Hoppa till huvudinnehållet

Vind i seglen för Båtvilan

Publicerad:
Båtvilan har brutit sig ur Säfflebåt och blivit en egen förening för alla som har båtfack i ”garagen” mellan Flå och Herrgårdsgymnasiet. Christer Tengelin är klubbens ordförande.
Båtvilan har brutit sig ur Säfflebåt och blivit en egen förening för alla som har båtfack i ”garagen” mellan Flå och Herrgårdsgymnasiet. Christer Tengelin är klubbens ordförande. Foto: Marina Johansson

Säffle är populärt för båtliv, och med landets största sötvattensskärgård är det kanske inte konstigt. Sedan årsskiftet finns en ny förening - Båtvilan - för en bättre samverkan mellan båtfacksägare i kommunen.

– Jag undrar om det finns någon kommun med fler båthus per capita än Säffle, säger Matti Sairio.

Namnet Båtvilan klingar kanske bekant för flera läsare, och namnet är också mycket riktigt äldre än föreningen med samma namn. Båtvilan kallas det område mellan Flå och Herrgårdsgymnasiet som huserar så kallade båthus, alltså garageplats för båtar. Där får farkosterna helt enkelt ”vila” mellan äventyren, och för de flesta innebär ju det att båten förvaras där under vinterhalvåret.

– Föreningen Säfflebåt bildades 1991 och tog då över alla bryggor i Säffle, säger Matti Sairio, medlem i Båtvilan och hängiven seglare.

Matti Sairio ser många fördelar med att Båtvilan har blivit en enskild förening.
Matti Sairio ser många fördelar med att Båtvilan har blivit en enskild förening. Foto: Marina Johansson

Det dröjde inte länge förrän behovet av båtfack - alltså den enskilda ”garageplatsen” per båt i ett båthus - upptäcktes hos många medlemmar, och man beslöt därför att bygga ett antal båthus.

– Det har egentligen varit ett ständigt pågående arbete, allt eftersom föreningen har vuxit. De senaste båthusen byggdes häromåret, säger Christer Tengelin, ordförande i Båtvilan.

Inte bara säfflebor, utan båtälskare från flera andra kommuner har valt att ha sitt båtliv i Säffle.
Inte bara säfflebor, utan båtälskare från flera andra kommuner har valt att ha sitt båtliv i Säffle. Foto: Marina Johansson

Båtvilan har alltså tidigare bara varit ställplatsen för båtarna och i Säfflebåts regi, men sedan en knapp månad tillbaka har de som nyttjar båthusen bildat en egen förening under namnet Båtvilan.

– Vi kom på att vi redan är tillräckligt många för att ha en egen förening med en högre nivå av självbestämmande, säger Christer.

– Ja, det kändes som en väldigt naturlig utveckling, säger Matti.

Och det är redan en stor förening.

– Båtvilan omfattar 128 båtfack. Själva båthusen sköter varje enskild medlem om, men som förening hyr vi marken av Säffle kommun och sköter om den. Vi har också ett gemensamt elabonnemang som ger väldigt fördelaktiga priser, och medlemmarna betalar bara för sin egen förbrukning i båtfacket, säger Christer.

Tillsammans med Säffle segelklubb har man också hand om vägbommen till området.

– Det hindrar både busliv och inbrott, även om vi tack och lov har varit väldigt förskonade från sånt genom åren, säger Matti.

– Ja, det har blivit väldigt bra här sedan vi begränsade området lite, fyller Christer i.

Antalet båthus har vuxit enormt sedan Båtvilans ”moderförening” Säfflebåt bildades för drygt 30 år sedan.
Antalet båthus har vuxit enormt sedan Båtvilans ”moderförening” Säfflebåt bildades för drygt 30 år sedan. Foto: Marina Johansson

Bägge är långvariga medlemmar i föregående klubben Säfflebåt, och har sett intresset växa genom åren.

– Jag var ordförande i Säfflebåt i 20 år, och ingen - allra minst jag - kunde ana att det skulle bli en sån här byggnation som det har varit de senaste åren. Varje gång vi har sagt att ”nu kan det inte bli mer”, har det blivit det. Nu senast vi byggde nytt båthus var det för femte gången. Säffle kommun har alltid varit väldigt positiva och tillmötesgående när det gäller att arrendera mer mark, och det ska de ha en eloge för, säger Matti.

Båthusen står på ett stort område mellan Flå och Herrgårdsgymnasiet. Sedan en tid tillbaka har stället ingen genomfart, utan regleras med vägbom.
Båthusen står på ett stort område mellan Flå och Herrgårdsgymnasiet. Sedan en tid tillbaka har stället ingen genomfart, utan regleras med vägbom. Foto: Marina Johansson

Och än finns plats för många fler medlemmar. Det är många båtentusiaster som väljer att ha sitt båtliv i Säffle. Det gäller inte bara säfflebor, utan medlemmarna kommer från många andra kommuner.

– Det är väldigt liten omsättning på båtfack, och det säger väl något om att det är populärt och att man vill fortsätta vara medlem, säger Matti.

– Det är många som säger att det är väldigt välordnat och genomtänkt här, med fina båthus och många fina bryggor i hela kommunen. Sen lockar ju även skärgården, säger Christer.

En bra förvaringsplats är guld värt för den som har båt, och med en gemensam förening skapar man de bästa förutsättningarna till ett bra pris.
En bra förvaringsplats är guld värt för den som har båt, och med en gemensam förening skapar man de bästa förutsättningarna till ett bra pris. Foto: Marina Johansson

– Och så är det billigt! Trots att vi behövt höja avgifterna något på grund av elpriserna, har vi fortfarande Vänerns billigaste bryggplatser. Det räcker med att jämföra med Karlstad, så är det som natt och dag, säger Matti.

Det är mycket tack vare ett stort ideellt engagemang hos medlemmarna som man kan hålla kostnaderna nere.

– Det är egentligen bara maskintjänster som vi köper. Och så har vi också fin hjälp av Herrgårdsgymnasiets elever som får ha praktiskt arbete hos oss ibland, säger Christer.

Matti Sairio och Christer Tengelin gläds åt den nya föreningen och beskriver den som en ”väldigt naturlig utveckling” av båtgemenskapen i Säffle.
Matti Sairio och Christer Tengelin gläds åt den nya föreningen och beskriver den som en ”väldigt naturlig utveckling” av båtgemenskapen i Säffle. Foto: Marina Johansson

Just nu är det kanske svårt att tro när man kollar väderleken, men våren närmar sig och inom några få veckor är det högsäsong för att vårstäda båtarna inför sommarens utflykter. Då blir det full aktivitet på Båtvilan.

Har pandemin gjort något med intresset för båtliv i Säffle?

– Ska man titta på brygguthyrningen är det nog så, säger Christer.

– Ja, den skulle egentligen kunna ha en egen artikel, säger Matti.

I Säffle finns det bokstavligt talat en ny brygga för varje dag - hela 365 stycken finns att välja mellan. Representanterna för Båtvilan hoppas givetvis på att bli fler medlemmar och befästa Säffle ännu mer som en båtkommun.

– Jag undrar om det finns någon annan kommun i Sverige med fler båthus per capita? Jag har inte räknat på det, men jag tror inte det! säger Matti.

Artikeltaggar

BåtarHerrgårdsgymnasietInbrottKarlstadSäffleSäffle kommunSeglingStällplatserTrafikVänern

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.