Hoppa till huvudinnehållet

Efter stora skolbråket – ett tiotal elever är avstängda

Publicerad:
Ett tiotal elever är tillfälligt avstängda från Tegnérskolan efter tisdagens bråk.
Ett tiotal elever är tillfälligt avstängda från Tegnérskolan efter tisdagens bråk. Foto: Carolina Schützer

Ett tiotal elever på Tegnérskolan är avstängda under en veckas tid efter det stora bråk som utbröt på skolan i tisdags eftermiddag. Samtidigt har polisen en ökad närvaro i Säffle.

På torsdagen hölls en presskonferens med Ylva Winther, skolchef Säffle kommun, Gustav Hagerskog, rektor Tegnérskolan och Magnus Wallin, gruppchef för polisen i Säffle.
På torsdagen hölls en presskonferens med Ylva Winther, skolchef Säffle kommun, Gustav Hagerskog, rektor Tegnérskolan och Magnus Wallin, gruppchef för polisen i Säffle. Foto: Nathalie Forsström

I tisdags eftermiddag utbröt ett stort bråk på Tegnérskolan. På torsdagen hölls en presskonferens med anledning av händelsen.

– Det vi tror är att det har sin grund i en konflikt som uppstod i samband med en fotbollsaktivitet i fredags kväll. En banal sak på en fotbollsplan som sedan eskalerade. Det blev många fler inblandade vilket gjorde att det blev två grupper som hamnade i konflikt med varandra. Det fortsatte under helgen, på fredag kväll och lördag, säger Gustav Hagerskog, rektor på Tegnérskolan.

Gustav Hagerskog, rektor på Tegnérskolan, berättar om bråket som bröt ut på skolan i tisdags.
Gustav Hagerskog, rektor på Tegnérskolan, berättar om bråket som bröt ut på skolan i tisdags. Foto: Nathalie Forsström

Förebyggande arbete

Gustav Hagerskog berättar att han fick information om bråket på söndagseftermiddagen och att han då gjorde upp en plan tillsammans med biträdande rektor om hur det skulle hanteras.

– Vi fick information om ett antal elever som varit involverade och tog in dem på samtal, säger han.

Han berättar också om en samverkan mellan skolan, socialtjänsten, Ungdomens hus och polisen. I den samverkansgruppen hade man ett möte på måndagen.

– Vi tog även kontakt med vårdnadshavare till en del av de inblandade för att försöka se vad som hade hänt och vad vi kan göra för att dämpa den här konflikten.

Slagsmål bröt ut

Arbetet fortsatte under tisdagen.

– Vi hade kontakt med polisen även under tisdagen men tyvärr uppstod det ändå ett slagsmål som började mellan ett fåtal personer men snabbt spred sig till fler så att det tillslöt personer på skolan och sen tillslöt det även personer utifrån, både äldre ungdomar och vuxna som lade sig i den här konflikten, säger Gustav Hagerskog.

Låste in sig

Polisen larmades och när man märkte att det började komma personer utifrån satte man igång inrymningslarmet. Elever och personal låste in sig i närmsta klassrum och ytterdörrarna var låsta. När polisen kom hade slagsmålet avtagit.

– Vi lyckades lugna situationen och polisen kunde börja ta uppgifter. Elever och personal fick vara kvar i klassrummen tills vi bedömde att det var lugnt och tryggt att lämna och det var i samband med ordinarie skoldags slut.

Fjärrundervisning

Skolan hölls stängd under onsdagen då eleverna istället fick fjärrundervisning. Detta för att man skulle hinna fundera ut vilka åtgärder som skulle vidtas för att få en trygg skolmiljö för både elever och personal. Under onsdagen togs det fram en gemensam handlingsplan med skolan, socialtjänsten, polisen, Ungdomens hus och säkerhetssamordnare om vad man ska göra gemensamt och var och en för sig i det långsiktiga arbetet.

Avstängda elever

Det har också vidtagits kortsiktiga åtgärder.

– Jag har stängt av ett tiotal elever i en vecka. Vi har också en ökad personaltäthet och vi har personal från Ungdomens hus på plats. Polisen har också en ökad närvaro, inte på skolan men de finns i Säffle, säger Gustav Hagerskog.

På onsdagen fanns företagshälsovård på plats på skolan för att ge stöd till personalen och på torsdagen när eleverna kom tillbaka till skolan hade man satsat på extra närvaro av elevhälsan för att kunna stötta eleverna.

Personalens insats

Gustav Hagerskog vill poängtera personalens starka insats, både i det akuta skeendet men även när det gäller arbetet efteråt med att skapa trygghet för eleverna. Gustav Hagerskog uppger att personal bidrog till att stoppa det fysiska våldet. Han berättar att man gjort en anmälan om allvarligt tillbud till Arbetsmiljöverket för att utreda om personal hamnat i någon farlig situation.

– Utifrån det jag vet just nu har personalen agerat föredömligt, säger Gustav Hagerskog.

Fler poliser

Magnus Wallin, gruppchef vid polisen i Säffle, kan inte säga om det finns någon annan bakgrund till bråket än det som uppstod i samband med fredagens fotbollsaktivitet.

– Vi har nämnt fotbollsaktiviteten på fredagen. Jag väljer att avvakta tills vi kommit längre i vår förundersökning innan jag kan säga närmare om det finns någon ytterligare orsak, säger han.

Han berättar att man tillfälligt har stärkt den polisiära närvaron i Säffle. Det har inte kommit in något ytterligare polisiärt ärende med koppling till händelsen efter det som hände på Tegnérskolan i tisdags.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketMagnus WallinMisshandelNyheterSäffleSkola och utbildningTegnérskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.