Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen säger nej till ny kärnkraft på nya platser

Publicerad:
En stor del av kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen kom att handla om kärnkraft. Den här bilden är från kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.
En stor del av kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen kom att handla om kärnkraft. Den här bilden är från kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Foto: Adam Ihse/TT

Det råder delade meningar politiskt om hur Säffle kommun ska ställa sig i frågan om att tillåta ny kärnkraft på nya platser. Efter en lång debatt och omröstning i kommunfullmäktige blev beslutet att Säffle kommun inte vill tillåta ny kärnkraft på nya platser.

Säffle kommun har fått möjlighet att svara på en remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om promemorian Ny kärnkraft i Sverige – ett första steg. I den finns förslag till ändringar i miljöbalken och kärntekniklagen med syfte att öka möjligheterna att tillåta uppförande och drift av nya kärnkraftsreaktorer. Förslaget är att ta bort bestämmelsen i miljöbalken som säger att regeringen enbart får tillåta ny kärnkraftsreaktor om den ersätter en permanent avstängd reaktor och uppförs på en plats där någon av de befintliga reaktorerna är lokaliserade. Förslaget är att lagändringarna ska träda i kraft 1 mars nästa år.

Svar på remiss

En stor del av kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen handlade om vad kommunen ska skriva i sitt remissvar. Debatten slutade med ett beslut om att svaret ska bli att kommunen inte anser att man ska göra det möjligt att bygga ny kärnkraft på nya platser.

Det var Moderaternas Anna Mossberg som var först upp i talarstolen i debatten om kärnkraft. Hon ställde sig bakom utredningen i sin helhet vilket innebär att hon är positiv till att tillåta kärnkraft där den inte finns idag.

Godkänna förslaget

Även Jimmy Jonasson (SD) yrkade på att godkänna utredningen i sin helhet.

– Äntligen har vi fått en regering som har ambitionen att vi ska verka för en utveckling av den bästa och viktigaste energiproduktionen. Vi kan nu på allvar arbeta för att få en mycket stabilare och billigare elproduktion i Sverige, sade han.

Håller med

De fick medhåll även från Liberalernas Magnus Jansson:

– Vi ställer oss positiva till utbyggnad av alla typer av den mest fossilfria energiproduktionen som kärnkraft, vindkraft och solkraft, sade han och berättade även om Liberalernas förslag om att man ska förenkla regelverket för småskalig vattenkraft.

Inte på nya platser

Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) tyckte däremot inte att förslaget skulle godkännas i sin helhet. Han yrkade istället på kommunstyrelsens förslag som innebär att man anser att kärnkraft inte ska finnas på platser där det inte redan finns idag. Dag Rogne uppgav att han som skogs- och jordbrukare istället förespråkar solenergi och bioenergi från skogen och åkrarna.

– Kärnkraften är inte säkrare nu än vad den har varit tidigare och risken ökar om den sprids ut över landet. När det gäller säkerhet finns oavsett säkerhetssystem den mänskliga faktorn. Vi säger nej till ny kärnkraft där det inte redan finns idag, sade Dag Rogne.

Lyfter fördelar

Thomas Jarlhamre (M) tyckte att förslaget skulle godkännas i sin helhet. Han lyfte fördelarna med en etablering i regionen och ställde frågan vad de som pratar om säkerheten är rädda för.

Peter Erhardsson (C) svarade senare på frågan. Han uppgav att han är medveten om den höga säkerheten kring kärnkraftverk men uppgav att det finns en oro för att man inte ska kunna garantera skydd från brottsliga handlingar om det mer eller mindre släpps fritt.

Mer el i hela landet

Ingalill Rosell (SiV) yrkade avslag på kommunstyrelsens förslag som innebär att man ska anse att ny kärnkraft inte ska finnas på platser där det inte redan finns idag.

– Vi har haft väldigt bra diskussioner. Vi är inte helt eniga men majoriteten i SiV har kommit fram till ett beslut, att vi behöver alla energislag vi kan få. Vi vill inte hindra möjligheten att få mer el i hela landet, sade hon.

Vill godkänna

Även Kristdemokraternas Malin Wallerius och Moderaternas Jonas Larsson yrkade på att godkänna förslaget i sin helhet för att möjliggöra kärnkraft på nya platser.

Socialdemokraternas Olga Ljung och Centerpartiets Erik Evestam och Eva Harstad yrkade dock bifall på kommunstyrelsens förslag och vill därmed inte se ny kärnkraft på nya platser.

Tar lång tid

Erik Evestam påpekade att det skulle både vara kostsamt och ta lång tid att etablera ny kärnkraft. Han är också orolig för att det skulle skicka fel signaler till övriga elbyggare som han menar kanske inte vill bygga ifall staten ska lägga pengar på kärnkraft.

– Ny kärnkraft ska byggas på samma ställen där det finns idag, där finns behov, kompetens och den viktiga infrastrukturen, sa han.

Risker med kärnkraft

Socialdemokraternas Ann Mlakar yrkade också på kommunstyrelsens förslag. Hon pratade om riskerna med kärnkraft och om lagring av avfall.

Även Vänsterpartiets Matilde Konglevoll ställde sig bakom kommunstyrelsens förslag. Hon uppgav att de av princip är emot kärnkraft.

– Utifrån det som ligger på bordet tycker vi förslaget från kommunstyrelsen är rimligt.

Hon kunde konstatera att partierna inte kommer kunna komma överens i frågan.

– Jag brukar säga till mina barn att vi kan komma överens om att vi inte är överens.

Ingen kärnkraft

Miljöpartiets Henrik Ahlgren uppgav att han tror på en framtid där kärnkraft inte behövs. Han tror istället på framförallt havsbaserad vindkraft. Han uppgav även satsningar på energieffektivisering och lagring i form av till exempel vätgas och batterier som vägar framåt.

– Jag yrkar ändå bifall och säger att vi inte vill ha någon ny kärnkraft på nya platser, säger han.

Omröstning

Efter omröstning stod det klart att kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag som innebär att kommunen anser att det inte ska finnas någon ny kärnkraft på nya platser. 22 personer röstade för det förslaget. Det var 19 personer som röstade för att istället godkänna förslaget i sin helhet och därmed öppna för möjligheten till kärnkraft på nya platser.

Ingalill Rosell (SiV), Jimmy Jonasson (SD), Magnus Jansson (L), Malin Wallerius (KD) samt hela Moderatgruppen reserverade sig mot beslutet.

Artikeltaggar

Ann MlakarDag RogneErik EvestamJimmy JonassonKärnkraftKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMagnus JanssonPolitikThomas Jarlhamre

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.