Hoppa till huvudinnehållet

Tuffa budgetramar för Säffle - men det finns pengar i reserv

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) och vice ordförande Ola Johansson (M) är trots de tuffa förutsättningarna nöjda med de budgetramar som kommunstyrelsen lagt fram för 2024-2026.
Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) och vice ordförande Ola Johansson (M) är trots de tuffa förutsättningarna nöjda med de budgetramar som kommunstyrelsen lagt fram för 2024-2026. Foto: Claes Österman

En global lågkonjunktur, hög inflation, räntehöjningar, dålig tillväxt och hårt prövade hushåll - det är förutsättningarna när Säffle kommun ska sätta budgetramarna för 2024-2026.

– Trots det svåra utgångsläget tycker vi oss ändå se möjligheter att sätta in stöd där det kommer att behövas.

Det sade kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) och vice ordförande Ola Johansson (M) sedan kommunstyrelsen på måndagen beslutat om de preliminära budgetramarna för de tre kommande åren.

– Vid motsvarande skede ifjol hade vi 7-8 miljoner kronor att fördela. Idag har vi ett prioriteringsutrymme på 14,9 miljoner kronor och det hade vi inte riktigt räknat med när vi gick in i budgetprocessen, säger Dag Rogne.

Det gör att man i kommunstyrelsen, trots utgångsläget, inte bedömer situationen helt hopplös.

– Vi befinner oss som alla andra kommuner i ett besvärligt och ansträngt ekonomiskt läge men vi tycker ändå att det finns vissa positiva inslag, exempelvis att kostnaderna för försörjningsstödet äntligen börjar minska och att arbetslösheten nu börjar sjunka, säger Ola Johansson.

Besparingskrav

Politikerna har tidigare gett nämnder och förvaltningar i uppdrag att jobba med kostnadseffektiviseringar.

– Det har gjort att vi nu ändå kan göra vissa prioriteringar och det känns bra, säger Dag Rogne.

Budgeten för 2024-2026 kommer att präglas av Säffles demografiska situation med en minskad befolkning, allt färre barn och allt fler äldre vilket i hög grad påverkar barn- och utbildningsförvaltningen och socialomsorgen. Resultatkravet är sänkt till en procent mot vedertagna två procent.

– Vi skapar förutsättningar att ge socialnämnden en höjning på två procent och övriga nämnder med en procent. För socialnämnden betyder det 19,8 miljoner kronor och för BUN betyder det 1,2 miljoner, säger Dag Rogne.

Hur ser den fortsatta budgetprocessen ut?

– Nästa steg är att nämnder och förvaltningar får titta på den inriktning vi valt så att de får göra konsekvensanalyser innan fullmäktige tar budgetbeslutet i juni. Under budgetprocessens gång får förvaltningar och nämnder börja planera efter de nya förutsättningar som kommer att träda i kraft vid årsskiftet, säger Dag Rogne.

Under processen håller man dock alla dörrar öppna för förändringar som kan påverka. Både i april och september kommer exempelvis nya skatteprognoser som kan påverka utgångsläget. Men framför allt är det världsläget som kan skapa nya förutsättningar.

Inget bra bokslut

Under våren kommer också kommunens bokslut som inte kommer att se särskilt bra ut. Kommunledningen hade trott att det skulle sluta på 15 miljoner plus men det kommer snarare att landa på noll - om inte på minus 5 miljoner.

Någon skattehöjning, som oppositionen förespråkar, har den politiska majoriteten knappt diskuterat.

– Nej, en skattehöjning får inte den effekt som många målar upp och det skulle dessutom drabba hushåll som redan är hårt prövade, menar Dag Rogne.

Det finns dock en resurs som diskuterats. Det handlar om det så kallade resursutjämningsbidraget som för Säffle kommuns del uppgår till 80 miljoner kronor.

– Går vi mot en jätteförlust kan vi använda det för att nå ett resultat och inte ha med oss lik i lasten inför fortsättningen, säger Dag Rogne.

Artikeltaggar

BudgetarDag RogneEkonomiOla JohanssonPolitikSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.