Hoppa till huvudinnehållet

Oscar avslöjar sommarens satsning på Sliperiet: ”Det enskilt största vi gjort”

Publicerad:
”För Sliperiet är det det enskilt största vi har gjort”, säger Oscar Magnusson om utställningen ”The Day May Break” av Nick Brandt. Den har vernissage lördagen den 20 maj och visas hela sommaren.
”För Sliperiet är det det enskilt största vi har gjort”, säger Oscar Magnusson om utställningen ”The Day May Break” av Nick Brandt. Den har vernissage lördagen den 20 maj och visas hela sommaren. Foto: Joachim Lagercrantz

Nu är det klart vad Oscar Magnusson ska visa på Sliperiet i Borgvik i sommar: en stark fotoutställning på miljötema av världskända fotografen Nick Brandt.

– Den sätter igång tankarna och drar igång ditt känsloregister, säger Oscar Magnusson.

Den 20 maj öppnar Sliperiet för säsongen med utställningen ”The Day May Break”.

Det är första gången utställningen visas i Sverige och den består av bilder som fotografen Nick Brandt tagit i Zimbabwe och Kenya i slutet av 2020 och i Bolivia i mars 2022.

Detta är rena rama drömbokningen för Oscar Magnusson, som följt Brandt länge.

”Minns första gången”

– Jag minns första gången jag stod framför hans fotografi av en elefant, fotad rakt framifrån, och hur man fastnade och blev helt betagen i hans bildspråk och bildvärld. Det är många som nosar på att fota djur, men han hittar djurens själ och väsen, säger han.

Både människor och djur i de här bilderna är drabbade av samma sak. Jag vet inte om det är en utopi, men tanken är väl att vi ska leva i något slags symbios, men det är sällan djuren har tjänat något på oss. Utställningen sätter fingret på det.
Oscar Magnusson

Den nu aktuella utställningen är de första delarna av en global serie om människor och djur som påverkats av miljöförstöring och förödelsen den lämnar.

Nick Brandt kombinerar bilder av djur och människor i svartvita konstfoton, med en alldeles särskild stämning.

Najin and people in fog, Kenya, 2020. Foto av Nick Brandt, som visas på Sliperiet i sommar.
Najin and people in fog, Kenya, 2020. Foto av Nick Brandt, som visas på Sliperiet i sommar. Foto: Nick Brandt

– Det är genialiskt att slå ihop människor och djur i samma fotoram. Både människor och djur i de här bilderna är drabbade av samma sak. Vi är så besläktade och beroende av varandra. Jag vet inte om det är en utopi, men tanken är väl att vi ska leva i något slags symbios, men det är sällan djuren har tjänat något på oss. Utställningen sätter fingret på det, säger Oscar Magnusson.

Han beskriver utställningen som magnifik, men framhåller också det djupare budskapet.

Utmanar kompassen

– Man får sig en tankeställare. Det är en magisk utställning med ofantligt vackra fotografier, men de väcker frågeställningar och utmanar en moraliska kompass. Vad är det vi lämnar till våra efterkommande? Det är ingen som skuldbeläggs, utan det handlar om att väcka frågeställningar och de flesta människor som lever har en sund relation till vad vi behöver göra.

Det är mörka ämnen, men det finns också plats för hopp:

– Ja, det är klart det gör och det är de som är på bilderna, säger Oscar Magnusson.

”Det största vi gjort”

Nick Brandts utställning kommer ta hela stora utställningshallen i anspråk. På Sliperiets vindsvåning kommer värmländska konstnärer att visas, men de namnen återkommer Sliperiet med senare under våren.

Kuda and Sky-II, Zimbabwe, 2020. Nick Brandt kombinerar människor och djur i sina bilder, som väcker starka känslor.
Kuda and Sky-II, Zimbabwe, 2020. Nick Brandt kombinerar människor och djur i sina bilder, som väcker starka känslor. Foto: Nick Brandt

Tills vidare sugs det på Brandt-karamellen:

– För Sliperiet är det det enskilt största vi har gjort. Det här är med känslan att nu satsar vi. Det är inte bara klart, utan klart med ett utropstecken! Det är en sån otroligt skön känsla. Jag nyper mig i armen! Grymt! säger en glad Oscar Magnusson.

Kommer Nick Brandt själv att komma till sin utställning?

– Jag hoppas att han dyker upp någon gång!

Fotnot: Utställningen arrangeras av Sliperiet i samarbete med Willas contemporary, som representerar Nick Brandt i Skandinavien. En procentandel av intäkterna från utskriftsförsäljningen fördelas jämnt på halvårsbasis till var och en av de fotograferade, som en slags löpande royaltybetalning. The Day May Break är ett koldioxidneutralt projekt.

Harriet and people in fog, Zimbabwe, 2020. Foto av Nick Brandt och en del av utställningen som har vernissage i Borgvik den 20 maj.
Harriet and people in fog, Zimbabwe, 2020. Foto av Nick Brandt och en del av utställningen som har vernissage i Borgvik den 20 maj. Foto: Nick Brandt

Artikeltaggar

BorgvikDjur och naturFotograferingKonstMiljöNick BrandtNöje/KulturOscar MagnussonSamhälleSliperietUtställningarVernissager

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.