Hoppa till huvudinnehållet

Startar cykelkurs för utländska kvinnor

Publicerad:
Nebiat Berhe är en av de som deltagit på cykelkursen.
Nebiat Berhe är en av de som deltagit på cykelkursen. Foto: Carolina Schützer

Förra året testades ett nytt projekt, en cykelkurs för utländska kvinnor. Ett samarbete mellan SFI och fritidsbanken som kan konstateras blivit både uppskattat och givande. Det närmar sig cykelväder och en ny kurs är inplanerad.

Cykelkursen är ett initiativ av Fritidsbanken Säffle. Det är Martin Johansson har rott ihop det och bidragit med cyklar från Fritidsbanken. Sedan har Benita, som jobbar som SFI-lärare, stått för den faktiska utlärningen.

– Jag brinner för att cykla på ett personligt plan. Det är kul att kunna hjälpa till att fler lär sig, det är en samhällsfunktion, säger Martin Johansson.

En god kunskap

För det har inte bara varit för skojs skull som deltagarna velat lära sig att cykla, det handlade mer om praktiska och sociala skäl. En av dem jobbar inom hemtjänsten, där är cyklandet ett av sätten att ta sig fram. En annan har en dotter som tycker om att cykla och ville lära sig så de kunde göra det tillsammans.

Martin Johansson har startat en cykelkurs för utländska kvinnor.
Martin Johansson har startat en cykelkurs för utländska kvinnor. Foto: Carolina Schützer

Årets kurs

I maj planeras kursen att dra igång igen. Benita som var instruktör tidigare år kommer lämna över pinnen till en ny lärare. Fritidsbanken kommer fortsatt stå för cyklarna, även om de i dagsläget är i behov av fler cyklar av 24 och 26 tum.

Lära sig cykla som vuxen

Förra året höll cyklisterna till i Furuskogsparken, vilket var en mycket optimal plats för ändamålet. När det kommer till att lära sig att cykla så har det inte varit helt enkelt med tillvägagångssättet. För barn som finns det stödhjul och stödpinnar men det går också att hålla i ett barn. Till en vuxen finns inte samma lättillgängliga resurser och möjligheter.

I kursen har de därför brutit ned cyklandet i delmoment. De har övat på att hålla balansen på cykeln, känna på tramporna och styra. Nebiat Berhe är en av de som medverkade förra året, och som även kommer fortsätta i vår. Hon är väldigt nöjd med upplägget och framförallt med Benita.

– Hon har varit både energisk och pedagogisk. Vi har också hjälpts åt, säger Nebiat.

Vad tycker du om kursen?

– Det är kul med cykelkurs. Det har varit svårt och jag har ramlat mycket. Men vi skrattar också mycket ihop. Vi har det roligt ihop.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

CyklarFritidsbankenFuruskogsparkenKurserSäffleSkola och utbildningTrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.