Hoppa till huvudinnehållet

Självförsvarskurs: ”Vi låter oss ofta bara ta det”

Publicerad:
Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer.
Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer. Foto: Emma Alegod Bruce

Träna självkänsla och kroppslig styrka - det görs på karateklubbens kurs i självförsvar. De har startat upp och riktar sig till tjejer och kvinnor från tretton års ålder. Instruktör Amanda Hareskog berättar vad som kan förväntas.

Målet med träningen är att skapa trygghet och både inre och kroppslig styrka med ett leende på läpparna.

På torsdagseftermiddagar så håller Säffle Karateklubb kurser i självförsvar för tjejer över tretton år. Något som kommer att pågå fram till mitten av maj. Instruktör till kursen är Amanda Hareskog, som under många år jobbat med kampsport och självförsvar.

Självklart med karate

Amandas pappa Mats har varit med sedan starten av karateklubben och en välkänd profil, det har därför fallit sig väldigt naturligt för Amanda att gå den vägen. Duktig blev hon också, hon gick karategymnasium och har tränat med landslaget.

När det var dags att studera var siktet inställt på USA och konst, traditionell och animering blev det när hon läste visual development. Där blev hon sen kvar i tio år. Trots det så släppte hon inte karaten, utan den var en del även då.

Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer.
Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer. Foto: Emma Alegod Bruce

SAFE

Karaten i sig handlar inte om att slåss, men självförsvaret är en del av det. Det självförsvar som Amanda lär ut grundar sig i karate men blandas med andra kampsporter.

Under åren i USA jobbade hon på ett gym, där utvecklade hon tillsammans med kollegan Mark, före detta polischef, ett självförsvar som de döpte till SAFE och hade då kurser i det.

– För mig har det varit en trygghet med karaten, något jag märkte av tydligt när jag bodde i en storstad. Att veta hur man ska försvara sig kan vara livsavgörande, berättar Amanda

Tre delar av självförsvar

Självförsvaret kan delas in i tre delar, den första delen handlar om att lära sig att komma loss ur en situation där man är fasthållen. Nästa del går in på hur man kan stampa, trycka på ömma punkter eller nypas för att hjälpa sig själv. Slutligen så handlar det om att slåss, för livshotande situationer. Genom att lära sig om kroppens svaga punkter, som precis under näsan, och starka punkter, som armbågen, kan man både få förståelse för hur man ska skydda sig själv men även skada den som vill en illa.

Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer.
Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer. Foto: Emma Alegod Bruce

Självkänslan

I kursen kommer det även pratas om självkänslan. I en hotfull situation kan det vara svårt att hålla sig cool. Därför tränas det även på att kunna andas och hålla lugn för att bli säker på den egna förmågan.

– Vi svenskar låter oss oftast bara ta det, att man låter personer hållas för rädslan av att göra det obekvämt. Mark, polischefen, gav ett exempel. När man står i en hiss och känner att man hamnar i en obekväm stämning, då måste man låta sig våga säga i från och kliva ur på nästa våning, säger Amanda.

För tjejer

– Självklart kan alla bli utsatta för övergrepp, men det finns en överrepresentation av tjejer som blir utsatta. Därför har vi valt att låta detta vara för tjejer, förklarar Amanda

När Amanda jobbade i USA och höll självförsvarskurser så var de många av de äldre kvinnorna som var med som aldrig någonsin ens slagit på en säck innan.

– Jag hoppas vi kan nå ut till tjejer och kvinnor i alla åldrar. Det är så många som befunnit sig i en hotfull situation, oberoende av ålder. De flesta har aldrig slagit tillbaka eller ens sagt ifrån, avslutar hon.

 • Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer.
  Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer.
  Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer.
  Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer.
  Amanda Hareskog lär ut självförsvar till tjejer. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

KampsportKarateKurserSäffleSäffle karateklubb

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.