Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt sparbeting på skolan – ska spara tio miljoner nästa år

Publicerad:
De ledande skolpolitikerna i Säffle Putte Grötting (C) och Thomas Jarlhamre (M) berättar om ett fortsatt kärvt läge för barn- och utbildningsnämnden.
De ledande skolpolitikerna i Säffle Putte Grötting (C) och Thomas Jarlhamre (M) berättar om ett fortsatt kärvt läge för barn- och utbildningsnämnden. Foto: Nathalie Forsström

Barn- och utbildningsnämnden i Säffle har redan idag en kärv budget. När arbetet med nästa års budget nu är igång så står det klart att nämnden kommer att behöva spara tio miljoner nästa år. Och läget ser inte ut att bli bättre de närmaste åren.

Barn- och utbildningsnämnden räknar med besparingar på ungefär tio miljoner kronor per under åren 2023-2026. Det uppger nämndens ordförande Thomas Jarlhamre (M) och 1:e vice ordförande Putte Grötting (C).

Det är ett kärvt läge inom skolan i Säffle. Måluppfyllelsen är inte där man vill att den ska vara och personal på flera av kommunens skolor har tidigare larmat om att de går på knäna. Samtidigt viker barnantalet, vilket ger mindre pengar till förskola och skola.

Fem lärartjänster kan tas bort från Höglundaskolan – stor oro bland personalen

Nästa års budget

Barn- och utbildningsnämnden hade ett långt möte på onsdagen där mycket tid gick åt att diskutera de förutsättningar nämnden fått för 2024 års budget.

– Demografin påverkar oss väldigt mycket. Det blir färre barn, säger Thomas Jarlhamre.

ST har tidigare skrivit om en oro bland personalen på Höglundaskolan på grund av att tjänster ska tas bort från skolan.
ST har tidigare skrivit om en oro bland personalen på Höglundaskolan på grund av att tjänster ska tas bort från skolan. Foto: Ida Johansson

Spara tio miljoner

Enligt de uppgifter som finns nu ska skolan spara tio miljoner nästa år. Till det kommer prishöjningar och inflation vilket gör att besparingen i själva verket blir ännu större.

– Det har varit ständigt besparingar i flera år och vi hade hoppats på att hamna i ett läge där vi kommer ifrån att spara på samma sätt. Men så kommer det inte bli, i alla fall inte under de kommande tre åren, säger Putte Grötting.

Personal på Tingvallaskolan har tidigare larmat om hög arbetsbelastning.
Personal på Tingvallaskolan har tidigare larmat om hög arbetsbelastning. Foto: Claes Österman

Lägre kostnader

Nu måste man hitta sätt att skära ner på kostnaderna.

– Vi behöver göra prioriteringar av verksamheten, vad är viktigast?, säger Putte Grötting.

Putte Grötting och Thomas Jarlhamre berättar att majoriteten har satt upp prioriterade mål. Ett av dem handlar om måluppfyllelsen.

– Tidigare låg vi i mitten, nu är vi bland de 25 sista. Vi ska tillbaka så att vi kommer bland medelkommunerna, säger Putte Grötting.

Sämre måluppfyllelse

Måluppfyllelsen har minskat de senaste åren. Men man kan se något positivt i sammanhanget och det är att måluppfyllelsen ökar när eleverna kommer upp i högstadieålder.

– Den är ganska låg i låg- och mellanstadiet men det blir alltid en ökning på högstadiet. Där gör Tegnérskolan ett väldigt jobb, säger Thomas Jarlhamre.

– Grundbulten i hela skolan är att ha så bra undervisning som möjligt och därmed bättre måluppfyllelse, säger Putte Grötting.

130 tjänster

Putte Grötting berättar att man de senaste fyra åren har sparat in 130 tjänster i grundskoleverksamheten. Även om man tvingats skära ned på personal så uppger Putte att de elevnära tjänster är viktiga och högt prioriterade.

– Jag tror att ju fler bra vuxna människor man har runt sig desto bättre mår man, säger han.

Personalen vill man värna om så mycket man kan.

– Personalen är buns viktigaste resurs och den resurs som vi måste värna in i det sista för att kunna uppnå våra politiska mål, uppger Putte Grötting.

Det är också viktigt att satsa på de minsta barnen.

– Tidiga insatser är nyckeln till det livslånga lärandet, säger Thomas Jarlhamre.

Hur ska man då lyckas förbättra måluppfyllelsen samtidigt som nämnden har sparkrav på sig?

– För att nå målen har vi gett i uppdrag till förvaltningen att titta vidare på lokaloptimering, hur vi utnyttjar lokalerna. Vi vill betala så lite som möjligt till lokaler och istället satsa på elevnära tjänster, säger Thomas Jarlhamre. Vi måste hitta lösningar och möjligheter överallt och inte vara främmande för nya idéer.

Skolpolitiker om situationen i skolan: ”Vi förstår att folk verkligen sliter”

Artikeltaggar

CenterpartietModeraternaNyheterPolitikPutte GröttingSäffleSäffle kommunSkolorThomas JarlhamreUtbildning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.