Hoppa till huvudinnehållet

Räddar maten ihop med nästa generation i köket

Publicerad:
Mia Magnusson är hållbarhetsinspiratör på Coop Värmland och jobbar med att få konsumenterna att ta vara på maten. Nu håller hon även i utbildning i detta på Järvenskolan i Gunnarskog.
Mia Magnusson är hållbarhetsinspiratör på Coop Värmland och jobbar med att få konsumenterna att ta vara på maten. Nu håller hon även i utbildning i detta på Järvenskolan i Gunnarskog. Foto: Marina Johansson

Mia ”Kock-Mia” Magnusson från Svanskog lever drömmen genom att inspirera andra att göra mesta möjliga av maten och rädda den från soptunnan. Nu har hon inlett ett samarbete med Järvenskolan i Gunnarskog för att pränta in det förhållningssättet i nästa generation matlagare.

– Det finns hopp om framtiden, kan jag säga!

Mia är den före detta dagmamman som bytte bana och utbildade sig till ekologisk kock. Sedan dess har hon jobbat som kock på Coop Palmviken i Arvika med nischen att laga dagens lunch på just butikens svinnvaror. Sedan ett par år tillbaka har Mia hela Coop Värmland som arbetsplats och yrkestiteln ”hållbarhetsinspiratör”. Butikerna i Värmland får besök av henne, som tillagar små rätter av svinnet för dagen och som kunderna får provsmaka samtidigt som de kan ställa frågor och få tips om mat och hållbarhet. Det ständiga målet är att så lite mat som möjligt ska hamna i soporna i stället för i magen.

– Jag känner mig som en rockstjärna, som är på turné hela tiden!

Mia berättar att eleverna är entusiastiska och har många kreativa tankar om mat.
Mia berättar att eleverna är entusiastiska och har många kreativa tankar om mat. Foto: Marina Johansson

Riktar sig till barn

Coop Värmlands senaste satsning är att rikta sig särskilt mot barn och unga när det gäller mathantering.

– Vi kommer ut till dem, i stället för att de ska söka upp oss. Barn och ungdomar är vår framtid, och det är viktigt att få med dem på tåget när det gäller matsvinn, klimatet och hållbarhet.

Därför passade det perfekt när Eva-Lena Fridén, lärare i hemkunskap på Järvenskolan i Gunnarskog, ringde Mia och mer eller mindre sa ”snälla kom hit!”

– Eva-Lena har ett gediget matintresse och brinner precis som jag för att vi verkligen ska ta vara på maten. Jag sa till henne att ”du är ju nästan värre än mig”, och det trodde jag knappt att någon kunde vara, skrattar Mia.

Eva-Lena hade läst om Mias arbete och kände också igen henne från tiden på Coop Palmviken i Arvika. Hon kände att Mia var precis den gästföreläsare hon ville ha för att inspirera sexorna, som nyss börjat med hemkunskap.

– ”Du får göra precis vad du vill, bara du kommer hit!”, sa hon. Jag har alltid haft en liten dröm om att vara hemkunskapslärare, och nu får jag ”doppa tårna” i det yrket. Det känns riktigt roligt!

Mia får testa yrket som hemkunskapslärare under några månader på Järvenskolan.
Mia får testa yrket som hemkunskapslärare under några månader på Järvenskolan. Foto: Marina Johansson

Mat efter tema

Det blev så att Mia besöker klassen vid fem tillfällen mellan februari och maj. Tillsammans har hon med sig svinnvaror från Coop Bergvik i Karlstad och så får eleverna hitta på något bra att göra av dem efter olika teman, som till exempel frukost, lunch och fredagsmys.

– Jag förbereder lite hemma och har med mig några enkla recept som eleverna kan utgå ifrån eller intresseras av. Men de har också fria händer för eget skapande. Vi avslutar projektet med att eleverna får göra en salladsbuffé till lunch åt hela skolan.

Första tillfället var i förra veckan, och då var temat frukost. Med sig hade Mia ett rejält lass svinn, varav mycket var frukt - så en hel del fruktsallad och smoothies blev det till frukost.

– Jag gav tipset att vi äter med ögonen, så tänk gärna på att det ska se inbjudande ut. I övrigt fick de komponera fritt.

Barnen la mycket omsorg i att det skulle se färgglatt och trevligt ut.
Barnen la mycket omsorg i att det skulle se färgglatt och trevligt ut. Foto: Marina Johansson

Den dyraste maten är den som slängs

Att utgå ifrån vad som redan finns hemma och se ett recept mer som inspiration än något som ska följas strikt, är en av Mias ledstjärnor - och en nyckel för att verkligen ta vara på maten.

– Jag tror inte att du ska behöva köpa 17 olika råvaror och kryddor för ett recept. Ska det vara en morot i receptet och jag inte har det hemma, kan jag ta en potatis i stället. Det blir gott det också.

Barnen fick också med sig en hemläxa i att tänka på vart maten tar vägen hemma och hur man kan få användning för allt.

– Det är många av eleverna här på landsbygden som har djur hemma och som berättade att en del matrester blir mat åt hönorna, till exempel.

Det dukades upp till en rejäl frukostbuffé på första träffen.
Det dukades upp till en rejäl frukostbuffé på första träffen. Foto: Marina Johansson

Hur tog eleverna emot det här projektet?

– Med stor entusiasm! Jag tycker att de är väldigt duktiga, och kloka! Det blir många roliga samtal under tiden som vi jobbar. ”Det är väldigt konstigt att man slänger mat efter bäst före-datum, utan att ens smaka på den innan”, är det många som säger, och många som har idéer om vad man kan göra av rester från en måltid. Det finns hopp om framtiden, kan jag säga, och jag hoppas att fler skolor vill haka på detta.

Mia tror att ta vara på maten är en typisk sån grej som många tänker på först när de måste. För den som lever i ekonomisk utsatthet har det alltid varit ett måste, kanske likaså för den som haft värnandet om miljön och att inte slösa med jordens resurser som ledstjärna. Under den rådande inflationen sitter vi alla lite mer i samma båt.

– Har man mer pengar har man råd att slänga. Nu har alla fått det tuffare ekonomiskt, och det gör folk mer medvetna.

Och hur löd betyget från första matlagningsträffen?

– ”Det var svingôtt!”, konstaterade de!

Artikeltaggar

ArvikaButikerCoopCoop VärmlandGunnarskogHandelLärareMathanteringMia MagnussonPalmvikenSkola och utbildningSkolorVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.