Hoppa till huvudinnehållet

Hege tar över marknadsgeneralens skjorta

Publicerad:
Hege Schützer fick av sin företrädare Bengt Johansson ta emot skjortan om visar att det är hon som är general för Nysäters marknad.
Hege Schützer fick av sin företrädare Bengt Johansson ta emot skjortan om visar att det är hon som är general för Nysäters marknad.

Hege Schützer från Häljebol - så heter den nya generalen för Nysäters anrika marknad. Det stod klart i samband med att Nysäters Marknad hade sitt årsmöte i Nysäters Bygdegård.

Den "gamle" generalen, Bengt Johansson, hade avböjt omval efter 17 år på tronen. Symboliskt överlämnades den marknadsskjorta som den förste generalen, Artur Enneby, bar under hela 20 år. Bengt har dock lovat att som "emeritus" vara lite behjälpligt, bland annat genom sitt kontaktnät med de knallar som är något av marknadens själ.

Bildade ny allians

Nysäters marknad anordnas i år för 40:e gången sedan nypremiären 1984.

– Jag och Ivan Johansson promenerade i området kring Hällemyren för att tala om gamla hus, berättade Peter Olausson. Plötsligt kom ett ösregn och vi tog skydd under en gran och där tyckte Ivan att vi skulle ordna något trevligt där våra sju härader kunde ingå.

Sagt och gjort. Representanter från Köla, Stavnäs, Glava, Älgå,Värmskog, Högerud, Långserud ,Gillberga och Svanskog samt Kila samlades.

– Efter ett par år tyckte dock föreningarna i "utkanten" att det blev mycket arbete och lång väg och de hade även egna aktiviteter på hemmaplan att organisera. Ett nytt möte innebar att vi omorganiserade så att de fyra föreningarna, Gillbergas och Långseruds hembygdsföreningar samt Gillberga Fotbollsförening och Gillberga Skidklubb bildade en ny allians.

Gunnel avtackades

Alliansen innehåller alltså tre representanter från respektive förening. Dessa utgör Nysäters marknad. Till ordförande för denna valdes Birgitta Edvardsson Kyrk, vice ordförande Fredrik Johansson, sekreterare Hege Schützer samt kassör Hardy Börås. Adjungerade är Gerd Widing samt Peter och Lisbeth Olausson.

Bland frågor som diskuterades var hur scenen skall förbättras samt en ny hemsida. Gunnel Johansson avtackades för många år som ordförande i Nysäters marknadskommitté.

Artikeltaggar

GillbergaLångserudMarknaderNyheterNysäterPeter OlaussonTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.