Hoppa till huvudinnehållet

Årstiderna fångade den allra yngsta publiken

Publicerad:
Foto: Emma Alegod Bruce

Dockteatern Tittut har under dagarna två varit på besök i Säffle. I medborgarhusets rotunda spelade de upp teaterföreställningen årstiderna för förskolebarn mellan två och tre år.

Under tisdagen och onsdagen har alla kommunens förskolor bjudits in för att ta del av teaterföreställningen årstider. En satsning för mer kultur i förskolan, vilket är något som görs minst en gång om året. Denna gång valde man att rikta in sig i barn mellan åldrarna två och tre. Onsdagens föreställning blev veckans sista och besöktes av Månstenen, Svanskogs förskola, Solkatten, Annelunds förskola och Kullerbyttan.

Tittut

Dockteatern Tittut är en turnerande teater med hemmascenen på Lundagatan i Stockholm. I över fyrtio års tid har de skapat föreställningar som lämpar sig för den allra yngsta publiken. Med sina olika föreställningar turnerar de över hela Sverige, men det gör även uppdrag utomlands med. Vårens program består av fem shower, vem ska trösta Knyttet, Diddi och Gogo väntar på bussen, Snö, Babysalong och Årstiderna.

Den sistnämnda, Årstiderna, var den som spelades här i Säffle.

  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce

Klassisk musik och lek

Sara Bexell och Miriam Forsberg gjorde rollerna som Väx och Vissna. Tillsammans lekte de sig igenom årets alla årstider. Med start i den kyliga vintern huttrade dem, för att sedan ta sig vidare till våren som vaknade. Efter våren kom sommaren och här vattnade duon blommor, svajade i vinden och fortsatte busa. Hösten bytte av, då blåste det i fullfart, för att sen återvända till vintern med ett hederligt snöbollskrig.

Teatern är i regi av Maria Selander. Den grundade sig i naturens fyra årstider och Vivaldis klassiska stycke årstiderna. Musiken till föreställningen är inspirerad och nyinspelad av Magnus Larsson. Utifrån musiken och visst material arbetades den färdiga produkten fram genom workshops.

Efter showen fick åskådarna känna på scenen
Efter showen fick åskådarna känna på scenen Foto: Emma Alegod Bruce

Nöjda barn

Publiken var mycket hänförd av teatern. Det var med starkt intresse och stor nyfikenhet de skrattade, applåderade och kommenterade föreställningen.

– Vad ska bli? frågar ett barn med stor förtjusning.

– Titta! Kolla! utbrast ett annat.

Efteråt fick barnen möjligheten att kolla på scenen, fundersamt undersökte de rekvisitan och även här uttrycks en förnöjelse bland barnen, många tyckte att det var både roligt och kul. Efter alla ytterkläder åkt på var det dags att ta bussen tillbaka till respektive förskola för att fortsätta dagen i vårvintervädret.

Frank och Noel tyckte det var jättekul med teater så väl som buss
Frank och Noel tyckte det var jättekul med teater så väl som buss Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

FöreställningarFörskolorMusikNöje/KulturSäffleTeater

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.