Hoppa till huvudinnehållet

”Vi ska tillsammans lyfta fram folkhälsan i Säffle”

Publicerad:
Fredrik Eriksson (Freddan), berättade om slutrapporten om folkhälsoarbetet
Fredrik Eriksson (Freddan), berättade om slutrapporten om folkhälsoarbetet Foto: Carolina Schützer

Ett förslag till projekt för att stärka folkhälsoarbetet i Säffle kommun har tagits fram i samverkan med Region Värmland och Friskvården i Värmland - detta har nu avslutats och slutrapporten är inlämnad.

I december 2021 fattade kommunstyrelsen i Säffle ett beslut om att gå in i ett gemensamt projekt mellan Säffle kommun, Region Värmland och Friskvården i Värmland med uppdrag att arbeta fram ett förslag på en hållbar struktur för folkhälsostrategiskt arbete i Säffle kommun. Det uppdraget är nu slutfört och godkänt av kommunstyrelsen.

– Detta har varit ett oerhört värdefullt metodstöd, säger Fredrik Eriksson, som varit uppdragets ansvariga funktion, röst och arbetande hand inom Säffle kommun.

Struktur behövs

Bakgrunden till satsningen var ett upplevt behov från Säffle kommun om att förnya, tydliggöra och strukturera det kommunala folkhälsoarbetet. Kommunens folkhälsoplan, år 2019–2022, hade inte fått fäste i organisationen.

– Man kände att kommunen hade en svag struktur för folkhälsoarbetet och att det generellt finns en bristande kännedom om motiv och bakgrund till folkhälsoarbetet. Man gör jättemycket för folkhälsan i Säffle, men det finns ingen struktur. Uppföljning av folkhälsoarbetet sker i kommunen, men behöver utvecklas och ske i högre utsträckning. Så grejerna kanske faller väl ut, men man vet inte riktigt hur väl eller vad resultatet blev.

Samtidigt fanns det ett intresse av att hitta nya vägar för kommunens folkhälsoarbete. Man vill använda ny kunskap för att på ett bättre sätt skapa en mer god och jämlik folkhälsa i kommunen.

– Folkhälsa är så mycket större än kost och motion bara. Vi vill minska skillnaden i hälsan - vi vill att den ska kunna vara jämlik. Vi ska alla leva längre och må bättre.

Bild från folkhälsomyndigheten. Illustration av att folkhälsoarbete måste ta hänsyn till människors olika förutsättningar.
Bild från folkhälsomyndigheten. Illustration av att folkhälsoarbete måste ta hänsyn till människors olika förutsättningar.

”Det är nu det börjar”

I slutrapporten står begreppet beskrivet på följande sätt: ”Folkhälsa är ett uttryck för befolkningens hälsotillstånd, som tar hänsyn till både nivå och fördelning av hälsa mellan olika grupper i samhället. En god folkhälsa innebär att hälsan är så god och så jämlikt fördelad som möjligt. Folkhälsoarbete kännetecknas av systematiska och målinriktade insatser för att främja en god och jämlik hälsa hos befolkningen.”

– Nu har vi gjort det vi skulle och lämnat ifrån oss vårt arbete. Det känns bra att bidra till att man ska kunna börja jobba med folkhälsan på ett nytt sätt. Det är nu det börjar.

Fredrik berättar att det under 2023 inte kommer att finnas några ekonomiska resurser för implementeringen av folkhälsoarbetet. Men arbetet med folkhälsa är långsiktigt och kommer jobbas in i organisationen.

– Det finns en liten fördel med att man inte har några resurser nu i startläget - då måste alla arbeta för det. Annars hade man bara kunnat anställa en folkhälsostrateg som tagit tag i allt och att man i kommunen lutat sig tillbaka. Nu måste kommunen känna åtagandet själva. Så denna slutrapport ska därmed vara en handbok för Säffles folkhälsoarbete - det ska vara enkelt och många ska kunna förstå den.

– Men självklart är det också väldigt svårt utan resurser. Man vill ta sig an arbetet - så man måste satsa och spara på en gång. Men vi har också gjort en överlämning på hur man skulle kunna ta arbetet med folkhälsan vidare - vad nästa steg kan vara.

Hur har arbetet varit?

– Det har varit jätteroligt och lärorikt! Jag trodde först att det skulle vara ganska enkelt - men detta har varit så stort och övergripande. Det har tagit mycket energi, man blir ju så engagerad. Man känner att ”nu måste vi göra något bra”, och man blir nyfiken på nästa steg. Det är svårt att säga nej när någon frågar om man vill vara med och förbättra folkhälsan.

– Vi ska tillsammans lyfta fram folkhälsan i Säffle - vi har verkligen möjligheten att göra det nu. Vi har goda förutsättningar med det fina stöd vi har från Friskvården i Värmland och Region Värmland. Det känns förhoppningsfullt - det känns så bra, avslutar Fredrik.

Genom en tydlighet i struktur och motiv till arbetet kommer fler verksamheter kunna göra lite mer och lite bättre för att stärka förutsättningar för en god och jämlik hälsa i Säffle.

Artikeltaggar

FolkhälsaFredrik ErikssonFriskvårdMotion och hälsaRegion VärmlandSäffleSäffle kommunSamhälleVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.