Hoppa till huvudinnehållet

Många sörjer Säffleprofilen: ”Pappa, han var större än livet självt”

Publicerad:
Lars Bjurteg var en stor profil i Säffle och Åmål, väl känd för sin mat, sitt engagemang i bowlingen och i handbollen: ”Han pratade med alla!” säger sonen Fredrik.
Lars Bjurteg var en stor profil i Säffle och Åmål, väl känd för sin mat, sitt engagemang i bowlingen och i handbollen: ”Han pratade med alla!” säger sonen Fredrik. Foto: Privat

Det var bowling- och krögarprofilen Lars Bjurteg som plötsligt föll ihop under ett arbetspass i Branäs förra helgen:

– Egentligen hoppas jag bara att någon ska komma och väcka upp mig ur denna mardröm, skriver sonen Fredrik på Facebook.

Det var vid lunchtid i lördags som ambulans larmades till Brants restaurang i Branäs där Lars Bjurteg var kökschef sedan i somras.

Han hade inte varit sjuk innan han dog:

– Så det blev verkligen en stor chock. Vi vet ju inte än vad han dog av. Men det finns hjärtproblem i familjen, säger hans son Fredrik Bjurteg.

Han har själv skrivit om sin pappa i ett inlägg på Facebook:

I onsdags var hela Lars Bjurtegs familj i Branäs för att träffa personalen: ”En otroligt  tuff men också fin dag”, säger sonen Fredrik (längst till vänster), här med sin fru Sara och Lars bonusbarn Caroline, Erik och Therese samt hustrun Maria.
I onsdags var hela Lars Bjurtegs familj i Branäs för att träffa personalen: ”En otroligt tuff men också fin dag”, säger sonen Fredrik (längst till vänster), här med sin fru Sara och Lars bonusbarn Caroline, Erik och Therese samt hustrun Maria. Foto: privat

”Otroligt tuff dag”

I januari firade Fredrik och pappa Lars sina födelsedagar ihop med att åka till Göteborg och titta på handboll:

– Han fyllde 60 och jag 30 med bara fem dagars mellanrum. Det var en present till oss.

I onsdags var familjen uppe i Branäs:

– För att hämta pappas saker. Det var en otroligt tuff men samtidigt fin dag. Det kändes bra att höra att han var så väldigt omtyckt, säger Fredrik.

Lars Bjurteg hade ett stort kontaktnät, säger sonen Fredrik: ” Han var en person som hördes och syntes, på ett gott vis. Han pratade med alla!”
Lars Bjurteg hade ett stort kontaktnät, säger sonen Fredrik: ” Han var en person som hördes och syntes, på ett gott vis. Han pratade med alla!” Foto: privat

”Syntes och hördes”

Eftersom Lars Bjursteg varit aktiv inom såväl handboll som bowling och dessutom välkänd krögarprofil är det många som kände och sörjer honom:

– Han var en person som hördes och syntes, på ett gott vis. Han pratade med alla! Han hade glimten i ögat och skojade alltid. Men samtidigt var han rak och ärlig. Pappa, han var större än livet självt, säger Fredrik.

Dödsfall: Lars Bjurteg har avlidit

Lars Bjurteg blev headhuntad till Brants restaurang i Branäs.

Han nappade direkt, säger Fredrik:

– Han såg det som en otrolig chans att få visa vad hans livserfarenhet kunde göra med restaurangen.

Planerar hyllningsmatch

I flera år var Lars Bjurteg ordförande och aktiv inom ungdomsverksamheten i bowlingklubben BK Tegnér i Säffle där Fredrik spelar.

Klubben hedrade sin förre ordförande med en tyst minut vid sin senaste match.

– Han har betytt väldigt mycket och det gick också sportsligt bra för oss när han var ordförande. Vi vann till exempel ungdomsallsvenskan, säger nuvarande ordföranden Daniel Nordström Green.

Nu planerar klubben en hyllningsmatch till minne av sin förre ordförande:

– Hans död blev en så stor chock och sorg, han var väldigt omtyckt och många tårar har fällts. Sånt är ju lätt att säga när någon går bort. Men här är det verkligen genuint.

Lars Bjurteg började jobba i Branäs i somras.
Lars Bjurteg började jobba i Branäs i somras. Foto: Privat

”Tillförde mycket”

Som NWT berättade på onsdagen stängde Brants restaurang i Branäs över dagen och personalen erbjöds stöd och hjälp.

Mikael Forsell är platschef i Branäs:

– Lars var krävande mot våra kockar men lämnade aldrig någon i sticket. Han var en mästare på att ta ett rum och göra det med ödmjukhet och klokskap. Han tillförde otroligt mycket till vår verksamhet.

Artikeltaggar

BK Tegnér SäffleBowlingBranäsFacebookFamiljGöteborgMikael ForsellRestaurangerSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.