan verksamheten i lokalerna vägg i vägg, utan det är att bygga framåt och bakåt som gäller.

– Vi har en dröm om en inglasad veranda, liknande den Hotel Eggers i Göteborg har, vid entrén, och som man sitta och fika i året om.

Det skulle också möjliggöra att sätta upp en ramp från verandan och genom ingången där det i dag är glasskiosk.

– Vi har ingen tillgänglighetsanpassning alls i dag för rörelsehindrade och gamla, och det är ju inget som vi egentligen kan stå för. Vi har en stammis med permobil, och som aldrig kan sitta och fika inne hos oss. Det känns ju otroligt trist att inte alla kunder kan besöka oss på lika villkor.

För bageriets del skulle det funka att bygga ut det på innergården på baksidan av huset.

Holgers konditori producerar mer än någonsin och skulle behöva vara fler medarbetare för att växa ytterligare, men det är omöjligt att anställa fler när man redan trängs i bageriet.
Holgers konditori producerar mer än någonsin och skulle behöva vara fler medarbetare för att växa ytterligare, men det är omöjligt att anställa fler när man redan trängs i bageriet. Foto: Marina Johansson

Kommunen sätter stopp

För ett år sedan ansökte Holgers konditori om bygglov från kommunen att kunna förverkliga dessa planer - men det blev ett blankt nej.

– Det ska tydligen gå en huvudvattenledning till Tuva under torget, och då fick vi inte bygga något på framsidan. Då var vi ledsna.

Steg två efter ett beviljat bygglov är ett godkännande från hyresvärdarna Björn och Tanja Henningsson att investera i ombyggnationen. De har tidigare lämnat beskedet att det inte blir några nya investeringar under det närmaste året.

– Och det har vi full förståelse för. De gjorde enorma investeringar i kommunen under förra året, så det är klart att det måste till en paus och fås in nya intäkter innan man kan göra några större investeringar igen. De har hjälpt oss enormt mycket och vi har bara bra saker att säga om vår hyresvärd, säger Caroline.

Den 100 år gamla stenugnen vill man inte överge - då försvinner bageriets själ. Arkivbild.
Den 100 år gamla stenugnen vill man inte överge - då försvinner bageriets själ. Arkivbild. Foto: Carolina Schützer

Konstgjord andning

Med det sagt brinner det i knutarna för att få till en förändring, och konditoriet släcker små bränder hela tiden i väntan på en mer hållbar lösning.

– Vi står väldigt snart inför ett val; antingen får vi bygga ut, eller så måste vi minska på produktionen. Och det vore ju fruktansvärt tråkigt att tvingas gå bakåt i stället för framåt, säger Caroline.

En lägre omsättning vore också särskilt kostsamt i tider av rekordhöga elpriser - en 100 år gammal ugn är inte billig i drift.

”Borde inte vara omöjligt”

Ägarna kan bara hoppas på tillstånd att förverkliga sina planer.

– Vi är ju knappast ensamma om detta. I alla andra, större städer med gamla hus har man hittat lösningar för att företagen ska kunna leva kvar i dem, så det borde inte vara omöjligt att lösa här heller, säger Sara.

Artikeltaggar

BygglovGöteborgHandelHolgers konditoriInvesteringarKonditorierMat och dryckSäffleSälen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.