Hoppa till huvudinnehållet

Vänerleden delad tvåa som Europas bästa cykelled

Publicerad:
Vackre cykelleden Vänerleden går hem i Europa.
Vackre cykelleden Vänerleden går hem i Europa. Foto: Jonas Ingman

Cykelrutten Vänerleden slutade delad tvåa i tävlingen om vilken som är Europas bästa cykelled 2023.

Den nya nationella cykelleden runt Vänern var idag en av tre finalister som gjorde upp om att utses till Europas bästa cykelled 2023. Det prestigefyllda priset delades ut på den holländska cykel- och vandringsmässan Fiets en Wandelbeurs i Utrecht i Nederländerna.

Redan första året som nationell cykelled testcyklade juryn Vänerleden och den blev en av tre nominerade cykelleder.

Tävlingen avgjordes idag och vann gjorde en belgisk cykelled.

Det har länge funnits en önskan om att utveckla cykelturismen längs Vänern och 2018 påbörjades arbetet cykelleden runt sjön. Vänerleden invigdes i juni 2022 som Sveriges sjätte nationella cykelled, landets längsta och den enda som går i en cirkel.

En ryggrad

Leden har blivit ryggraden i Lake Vänern Grand Tour som är det övergripande konceptet för utvecklingen av Vänern som en hållbar besöksdestination. I arbetet ingår också att skapa bättre förutsättningar för andra aktiviteter som vandring, paddling, fiske och båtliv.

Artikeltaggar

CyklarFritid och livsstilLaila GibsonUtrechtVandringVänerledenVänernVänern Grand TourVänersamarbetet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.