Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill sälja Krokstad herrgård

Publicerad:
Nu vill Säffle kommun sälja Krokstad herrgård.
Nu vill Säffle kommun sälja Krokstad herrgård. Foto: Claes Österman

Säffle kommun vill sälja Krokstad herrgård. Kommunstyrelsen har beslutat att arbetet med en försäljning ska dra igång. Detaljplanen möjliggör en småbåtshamn och övernattningsmöjligheter vilket gör det möjligt att skapa en destinationsanläggning på platsen.

Kommunstyrelsen har beslutat att ge kommunledningskontoret i uppdrag att förbereda en försäljning av Krokstad herrgård.

– Nu säljer vi Krokstad. Vi har inte råd att ha det kvar. Det är ett stort underhållsbehov, säger kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C).

Ola Johansson (M) uppger att kommunen ska sälja av det som inte behövs och försäljningen av Krokstad herrgård är ett led i det.

Man hoppas nu att det kommer en köpare som vill satsa på turism- och besöksnäringen.

Bryggor och stugor

Dag Rogne berättar att försäljningen innefattar herrgården med parken och Ängsgården samt marken ner mot Byälven.

– Det är detaljplanerat för bryggor och stugor, säger han.

Detaljplanen gör det möjligt att skapa en destinationsanläggning. Dag Rogne poängterar att den cykelbana som går genom området fortsatt kommer att vara kommunens ansvar och därmed tillgänglig för allmänheten.

13 byggnader

I handlingarna framgår det att Säffle kommun äger fastigheten Säffle Krokstad 3:33 samt fastigheten Säffle Krokstad 3:1. Det finns 13 byggnader, inklusive herrgården med flyglar, inom Säffle Krokstad 3:33. Kommunen behöver ett årligt kommunbidrag på över en miljon kronor för att balansera driften. Dessutom visar besiktningar av herrgårdsbyggnaden med tillhörande flyglar att det är ett kraftigt eftersatt underhåll. Man uppskattar att det krävs reinvesteringar på åtminstone 10 miljoner kronor. Inom detaljplanen finns byggrätt för hotell, restaurang, spa och småbåtshamn.

Kommunstyrelsen har nu fattat beslut om att ge kommunledningskontoret i uppdrag att förbereda en försäljning av Krokstad herrgård och resten som hör till fastigheterna Säffle Krokstad 3:33 samt Säffle Krokstad 3:1 på öppna marknaden via mäklare.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDag RogneFastigheterFörsäljningKommunstyrelsenKrokstad herrgårdNyheterSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.