Hoppa till huvudinnehållet

Barnens önskemål i fokus

Publicerad:
Barnen hade workshop med konstnären Per Agélii
Barnen hade workshop med konstnären Per Agélii Foto: Emma Alegod Bruce

Barnen som går på Svanskogs skola och förskola fick i veckan besök av konstnären Per Agélii. Tillsammans skapade de och uttryckte sina önskemål om det kommande konstverket som ska få flytta in på skolgården - nämligen draken Svansjölången.

Redan förra våren startades ett konstprojekt för Svanskogs skola, planen var att få fram ett konstverk till utemiljön. Det hela är i full gång och går allt enligt plan så har draken flyttat in på skolgården innan sommarlovet.

Ska passa alla

Uppdraget att skapa konstverket landade hos konstnären Per Agélii. Redan från början var det av stor vikt att barnen skulle vara involverade i processen, då det var deras skolmiljö som berördes. Så när Per fick underlaget så fanns det en massa önskemål. Återkommande var något med sagor och skog, som en drake, och någonstans där det gick att hänga.

Det gällde nu för Per Agélii att hitta något som skulle passa alla. Eftersom förskola och skola upp till sexans årskurs skulle befinna sig där så var det något av en utmaning. Resultatet blev då en drake gjuten i betong, vars högsta punkt blir cirka 60 cm. I och med krav på leksäkerhet så får den hålla sig krälande på marken.

Konstnären Per Agélii.
Konstnären Per Agélii. Foto: Emma Alegod Bruce

Draken Svansjölången

Per beskriver sig själv som en kartbitare, så något av det första han gjorde var att se över området och miljön. Att det skulle bli en drake av något slag var han ganska säker på, då det var något som också önskats av barnen, men efter hans forskande så blev det bekräftat.

– I Värmland och Dalsland så finns det många långa sjöar. Jag fastnade speciellt för Lelång, på kinesiska så heter drake Lóng. Så då kändes det självklart att det skulle bli en vattendrake vid namn Svansjölången, berättar han.

  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • En modell av konstverket i skala 1:5
    En modell av konstverket i skala 1:5 Foto: Emma Alegod Bruce

Utrymme för fantasin

Draken i sin utformning är ganska abstrakt, ett medvetet val av konstnären själv.

– Jag hade kunnat ge den vingar, horn och tänder men dels ville jag inte att den skulle bli för farlig. Samtidigt så vill jag inte tala om allt från början, genom att hålla mig från att vara för övertydlig så kan det stärka barnens fantasi, säger Per Agélii.

För att låta barnen vara fortsatt involverade i skapande processen anordnades därför en workshop i torsdags. Skulpturen föreställer inte bara en drake, utan också en gjuten platta där skatten kommer att målas. Genom att låta barnen ta fram sina kreativa förmågor och måla vad de ser som skatten kommer Per ta inspiration till det fullständiga konstverket.

Innan sommarlovet

Intentionen är att draken, tillsammans med sin skatt, under senvåren ska få flytta in på skolgården. Mycket är redan på god väg då Per har gjutit merparten av delarna, det är huvudet och delar till plattan som ska få torka. Men för det krävs det först lite bättre väder.

En drake vid regnbågen
En drake vid regnbågen Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

KonstPer AgéliiSkola och utbildningSkulpturerSvaneholm

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.