Hoppa till huvudinnehållet

Här räddas kajan av brandmän – efter att ha fastnat i grenklyka

Publicerad:
Kajan hade fastnat i grenverket och tog sig inte loss på egen hand.
Kajan hade fastnat i grenverket och tog sig inte loss på egen hand. Foto: Säffle kommun

Kajan fastnade högt upp i en grenklyka – men hade flax.

Efter räddningstjänstens ingripande fick fågeln vila ut på Säffles brandstation innan den kunde flyga vidare.

– Det känns väldigt bra, säger brandmannen Erik Eklund, 43.

Larmet kom vid 08-tiden på fredagen när personal på Säffles biståndskontor upptäckt att en fågel fastnat mellan två trädgrenar utanför fönstret på tredje våningen.

Att se fågeln sprattla och inte komma loss var en jobbig syn så personalen ringde räddningstjänsten.

– Kajan hade fastnat i en grenklyka med huvudet på ena sidan och kroppen på andra sidan. Han satt rätt illa fast, säger Erik Eklund.

Erik Eklund, 43, skickades upp i korgen tillsammans med praktikanteleven Alexander Blixtfeldt Elvborn, 22. Erik styrde korgen och Alexander lyckades bända loss kajan.
Erik Eklund, 43, skickades upp i korgen tillsammans med praktikanteleven Alexander Blixtfeldt Elvborn, 22. Erik styrde korgen och Alexander lyckades bända loss kajan. Foto: Säffle räddningstjänst

”Var väldigt apatisk”

Att rädda fåglar från träd hör knappast till räddningstjänstens uppgifter men brandmännen såg det som en bra övning eftersom deras höjdfordon är svårmanövrerat bland täta grenar.

Erik Eklund och en praktikant åkte upp i korgen och lyckades få loss kajan.

– Han blödde och hade tydligen suttit där ett tag och skavt ena vingen som inte verkade bruten. Men han var apatisk och hade ett väldigt stresspåslag. Jag trodde inte han skulle klara sig.

Den medtagna kråkfågeln togs till Säffles brandstation och lades i ett litet rum som har en dörr ut till det fria. Där fanns en hundbädd och kajan fick en handduk över sig och en vattenskål intill.

Efter sex timmars inomhusvärme var han lite piggare och när Erik Eklunds kollega vid 14.15-tiden lyfte på handduken så kikade kajan upp och spratt till. Kort därpå lämnade han det tillfälliga boet och flög ut genom dörren.

– Nu får vi hoppas att han överlever. Han har överlevt den här pärsen i alla fall, säger Erik Eklund.

Räddningstjänsten i arbete med att få ner kajan.
Räddningstjänsten i arbete med att få ner kajan. Foto: Säffle räddningstjänst

”Ska se till att djur och folk inte lider”

På Facebook skriver Säffle kommun om händelsen.

"Hela biståndskontoret jublade och vill tacka de hjälpsamma och proffsiga brandmännen på Säffles räddningstjänst – alla liv är ju viktiga", säger personalen i inlägget.

Du har jobbat som brandman i tio år, har du varit med om något liknande förut?

– Vi plockade ner en liten uggla som kommit ner i en skorsten för något år sen. Ugglan satt där alldeles sotig i kaminen i vardagsrummet. Det var också en annorlunda grej som slutade bra. Sen har det varit det klassiska med katter i träd men det behöver du inte skriva för det får vi höra om nästan dagligen ändå, säger Erik Eklund och skrattar till.

Hur känns det här då, om den klarar sig nu?

– Det är väldigt roligt så klart. Vi ska ju se till att djur och folk inte lider, det är en del av det vi gör. Och så blev det en toppenbra övning för oss.

Här fick kajan ligga och vila ut.
Här fick kajan ligga och vila ut. Foto: Säffle räddningstjänst

Artikeltaggar

BrandstationFåglarOlyckor och katastroferSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.