Hoppa till huvudinnehållet

Oljeutsläpp i Åmålsån – lokaliserat till industriområdet

Publicerad:
Räddningstjänsten häller ut flytabsol vid dagvattenröret där utsläppet i Åmålsån hade lokaliserats, i höjd med LBC Värm-Dal. En läns har också lagts ut i vattnet.
Räddningstjänsten häller ut flytabsol vid dagvattenröret där utsläppet i Åmålsån hade lokaliserats, i höjd med LBC Värm-Dal. En läns har också lagts ut i vattnet. Foto: Roger Pettersson

Ett oljeutsläpp upptäcktes i Åmålsån vid halv fyra-tiden på fredagseftermiddagen. Relativt snabbt kunde källan lokaliseras till ett dagvattenrör vid industriområdet.

Vid halv fyra-tiden fick räddningstjänsten i Åmål larm om olja på ytan i Åmålsån, i höjd med Coop-butiken. Räddningstjänsten kom snabbt till platsen och la ut en läns.

– Sedan följde vi oljan uppströms ån och hittade till slut källan, vid industriområdet, säger Stefan Björkman, styrkeledare vid räddningstjänsten i Åmål.

– Vi hittade ett dagvattenrör där oljan läcker ut, blandat med vatten. Min teori är att det står nån maskin nånstans och läcker hydraulolja ned i nån dagvattenbrunn och sen vidare ut i ån, säger Björkman.

Hur stort utsläppet är, är i det här läget omöjligt att säga.

Länsen som först lades i ån vid centrum, flyttades till platsen där dagvattenröret går ut, i höjd med lastbilscentralen och utsläppets utbredning kunde begränsas. Samtidigt går räddningstjänstens personal runt till industrierna i området i jakt på källan till oljeutsläppet. Även personal från Åmåls kommuns miljöenhet fanns på plats.

– Vi hittade en brunn utanför ett garage. Troligtvis är det en bil som läckt diesel ner i brunnen som sedan tagit sig ut i Åmålsån, säger Björkman.

Bilen var inte längre kvar på platsen, men länsen är placerad och planeras att vara kvar över helgen.

– Läckan är i stort sett åtgärdad, fortsätter han.

Länsen las först ut i höjd med Coop där utsläppet upptäcktes, men flyttades relativt snart uppströms.
Länsen las först ut i höjd med Coop där utsläppet upptäcktes, men flyttades relativt snart uppströms. Foto: Roger Pettersson
Relativt snart kunde utsläppet från dagvattenledningen begränsas och arbetet påbörjades med att spåra källan på industriområdet.
Relativt snart kunde utsläppet från dagvattenledningen begränsas och arbetet påbörjades med att spåra källan på industriområdet. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmålsånButikerComponentaCoopMiljöOljaOlyckorStefan BjörkmanVatten

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.