Hoppa till huvudinnehållet

Lax från Säffle blir sushi i Tyskland

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Morten Malle är vd för Reoceans om ska bygga den landbaserade laxodlingen i Säffle.
Morten Malle är vd för Reoceans om ska bygga den landbaserade laxodlingen i Säffle.

Reocean har nått ytterligare ett avtal med en stor matproducent. Denna gång handlar det om tyska Natsu Food som är en ledande leverantör av färsk sushi till återförsäljare i Tyskland.

– Vi är väldigt glada över vårt partnerskap med Natsu Foods, säger Reoceans vd Morten Malle i ett pressmeddelande.

Parterna har undertecknat en överenskommelse om att leverera lax från den landbaserade odlingen odlingen i Säffle till Tyskland. Natsu Foods ska enligt avtalet köpa en betydande del av Reoceans lax när produktionen i Säffle startar 2026.

Enligt Morten Malle innebär avtalet ett betydande framsteg för båda företagen när det gäller att främja hållbara metoder för att odla frisk och hållbar lax samtidigt som man minskar den negativa miljöpåverkan som fiskindustrin lämnar efter sig.

Tim Thörneman är vd på det tyska företaget.

– Vi samarbetar endast med fiskleverantörer som arbetar med hållbara och klimatpositiva metoder, säger han i en kommentar.

– Samarbetet med Reocean är därför en mycket naturlig del av vårt arbete med klimatet och hållbarheten i alla våra processer för att minska fiskindustrins avtryck på miljön, säger han.

Natsu Food är en ledande leverantör av färsk sushi till återförsäljare i Tyskland.
Natsu Food är en ledande leverantör av färsk sushi till återförsäljare i Tyskland. Foto: Sanna Emanuelsson

Enligt Morten Malle är avtalet början på ett långtgående samarbete mellan de två parterna där fokus ligger på att gemensamt verka för att öka andelen hållbar, frisk och god fisk i världen.

– Vi är väldigt glada över vårt partnerskap med Natsu Foods, som representerar den kundbas vi verkligen är fokuserade på att nå. Genom vårt samarbete kan vi nu påvisa alla de fördelar som kommer med landodlad lax; allt från hållbarheten, smaken och färskheten, de ekonomiska fördelarna och den pålitliga tillgången av laxen, säger han.

Reocean har tidigare slutit avtal med Axfood, Coop och ICA och finska Kalatukku och så sent som i förra veckan blev det klart med leveranser till Magnussons Fisk i Götebrgs fiskehamn.

Vid den storskaliga anläggningen i Säffle kommer det att produceras 10 000 ton lax per år. Byggstarten på den 58 000 kvadratmeter stora fabriken är planerad att ske i sommar och full produktion ska vara uppnådd under 2026-2027.

Läs också

Artikeltaggar

AxfoodCoopIcaMorten MalleNäringslivReoceanSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.