Hoppa till huvudinnehållet

Våffelfrossa i Wiksfors på våffeldagen

Publicerad:
Allt är klart för våffelpremiären i Magazinet i Wiksfors bruk. Även övriga verksamheter såsom Bruksbutiken och Stilmagazinet öppnar då. Camilla Eriksson och Malin Lundberg är redo.
Allt är klart för våffelpremiären i Magazinet i Wiksfors bruk. Även övriga verksamheter såsom Bruksbutiken och Stilmagazinet öppnar då. Camilla Eriksson och Malin Lundberg är redo. Foto: Kjell Olsson

När ska Magazinet i Wiksfors bruk öppna för säsongen om inte på våffeldagen?Lördag den 25 mars är enligt traditionen den dag hela Sverige frossar i våfflor och i Wiksfors är våffeljärnen nysmorda,

Malin Lundberg och Camilla Eriksson inleder sin fjärde säsong i Magazinet alldeles bredvid brusande E18 i Wiksfors i Långserud.

– Vi tycker våffeldagen är en bra dag att öppna och hoppas förstås att folk är sugna både på att besöka Wiksforsområdet samt äta en söt eller salt våffla, säger de.

Hur ser våffelmenyn ut?

– Det blir några nyheter men naturligtvis finns storsäljaren med räkor kvar på menyn liksom våfflor med lokala namn på menyn, säger Malin.

Hur har de tre åren varit hittills ?

– Jättebra! Och tack vare de stora ytor vi har så har besökartna vågat sig hit även under de gångna pandemiåren, säger Camilla.

– Vi har även märkt att folk tar bussen från flera håll eftersom vi har busshållplatser in på knuten, tillägger hon.

Åtta våffeljärn väntar på att få jobba i samband med våffeldagen och säsongspremiären vid Magazinet på Wiksfors Bruk
Åtta våffeljärn väntar på att få jobba i samband med våffeldagen och säsongspremiären vid Magazinet på Wiksfors Bruk Foto: Kjell Olsson

Det är tänkt att man skall hålla öppet torsdag till söndag fram till midsommar.

– Det är ju många olika företagsamheter i Wiksfors och man kan ju för säkerhets kolla på sociala medier om öppettiderna, säger Malin.

Magazinet innehåller dels våffelavdelningen och dels en butik där det finns både kläder och inredningsvaror. Dessutom räkna man med att erbjuda en del utställningar där konstgruppen Penseldraget från Säffle kommer och redan till helgen kommer Linda Olsson att visa och försälja sina betongföremål.

Bruksbutiken öppnar också och där utlovar Josefine Wikholm mängder av spännande saker.

 • Allt är klart för våffelpremiären i Wiksfors på Magazinet. Även övriga verksamheter såsom Bruksbutiken och Stilmagazinet öppnar då. Camilla Eriksson och Malin Lundberg är redo.
  Allt är klart för våffelpremiären i Wiksfors på Magazinet. Även övriga verksamheter såsom Bruksbutiken och Stilmagazinet öppnar då. Camilla Eriksson och Malin Lundberg är re… Foto: Kjell Olsson
 • Elvira Eriksson och Lisa Nyman med de senaste vårtrenderna i klädbutiken.
  Elvira Eriksson och Lisa Nyman med de senaste vårtrenderna i klädbutiken. Foto: Kjell Olsson
 • Inför våffeldagen öppnar Wiksfors Wåffleria för säsongen.
  Inför våffeldagen öppnar Wiksfors Wåffleria för säsongen. Foto: Kjell Olsson
 • Räkvåfflan är ett av paradnumren.
  Räkvåfflan är ett av paradnumren. Foto: Kjell Olsson

Längst upp på Wiksforsområdet ligger Stilmagazinet, en klädbutik för alla åldrar.

– Det är laddat för våren, säger Elvira Eriksson inför lördagens öppning.

Tillsammans med kompisen Lisa Nyman har Elvira fullt upp med att packa upp vårkläder.

– Det är ganska färgglatt med rosa, beige, grönt, blått och vitt, säger Elvira.

Det hänger långa rader med vårkläder och väntar på intresserade och längre in i butiken breder jeansen ut sig.

– Jag är glad över att ha välkända märken och speciellt stolt är jag över jeanshyllan, säger Elvira.

Elvira är ung men ändock lite av en veteran. Hon arbetade fem år i mamma Malins butik, legendariska Stilmagazinet i Åmål, och i fjol var hon i en klädaffär i Karlstad.

Bruksbutik

Bruksbutiken har också laddat för våren och kommande säsong.

– Nu har vi fyllt på med aktuella grejer och hos oss kommer även kafferosteriet att finnas, säger Josefine.

Anders "Bryggaren" Nilssons produkter kommer också att försäljas på flera ställen i Wiksfors.

Träkonstnär Lotta Boholm Wall har sin verksamhet och är närmaste tiden upptagen med kursverksamhet men kommer att ha öppet senare.

– Det är ytterligare företagare på väg in i våra lokaler och en av lokalerna genomgår en stor renovering och anpassning till en helt ny verksamhet, berättar Dennis Delin.

Våfflor

Våffeldagen är en sentida benämning på Vårfrudagen (Marie Bebådelsedag), en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början.

I Sverige talas det om våfflor på 1600-talet då våffeljärnen var fyrkantiga och man bakade över glödande kol. På 1700-talet var våfflor höjden av lyx och elegans. Bellman nämnder våfflor och struvor i sina epistlar.

När järnspisen kom var det mera praktiskt att göra våffeljärnen runda så de passade på spisarna. Då kom våffelbitarna även att bli tårtbitsformade av praktiska skäl.

Vid 1900-talets början blev det populärt med små stugor, så kallade våffelbruk där man bakade och sålde våfflor. I exempelvis Belgien, där våfflorna har nationell status, bakas fortfarande i fyrkantiga våffeljärn. Belgien har för övrigt en egen nationell våffeldag i juli månad.

Ordet våffla kommer från tyskans Waffel som omnämnts redan år 1642. I någon form fanns våfflor och våffeljärn dock redan vid medeltiden i Grekland. I Sverige är det dock den 25 mars som är stora Våffeldagen.

Artikeltaggar

HandelLångserudMat och dryckNöje/KulturStilmagazinetSäffleWiksfors bruk

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.