Hoppa till huvudinnehållet

Planer på stor vindkraftspark på mark i Säffle kommun

Publicerad:
Fortum har planer på en stor vindkraftpark, med en liten del i Säffle kommun. (arkivbild)
Fortum har planer på en stor vindkraftpark, med en liten del i Säffle kommun. (arkivbild) Foto: Marina Johansson

Fortum har planer på en stor vindkraftpark. En liten del av den kommer att ligga inom Säffles gränser. Det har nu inkommit ett samrådsunderlag till Säffle kommun inför ansökan om tillstånd för Vindkraftpark Borgvik.

Borgvik Vindkraft AB, som har planer på att bygga och driva denna vindkraftpark, är ett helägt dotterbolag till Fortum Sverige AB. De utreder möjligheterna att etablera en gruppstation för vindkraft, en så kallad vindkraftpark vid Borgvik, cirka 8 kilometer väster om Grums, Värmlands län.

Området som utreds ligger till största del inom Grums kommun, men delvis även inom Säffle kommun. Projektområdet utgörs av skogsmark och mindre vattendrag där kommersiellt skogsbruk bedrivs. Området bedöms kunna rymma upp till 23 vindkraftverk med en totalhöjd om 275–300 meter.

Samrådsunderlag har inkommit

Handlingen som inkommit utgör underlag för samråd. Detta genomförs i god tid för att det ska finnas utrymme för ett meningsfullt samråd innan upprättande av MKB (miljökonsekvensbeskrivning) och den slutliga tillståndsansökan. Underlaget har tagits fram för att på ett tidigt stadium beskriva den föreslagna etableringen samt förutsedd omgivningspåverkan.

Vindkraftverkens placeringar har lokaliserats till delar av projektområdet med goda vindförhållanden där kända intressekonflikterna är få. Vid utformning av slutlig placering av vindkraftverk kommer hänsyn bland annat att tas till den högsta tillåtna ljudnivån om 40 dB(A) vid närliggande bostadshus, skyddade natur- och kulturmiljöer, övriga natur- och kulturvärden, fågel- och fladdermusvärden samt radiolänkstråk, elnät och vägar.

600 meter från Knöstad

Närmaste befintliga vindkraftsanläggning är Knöstad, där det finns 8 vindkraftverk. Det ligger cirka 600 meter sydväst om projektområdet för Borgvik. Enligt förslaget för Fortums vindkraftspark Borgvik kan avståndet till framför allt närmast befintliga vindkraftsparken som är Knöstad leda till kumulativa effekter. Dessa effekter kommer utredas närmare.

Enligt tidsplanen ska det under mars månad hållas samrådsmöten med länsstyrelsen och de två kommunerna. Man ska även ha skriftliga samråd med övriga myndigheter, organisationer och föreningar, samtidigt som en samrådsinbjudan skickas ut till särskilt berörda. Yttranden ska lämnas under april månad. Därefter tas miljökonsekvensbeskrivning fram mellan augusti och december, och därefter är ansökan planerad att lämnas in.

Artikeltaggar

BorgvikFortumFortum SverigeGrumsGrums kommunKnöstadMiljöMyndigheterNyheterSäffle kommunTillståndVindkraft

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.