Hoppa till huvudinnehållet

Hyllad pianist spelar i Säffle

Publicerad:
Hyllade pianisten Julia Sigova ger en konsert i Centrumkyrkan i Säffle på söndag.
Hyllade pianisten Julia Sigova ger en konsert i Centrumkyrkan i Säffle på söndag.

På söndag eftermiddag blir det en högklassig konsert i Säffle då pianisten Julia Sigova gästar Säffle musikförening för en konsert i Centrumkyrkan.

Julia Sigova har rönt stor uppskattning för sina kraftfulla framträdanden, sina poetiska tolkningar och sin innovativa programmering över en bred repertoar, som ofta inkluderar mindre kända verk från den ryska och romantiska repertoaren.

Sedan debuten med Malmö Symfoniorkester 2010 har hon blivit en av de ledande kvinnliga konsertpianisterna i Skandinavien. Hon har bjudits in att uppträda på många prestigefyllda festivaler och arenor världen över, inklusive La Biennale i Venedig, Societa dei Concerti i Milano, Satie Festival i Paris, Britt Music Festival i Medford, Båstad Chamber Music Festival och Musik i Tagaborg i Sverige samt St. Martin in the Fields i London. Några av de musiker och dirigenter som Sigova har uppträtt med är Håkan Hardenberger, Susanne Resmark, Mats Rondin och Marc Soustrot.

Hyllat debutalbum

I december 2018 släppte Julia sitt kritikerrosade debutalbum »Russian Piano Music« med verk för solopiano av Tjajkovskij, Rachmaninov, Prokofiev och Shchedrin. I november 2022 gavs ännu ett album ut, »Tribute to the Masters« och den tillägnades Rachmaninovs 150-års jubileum 2023. Julias inspelningar sänds ofta på radio runt om i världen, och hon spelade även i svensk TV i det mycket populära programmet Kulturfrågan Kontrapunkt.

Från Belarus

Julia är född i Minsk, Belarus och började spela piano vid 6 års ålder. Efter studier i Minsk blev hon inbjuden att studera vid Musikhögskolan i Malmö i Sverige och tog där sitt solistdiplom. Därefter fortsatte studierna vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, och Julia har även studerat i Italien och London.

Utöver sin konsertkarriär är Julia Sigova engagerad i musikutbildning och är grundare av den internationella pianoskolan Sigova PianoForte i Malmö, samt även konstnärlig ledare och grundare till Malmö Piano Competition supported by Yamaha – en tävling för unga talanger från nordiska länder.

Första gången

När Julia Sigova nu för första gången framträder i Säffle är det med ett program där Sergej Rachmaninov står i fokus – dels hans egen musik, men även musik komponerad av hans samtida kollegor och vänner som stöttade honom i hans skapande: Anton Arenskij, Pjotr Tjajkovskij, Alexander Siloti och Nikolaj Medtner.

Artikeltaggar

CentrumkyrkanJulia SigovaMusikNöje/KulturSäffle Musikförening

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.