Hoppa till huvudinnehållet

Glädjande siffror för miljön - nästan alla vill sortera sitt matavfall

Publicerad:
Annelunds anslutning till matavfallssorteringen har överträffat alla förväntningar.
Annelunds anslutning till matavfallssorteringen har överträffat alla förväntningar. Foto: Emma Lindell

I januari var det dags för etapp två i kommunens satsning på insamling av matavfall. Redan då hade man haft ett bra genomslag i den första etappen, med över 70 procent anslutning, men denna etapp har överträffat alla förväntningar.

Under januari månad var det området Annelunds tur att få möjligheten att sortera eller kompostera sitt matavfall – eller fortsätta som vanligt med restavfall.

Totalt skickades 512 valblanketter ut till samtliga hushåll i området, och av dem har nästan alla valt att ansluta sig till matavfallssorteringen.

– Vi fick ett fantastiskt resultat. Hela 98,63 procent har valt att ansluta bara till matavfallssorteringen under den här etappen, vilket är långt över målsättningen, säger Carina Nylén, renhållningschef i Säffle kommun.

– Det är preliminära siffror som kan komma att justeras något när vi har räknat in de sista, men det kommer ju gå åt rätt håll i alla fall, fortsätter Carina.

Ytterligare någon procent har anslutit sig till kompostabbonemanget, som innebär att man komposterar sitt matavfall på egen hand.

Carina Nylén, renhållningschef i Säffle kommun.
Carina Nylén, renhållningschef i Säffle kommun. Foto: Fredrik Tacacho

Etapp 3 på ingång

Inom kort är det dessutom dags att dra i gång etapp 3 och då är Säffles innerstad näst på tur.

– Där kommer vi att starta skcika ut den här valblanketten vecka 15. Då är sista svarsdag den 27 april och efter det börjar vi ställa ut kärl, säger Carina Nylén.

Innan året är slut satsar kommunen på att göra klart totalt fem etapper.

– Vilket innebär att det blir två till efter sommaren också, efter ett litet uppehåll under sommaren, avslutar Carina.

Artikeltaggar

Hus och hemHushållMiljöSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.