Sju tjejer som studerar vid Säffle Lärcenter blir de första undersköterskorna i kommunen som examineras enligt Skolverkets nya yrkespaket. Den nya utbildningen ger en bredare kompetens som är bättre anpassad till dagens vårdbehov.
Det är Skolverket, som tillsammans med branschkunniga har tagit fram Nationella yrkespaket för olika komvuxutbildningar i Sverige, där innehållet ska spegla det kompetenskrav som råder inom olika branscher i dag.
För drygt ett och ett halvt år sedan antog kommunen yrkespaket för vård- och omsorgsprogrammet vid Säffle Lärcenter och nu är de första sju undersköterskorna examinerade enligt den nya kursplanen.
Bredare kompetens
Under många år har man efterfrågat en bredare kompetens hos undersköterskor, framför allt inom äldreomsorgen. Det är just vad den nya utbildningen fokuserar, förklarar läraren Lena Eriksson.
– Tidigare valde man ett fördjupningsområde, men i dag ingår alla dessa fördjupningar i samma utbildning. Det är väldigt bra för det leder till en mycket bredare kompetens, vilket behövs inom yrkeskåren i dag. Man träffar många olika målgrupper i arbetet som undersköterska. Till exempel väljer allt fler äldre att bo kvar hemma, och jobbar man då inom hemtjänsten krävs det att man är utbildad inom såväl äldreomsorg som psykiatri eller funktionsvariation för att kunna möta de olika behov som finns i hemmen.
Även eleverna, eller numer undersköterskorna, tycker att utbildningen har varit bra.
– Det har varit kul och lärorikt. Man har blivit modigare, säger Amanda Nygren.
– För mig som är invandrare har den här utbildningen varit jätteviktig för att kunna få jobb, säger Buakhai Poomicum, och uppmanar andra människor att våga och att kämpa för att nå dit man vill.
Under utbildningens gång har samtliga utvecklats mycket. Några har tvivlat på att de skulle klara utbildningen, men nu funderar flera av dem att studera vidare på universitetsnivå.
– Man blir ju lite mer vetgirig, säger Emmely Castana.
Alla har fått jobb
Samtliga sju tjejer, som tog examen under fredagen, har redan fått anställning. Vissa fick det redan innan sin examen – mycket tack vare sina praktiker där de kommer i kontakt med potentiella arbetsgivare.
Att utbildningen är så bred möjliggör också för anställning inom olika vårdområden, både lokalt och i andra kommuner. Någon ska arbeta inom daglig verksamhet för unga med funktionsvariationer, någon på ett äldreboende i Svanskog och någon annan inom psykiatrin i Karlstad.
Från och med den 1 juli kommer utbildningen dessutom att leda till en skyddad yrkestitel, vilket kommer stärka möjligheterna till anställning ytterligare.
– Man får till exempel inte vara kontaktperson utan det, så det kommer krävas för att få anställning. Samtidigt tror jag att det kommer bli svårt i många kommuner där man inte har den här utbildningen, säger Lena.
Vad tycker ni som lärare om det här nya utbildningsupplägget?
– Vi tycker det är bra att de får en djupare kompetens som gör att de får en större valfrihet. De kan välja vad de vill jobba med och faktiskt känna att de har den kompetensen som krävs, säger Lena Eriksson och Ingegerd Nygren.
Lärarna berömmer även gruppen för sitt engagemang och brinnande intresse för yrket.
– Det är jätteroligt att få vara en del av deras resa och se dem växa, säger de.
Hur ser det ut med ansökningar till utbildningen nu?
– Det är färre som ansöker nu och vi vet inte vad det beror på. Kanske är det så att många får jobb även utan utbildning nu när det är brist, men oftast får man inte en fast tjänst förrän man är utbildad undersköterska, säger Lena.