Hoppa till huvudinnehållet

Ny E45-sträckning genom Värmlandsbro - tänk framåt!

Publicerad:
Se till att det blir en hållbar lösning av E45 genom Värmlandsbro, uppmanar skribenten.
Se till att det blir en hållbar lösning av E45 genom Värmlandsbro, uppmanar skribenten. Foto: Claes Österman

Angående förslaget om ny sträckning av E45 genom Värmlandsbro. Fantastiskt att det efter många år av utredningar och förslag verkar landa i beslut som ser ut att bli helt fel.

I de flesta kommuner i Sverige där stora vägbeslut tas med statens pengar, värnar man om människor, djur, natur med mera. Med den föreslagna vägsträckan genom Värmlandsbro tycks man ha glömt människan.

En redan olycksdrabbad vägsträcka ser tyvärr ut att bestå med det förslag som planeras. Med en trafikintensitet på cirka 10 000 fordon per dygn, inklusive en stor andel tungtransporter, ger det stor påverkan, med all synnerhet eftersom man mot alla gängse normer vill höja hastigheten från 70 till 80 kilometer i timmen genom samhället.

Är detta vettigt för allmännyttan samtidigt med den nationella nyttan i dagens samhälle där merparten vill komma från A till B på snabbast möjliga sätt?

Alternativet för en-plus-två-väg utanför samhället har funnits på förslag, men verkar ha tystats ned. Varför? Så vilken transparens har vi som kommuninvånare i de beslut som tas i kommun och stat?

Det är inte bara vi som lever här och nu som berörs, även de som kommer efter oss, och som kanske vill flytta till Värmlandsbro. Man kanske drar sig för att bosätta sig på en plats med en fartsträcka utanför knuten.

Tänk framåt i stället för att bara tänka just nu!

En parentes i detta sammanhang: hur kommer den akuta ambulansen samt övrig räddningstjänst att ta sig fram under denna byggtid? Redan idag, vid vägräckesmontering, sker olyckor på grund av de hinder som dessa utgör vid dessa arbeten, samt tidsfördröjning för akuta ambulanstransporter. Så håll er friska under byggtiden.

Det är positivt att det blir en ny väg. Men ta beslut som består även framåt.

Fundersam kommuninvånare

Artikeltaggar

Insändare

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.