Hoppa till huvudinnehållet

Kamratskap och genuin fotbollsglädje

Publicerad:
Säffle SK:s paralag hade samlat ihop nästan alla sina spelare för den första riktiga matchen, och de skojade inte när de sa att de skulle ge järnet. ”De har aldrig spelat så bra”, konstaterade tränaren Fredrik Johansson.
Säffle SK:s paralag hade samlat ihop nästan alla sina spelare för den första riktiga matchen, och de skojade inte när de sa att de skulle ge järnet. ”De har aldrig spelat så bra”, konstaterade tränaren Fredrik Johansson. Foto: Marina Johansson

– Nu är det veckans höjdpunkt, ska du veta!

Det säger Emil Perna medan han drar på sig matchtröjan. I dag är en speciell dag för honom och lagkamraterna, när de spelar den första riktiga matchen mot ett annat lag. Säffle SK:s paralag har genomgått en stor utveckling sedan starten i höstas och alla inblandade hoppas på att verksamheten ska växa.

– Man ser hur mycket det här betyder, säger tränaren Maria Nilsson.

Säffle SK:s paralag startades upp i höstas efter ett initiativ av styrelsemedlemmen Cecilia Snöbohm, som såg ett behov av träning för funktionsvarierade och att Säffle SK borde kunna erbjuda det som ett led i att bli en mer inkluderande förening.

Peptalk och gruppkram före matchen.
Peptalk och gruppkram före matchen. Foto: Marina Johansson

Sedan dess tränar laget varje tisdag, och man har på kort tid blivit en trupp om cirka 12 personer. Det är både väldigt blandade åldrar, olika förutsättningar och olika erfarenheter av fotboll och annan idrott, men allt rullar på väldigt bra.

För Sofia Karlsson har fotbollen på kort tid blivit ett stort intresse. ”Det är jätteroligt och vi är ett så bra gäng”.
För Sofia Karlsson har fotbollen på kort tid blivit ett stort intresse. ”Det är jätteroligt och vi är ett så bra gäng”. Foto: Marina Johansson

Utvecklande och meningsfullt

Maria Nilsson delar tränaruppdraget med Karin Rösvall Eldh och Fredrik Johansson.

– Jag jobbar själv inom daglig verksamhet, så jag känner flera av spelarna sedan tidigare. När Cecilia frågade om jag ville vara med på detta, kunde jag ju inte säga nej. De är så fantastiskt goa, och fina mot varandra.

Karin håller med.

– Och vi ser en enorm utveckling nu från när vi startade i höstas. Alla spelare tar för sig mycket mer, har blivit snabbare och rörligare. Men framför allt märker vi ju att de har väldigt roligt och att det här betyder mycket för dem, socialt och för självförtroendet.

Att det blev förlust - dock med minsta möjliga marginal - gör inget när man haft så roligt. Från vänster Anton Sävö, Emil Perna, Sofia Karlsson, Fredrik ”Fredda” Berg, Emilia Karlsson, Ulf Olsson, Eddie Karlsson och Thomas Schyman. Liggande Tord Andersson, lagkapten.
Att det blev förlust - dock med minsta möjliga marginal - gör inget när man haft så roligt. Från vänster Anton Sävö, Emil Perna, Sofia Karlsson, Fredrik ”Fredda” Berg, Emilia Karlsson, Ulf Olsson, Eddie Karlsson och Thomas Schyman. Liggande Tord Andersson, lagkapten. Foto: Marina Johansson

Vill inte missa

Denna tisdag är alltså en speciell träff, då den innebär premiärmatch - dessutom på ”rocka sockorna”-dagen, påpassligt nog. Motståndarna heter Progress Motion & Fitness och är ett lag från en liknande verksamhet i Karlstad. Lagen har förvisso mötts en gång tidigare, i Arvika, men då var det bara ett fåtal spelare från Säffle SK som var med och mer utav en träningsmatch. I dag är det i princip hela truppen, en ”riktig” match och premiär på hemmaplan i bollhallen, som blivit ett andra vardagsrum för spelarna.

– Fotbollen vill man inte missa. Jag har gjort det ett par gånger men annars kommer jag alltid. Det är veckans höjdpunkt, säger Emil Perna.

– Ja, vi har jätteroligt ihop. Jag har provat fotboll när jag var liten men har inte spelat regelbundet förrän nu, säger Sofia Karlsson.

Spelarna var generösa med high fives och applåder åt varandra. Här berömmer Sofia Karlsson Eddie Karlsson efter att han satte lagets första mål.
Spelarna var generösa med high fives och applåder åt varandra. Här berömmer Sofia Karlsson Eddie Karlsson efter att han satte lagets första mål. Foto: Marina Johansson

– Det är ju så bra hall vi är i också, det är betydelsefullt, säger Tord Andersson, som redan har spelat - och vunnit - en match i dag.

– Jag bowlar också och är med i Säffleklotet. Vi spelade i Karlstad i dag och vann. Jag är en stor idrottsälskare, jag tycker även jättemycket om friidrott till exempel.

Anton Sävö, längst fram, var en av matchens målskyttar.
Anton Sävö, längst fram, var en av matchens målskyttar. Foto: Marina Johansson

Hur känns det att spela match i dag då?

– Kul, säger Tord med eftertryck, och fortsätter:

– Vi känner ju redan de här pôjkera, och tjejen.

Emil håller med.

– Det känns väldigt bra tycker jag. Jag ska skjuta stenhårda skott!

Spelarna gjorde vågen när tränaren Maria Nilsson kom tillbaka efter en tids frånvaro på grund av en benskada.
Spelarna gjorde vågen när tränaren Maria Nilsson kom tillbaka efter en tids frånvaro på grund av en benskada. Foto: Marina Johansson

Är ni nervösa?

– Nej, aldrig! Vi ska bara köra och ha roligt! Vi fick stryk senast och nu ska vi visa var skåpet ska stå, säger Sofia.

Vad är det som är så kul med fotbollen?

– Att alla får träffas och känna sig välkomna här. Det är många som hjälpts åt för detta och vi har en fin gemenskap, säger Tord.

Kylan gjorde inte mycket - man kan ju ha mössa på sig, och varm blir man under matchen.
Kylan gjorde inte mycket - man kan ju ha mössa på sig, och varm blir man under matchen. Foto: Marina Johansson

Har ni något fotbollslag som ni hejar på - förutom ert egna, såklart?

– I Allsvenskan är det Elfsborg, säger Tord.

– Det är Hammarby som gäller. Jag är stenhård Bajen-fan, säger Emil.

– Jag bryr mig mest om lokalfotbollen. Så det är väl Säffle SK:s damlag då, säger Sofia.

Förväntningarna kom inte på skam; så fort visselpipan ljöd gav bägge lag järnet under cirka 40 minuter. Trots stark segerönskan i bägge läger, var det tydligt att spelglädje och kamratskap hela tiden kom före. Till exempel när en spelare i ena laget ramlade illa och två spelare i motståndarlaget genast släppte allt för att hjälpa till, trots stor målchans.

”Spelarna har utvecklats enormt mycket sedan starten”, säger tränaren Karin Rösvall Eldh.
”Spelarna har utvecklats enormt mycket sedan starten”, säger tränaren Karin Rösvall Eldh. Foto: Marina Johansson

Rörande bra

Matchen var hela tiden lika jämn som intensiv, med en ivrig hejaklack som var generösa med applåder, tjoande och beröm efter mål, räddningar och allmänt bra spel. I sista minuten lyckades Progress M&F sätta ett avgörande mål som gjorde att matchen slutade 4-3 till gästerna från Karlstad. Men glädjen var stor trots förlust.

– Bägge lag spelade jättebra! Jag blir nästan lite tårögd av att se det, säger Maria.

– Jävlar vad det här är kul! konstaterar Sofia, och berömmer samtidigt lagkamraten Eddies snygga mål.

– Så ska det se ut!

Progress Motion & Fitness och Säffle SK tackade varandra för en bra match innan de for vidare till Bella Rosa för ”vänskapspizza”.
Progress Motion & Fitness och Säffle SK tackade varandra för en bra match innan de for vidare till Bella Rosa för ”vänskapspizza”. Foto: Marina Johansson

Kramkalas och matchpizza

Precis som sig bör, tackade lagen varandra och domaren Rune Magnusson för en trevlig och schysst match. Lagkapten för hemmalaget, Tord Andersson, höll ett kort tal.

– Vi i Säffle SK vill tacka alla - alla spelare, tränare, domaren och publiken - för en god match med ett rungande ”hej!”.

Kvällen slutade dock inte där; efter en kort paus för ombyte åkte bägge lag till Bella Rosa för att äta pizza tillsammans.

Emil Perna, till vänster, gav verkligen 100 procent i matchen. Så även Fredda Berg, till höger, även om han mestadels ville ikläda sig rollen som hejaklack.
Emil Perna, till vänster, gav verkligen 100 procent i matchen. Så även Fredda Berg, till höger, även om han mestadels ville ikläda sig rollen som hejaklack. Foto: Marina Johansson

”Bättre än någonsin”

Tränaren Fredrik Johansson var smått lyrisk efter matchen.

– Det var fantastiskt att se dem i dag, det var som att mycket bara lossnade för många och att de spelade bättre än någonsin. Det blir väl en annan motivation när man möter ett annat lag, att man ”taggar till” lite mer.

Förhoppningsvis är det bara början. Vanligt seriespel är svårt att få till i sådan här verksamhet, men poolspel, träningsmatcher och cuper hoppas man på att få se en hel del av på schemat framöver. Närmast väntar en träningsmatch mot ett annat paralag från åmålsklubben Viken.

– Och fler blir det, det hoppas hela laget på, avslutar Emil.

Artikeltaggar

AllsvenskanArvikaFitnessFotbollFredrik JohanssonHammarby IFKarin Rösvall EldhKarlstadMaria NilssonMotion och hälsaSäffle SKSäffleklotetTräning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.