Hoppa till huvudinnehållet

E-Sportlov för unga gamers

Publicerad:
Ungdomens Hus anordnar LAN-party för ungdomar.
Ungdomens Hus anordnar LAN-party för ungdomar. Foto: Emma Alegod Bruce

Närmare tjugofem ungdomar mellan tretton och tjugo år spenderar andra halvan av sportlovsveckan på Ungdomens hus. De samlas för att under ett fyrtiotal timmar spela spel och umgås ihop.

Mellan onsdag och fredag anordnades LAN-party på ungdomens hus. För den som är obekant med fenomenet så bygger ett LAN-party att man samlas på samma ställe för att tillsammans spela datorspel med och mot varandra. Namnet LAN kommer ur förkortningen för Local Area Network, det vill säga ett lokalt nätverk som deltagarna kopplar upp sig mot.

En gemenskap

Det handlar inte bara om spelandet för ungdomarna som är på LAN:et, utan gemenskapen som bildas är minst lika viktig. Erik och Nicholas är två av deltagarna, de har varit med fyra respektive fem gånger innan.

– Det blir mycket roligare än att spela hemma, säger Nicholas.

– Ja, här får man träffa sina vänner, instämmer Erik.

Ungdomens Hus anordnar LAN-party för ungdomarna
Ungdomens Hus anordnar LAN-party för ungdomarna Foto: Emma Alegod Bruce

Sjunde året

Det här är sjunde året i ordningen som Ungdomens Hus anordnar ett LAN, och under de åren har det hänt en del. En stor sak är att de gått från tre lånedatorer till tio. Således kan de nå ut till fler. Att ha allt som hör en speldator till är något som kostar, det ska vara dator, skärm, tangentbord stol och headset. Men genom att erbjuda lånedatorer får fler unga möjligheten.

Niklas Andersson jobbar som ungdomscoach och är drivande i att anordna evenemanget.

– Det är jättekul, vi ser att det fyller på med nya ungdomar underifrån. Det är många som är med för första gången det här året. I onsdags fick vi besök av ett gäng killar från Åmål som varit med många år tidigare, det var kul att de tog sig tid att titta in och säga hej trots att de pluggar numera, säger han.

Spela dygnet runt, eller?

– Många av ungdomarna kommer med inställningen att de ska klara av att vara vakna i tre dygn och spela non-stop. Så blir det aldrig, flera av dem inser ganska snabbt att de måste sova, berättar Niklas Andersson.

Det finns även regler som deltagarna måste förhålla sig till.

– Vi har tider för när det inte är okej att gå ut längre bland annat. Sen finns det alltid vaken personal dygnet runt, så vi löser av varandra. Det är jättefina och goa ungdomar som är här, men nattetid så brukar de få en extra kick av energi och då är det viktigt att vi finns på plats så det inte går överstyr, fyller Niklas i.

Fortnite är uppskattat hos deltagarna.
Fortnite är uppskattat hos deltagarna. Foto: Emma Alegod Bruce

En gemensam favorit

– De spelar nog hundra olika spel men det finns några som utmärker sig, där ordnas det sen turneringar, förklarar Niklas Andersson.

Den solklara favoriten hos de unga är Fortnite. Spelet kommer i flera spellägen men det populäraste är det battle royale- inspirerade flerspelarläget. Ett onlinespel där 100 spelare möter varandra för att tävla om att vara sista stående spelaren. Andra spel som flitigt spelas är Counter Strike och Fifa.

– För att vinna så måste man vara smart. Man måste spela varje dag, varje minut för att bli bäst, säger en av ungdomarna skämtsamt.

Datorspelandet byts stundtals ut mot den traditionella kortleken.
Datorspelandet byts stundtals ut mot den traditionella kortleken. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

DatorspelFifaFortniteLanSpelUngdomens hus

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.