Hoppa till huvudinnehållet

Sälj inte Krokstad herrgård!

Publicerad:
Sälj inte Krokstad, uppmanar skribenterna som är nyinflyttade Säfflebor.
Sälj inte Krokstad, uppmanar skribenterna som är nyinflyttade Säfflebor. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sommaren 2022 bosatte mig jag och min sambo i Säffle kommun. Vi flyttade permanent till kommunen; utan anknytning och utan kunskap om den lilla staden.

Snart ett år senare har vi hunnit bekanta oss med Säffle. Vi konstaterar att det är en ganska ”trasig kommun”. Butiksdöden har slagit hårt mot den staden och många skyltfönster står tomma. Hus är förfallna och den sociala utslagningen är stor. Kriminaliteten är påtaglig. Den har vi tyvärr hunnit erfara flera gånger.

Men Säffle har också guldkorn. Det är en vacker liten stad, med stora möjligheter till både kultur- och friluftsliv. Den i särklass största guldklimpen är – tycker vi – Krokstad Herrgård. Med ett White Guide-belönat kök och en förtrollande vacker miljö är det ett utflyktsmål för såväl turister som kommuninvånare.

Vi – som kommer ”utsocknes” – har ofta vänner och bekanta på besök. De bor alltid på Krokstad och tillsammans brukar vi avnjuta de lokala och närproducerade delikatesser som köket serverar: vänerlöjrom, gös och gädda. Åretruntboende i Duse-trakten promenerar gärna i området och förenar frisk luft med en frukost i herrgårdsbyggnaden.

I en artikel i Säffle-Tidning den 25 februari står att ”Kommunen vill sälja Krokstad herrgård”. Man avser att ”skapa en destinationsanläggning på platsen”. ”Inom detaljplanen finns byggrätt för hotell, restaurang, spa och småbåtshamn”. Kommunstyrelsen ”hoppas nu på att det kommer någon som vill satsa på turism- och kulturnäringen”. Vi ifrågasätter kommunstyrelsen beslut om att låta kommunledningskontoret förbereda en försäljning av Krokstad Herrgård.

Borde det inte ligga i kommunens intresse att driva och värna om en verksamhet likt Krokstad; en plats som sätter Säffle på Sverigekartan, som erbjuder rekreation och kulinariska upplevelser utöver det vanliga.

Argumentet till försäljningen är att kommunen inte har råd att ha det kvar. Det är lätt att tänka kortsiktig; att se den omedelbara besparingen. Men långsiktigt biter sig kommunen i svansen. I artikeln står ingenting om genomförd kulturmiljöutredning. De skyddsbestämmelser som finns för området omnämns inte heller. Hur ska antikvariska värden likt herrgårdsparken, ekallén, ädelskogen och tegelbyggnader skyddas och bevaras? Låts Krokstad leva vidare i befintlig regi och låt det vara en del av den utveckling som kommunen planerar för!

Duse Camping flaggar för en rekordsäsong. Även campinggäster kan önska ”fine dining”. Sveriges första landbaserade laxodling börjar ta form. Närheten till Krokstad borde göra herrgården till en intressant plats för representation och konferens. Sveriges modernaste simhall finns i Säffle, och därtill kan vi stoltsera med ett förstklassigt litet operahus. Säffle lockar turister, elitidrottare, kulturelit och arbetskraft. Dessa behöver – liksom kommunens egna invånare – Krokstad Herrgård.

Säffle kommun: Låt inte gruskornen dominera Säffle, utan hjälp de guldkorn som finns att överleva och glänsa!

Tankar från två nytillskott i Säffle

Artikeltaggar

InsändareKrokstad herrgårdSäffleSäffle kommun