Hoppa till huvudinnehållet

Trenden håller i sig – arbetslösheten fortsätter minska

Publicerad:
Trenden med sjunkande arbetslöshet i Säffle kommun håller i sig enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen.
Trenden med sjunkande arbetslöshet i Säffle kommun håller i sig enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. Foto: Johan Nilsson/TT

I januari i år låg den totala arbetslösheten på 8,9 procent i Säffle kommun. Det är en minskning med 2,3 procentenheter jämfört med samma period förra året. Ändå är Säffle den kommun som har näst högst arbetslöshet i länet.

8,9 procent av den registerbaserade arbetskraften mellan 16 och 65 år i Säffle kommun var inskrivna som arbetslösa i januari 2023. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen. Det är en tydlig minskning med över två procentenheter jämfört med samma månad förra året.

– Det är glädjande att trenden håller i sig. Det är ett kvitto på att vi jobbar rätt, säger kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C).

Försörjningsstöd

Ola Johansson (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen uppger att man även kan se en minskning i utbetalat försörjningsstöd.

– Försörjningsstödet minskar även om man tar hänsyn till uppräkningen och det är kopplat till arbetslösheten, säger han.

Han uppger att yrkesutbildningen för vuxna är viktig i arbetet för att minska arbetslösheten.

– Jobb finns för den som har rätt kompetens, säger Ola Johansson.

Näst högst

Säffle har fortfarande hög arbetslöshet jämfört med resten av länet. Bara Filipstads kommun ligger högre med 10,4 procent. Lägst arbetslöshet i länet finns i Hammarö där den ligger på 3,6 procent.

Från och med januari 2023 har det skett en förändring i hur siffrorna presenteras. På grund av höjd pensionsålder innefattar statistiken numera den registerbaserade arbetskraften mellan 16 och 65 år istället för mellan 16 och 64 år.

Arbetslöshet bland unga

Framför allt är det ungdomsarbetslösheten som har minskat i Säffle det senaste året. I januari 2023 var 10, 5 procent av den registerbaserade arbetskraften mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa. Det är en minskning med 6, 2 procentenheter jämfört med samma tid förra året. Dock har det ökat något sedan förra månaden då ungdomsarbetslösheten låg på 10, 3 procent.

Stor minskning

När det gäller ungdomsarbetslösheten ligger Säffle istället på sjätte plats i länet. Högst ungdomsarbetslöshet i länet finns i Filipstad, 14,7 procent, och lägst ungdomsarbetslöshet i länet finns i Årjäng, 4, 1 procent.

Säffle är den kommun i länet där ungdomsarbetslösheten har minskat mest mellan januari 2022 och januari 2023.

Högre bland kvinnor

Arbetslösheten är något högre bland kvinnor, 9,1 procent, jämfört med 8,6 procent bland män.

Störst är arbetslösheten bland utrikesfödda där arbetslösheten ligger på 30 procent i Säffle kommun enligt siffrorna för januari 2023.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetDag RogneFilipstads kommunNyheterOla JohanssonSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.