Hoppa till huvudinnehållet

Få sökande trots goda jobbutsikter – så många har sökt till Herrgårdsgymnasiet

Publicerad:
Enligt de preliminära antagningssiffrorna är det inte något av Herrgårdsgymnasiets program som fyller alla platser till hösten.
Enligt de preliminära antagningssiffrorna är det inte något av Herrgårdsgymnasiets program som fyller alla platser till hösten. Foto: Andreas Dagström

Det är fordon och transport samt bygg och anläggning som är de mest populära programmen vid Herrgårdsgymnasiet. Däremot är det väldigt få sökande till industri samt vård och omsorg. Det visar den första preliminära ansökningsstatistiken inför hösten.

Rektor Håkan Werme hoppas att fler kommer att välja Herrgårdsgymnasiets program under omvalsperioden.
Rektor Håkan Werme hoppas att fler kommer att välja Herrgårdsgymnasiets program under omvalsperioden. Foto: Nathalie Forsström

Det är få sökande till både industritekniska programmet och till vård- och omsorgsprogrammet trots att det är två utbildningar som ger goda möjligheter till jobb efter avslutad utbildning. Det är bara en person som har sökt till industritekniska programmet och en person som har sökt till vård- och omsorgsprogrammet. Industriprogrammet har inte funnits på Herrgårdsgymnasiet på många år men nu görs en nysatsning.

– Vi hoppas att det ska bli fler sökande. Det här är en satsning vi gör tillsammans med näringslivet, säger rektor Håkan Werme.

Industritekniska programmet tillbaka i Säffle

Gott om jobb

Även inom vård- och omsorgsyrket behövs det arbetskraft.

– Varje kommun behöver ha folk inom vården. Och det är inte bara inom kommunen, även inom regionen behövs det, säger Håkan Werme.

Han uppger att det har varit svårt att locka ungdomar att söka till vård och omsorg i flera år och att detta är något som ser likadant ut i flera andra kommuner.

102 personer

Enligt den preliminära antagningsstatistiken har totalt 102 ungdomar sökt till någon av Herrgårdsgymnasiets program inför hösten. De siffrorna gäller sökande från Värmlands gymnasieregion där även Åmål ingår. Det finns också sökande från Fyrbodalsregionen, i första rundan tillkommer 17 sökande därifrån.

Det är den första ansökningsperioden som är igång nu. De blivande gymnasieeleverna kommer att få resultatet från den preliminära antagningen den 17 april. Därefter startar en omvalsperiod som pågår fram till den 12 maj. Den 29 juni kommer den slutliga antagningen.

Samarbetar

Håkan Werme uppger att i de fall där det är väldigt få sökande till ett program jobbar man tillsammans med andra program för att få till en bra lösning. Han hoppas att fler ska söka till Herrgårdsgymnasiet under omvalsperioden.

Enligt de preliminära siffrorna är det inget av Herrgårdsgymnasiets program som har fler antal sökande än antal platser. Det är mer än dubbelt så många killar än tjejer som har sökt program vid Herrgårdsgymnasiet. Det rör sig om totalt 102 elever, varav 69 är killar och 33 är tjejer.

Praktiska program

Det är de praktiska programmen som är klart mest populära. Flest sökande är det till fordon- och transportprogrammet. Det finns 48 platser och det är 42 som har sökt. Bygg och anläggning har 30 sökande till 48 platser.

Det är tolv personer som har sökt till barn- och fritidsprogrammet och tio som har sökt till el- och energiprogrammet. Samhällsprogrammet och teknikprogrammet har bara två sökande vardera.

Få sökande

Av de totalt 102 sökande är det 69 som är från Säffle kommun.

När det gäller fördelningen mellan killar och tjejer på de olika programmen så är det fortfarande flest killar som söker till fordon och transport samt bygg och anläggning. Det är 13 tjejer och 29 killar som har sökt till fordon- och transportprogrammet. Bygg och anläggningsprogrammet är det 26 killar och 4 tjejer som har sökt.

När det gäller barn- och fritidsprogrammet är det istället flest tjejer. Dit är det elva tjejer och en kille som har sökt. Samtidigt är det bara killar som har sökt till el- och energiprogrammet.

Artikeltaggar

Håkan WermeHerrgårdsgymnasietNyheterSäffle kommunSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.