Hoppa till huvudinnehållet

Ledande svensk fiskgrossist ska köpa laxen i Säffle

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Sören Windstrup Jensen är vd på Magnussons Fisk i Göteborg som är en av landets ledande fiskgrossister.
Sören Windstrup Jensen är vd på Magnussons Fisk i Göteborg som är en av landets ledande fiskgrossister.

Fiskbilarna brukar gå från västkusten till Säffle men i fortsättningen kommer laxen i Feskekörka i Göteborg att levereras från Säffle. Reocean som ska bygga laxfabriken i Säffle har nämligen slutit avtal med en av landets ledande fiskgrossister.

Det är Magnussons Fisk i Göteborg som nått en överenskommelse med Reocean om leveranser av lax till små och medelstora grossister och rökerier samt fiskhandlare och fiskbutiker.

Tidigare har Reocean nått avtal med de svenska jättarna ICA, Coop och Axfood samt finska Kalatukku.

Ledande grossist

Magnussons Fisk är en fristående helsvensk fiskgrossist och en av landets ledande grossister inom fisk. Företaget är betydande aktör på fiskemarknaden i Göteborg.

– Vi har med fokus på närhet, engagemang och kunskap byggt upp täta och långvariga samarbeten inom högkvalitativ sjömat. Svensk landbaserad lax från Reoceans landbaserade odling i Säffle passar perfekt in i vårt sortiment och stärker vårt erbjudande ytterligare, säger Sören Windstrup Jensen, vd på Magnussons Fisk, i ett pressmeddelande.

För laxfabriken i Säffle är avtalet ett betydelsefullt genombrott eftersom man genom Magnussons Fisk kommer att nå långt med sin produkt.

– Genom samarbetsavtalet skapar vi tillsammans med Magnussons Fisk en neutral och stark plattform för distribution av svensk landbaserad lax till små och medelstora grossister och rökerier samt till fiskhandlare och fiskbutiker och därmed till konsumenten, säger Morten Malle, vd för Reocean.

Så här kommer det se ut i den 58 000 kvadratmeter stora laxfabriken.
Så här kommer det se ut i den 58 000 kvadratmeter stora laxfabriken.

Han befann sig i början av veckan i Säffle och berättade om de fortsatta planerna för fabriken i Säffle. Han gav då antydningar om att flera pusselbitar är på väg att falla på plats så att planerna på byggstart i sommar kan förverkligas.

– Vår anläggning i Säffle kommer att bidra till att svenskarna kan öka konsumtionen av närproducerad och hållbar lax som är en så stor del av vår matkultur. Vårt samarbete med Magnussons Fisk säkrar att vi når fiskhandlare och konsumenter genom kanaler som är förknippade med förstklassig fisk och service och som delar vår syn på hållbarhet och värnandet om miljön, säger han.

Hållbart fiske

Magnussons Fisk betonar också betydelsen av hållbarhet.

– Vi är en stark medspelare och förespråkare för arbetet inom certifieringarna ASC och MSC och jobbar ständigt och framgångsrikt för en lägre förbrukning av el, emballage och vatten i respektive produktionsprocess. Ett långsiktigt och hållbart fiske är en självklarhet för oss så att kommande generationer skall ha möjligheten att njuta av allt det goda havet och insjöarna har att erbjuda, säger Sören Windstrup Jensen.

Vid den storskaliga anläggningen i Säffle kommer det att produceras 10 000 ton lax per år. Byggstarten är planerad att ske i sommar och full produktion ska vara uppnådd under 2026-2027.

”Vi börjar bygga laxfabriken i sommar”KLART: 10 000 ton lax per år ska produceras i Säffle

Artikeltaggar

AxfoodCoopFiskeIcaNäringslivReoceanSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.