Hoppa till huvudinnehållet

Bäckström om Nato: ”folk förstår att vi inte kan stå ensamma nu”

Publicerad:
Daniel Bäckström(C) har länge drivit frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. I onsdags röstade riksdagen ja till att vara del av försvarsalliansen.
Daniel Bäckström(C) har länge drivit frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. I onsdags röstade riksdagen ja till att vara del av försvarsalliansen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under onsdagen röstade riksdagen med en förkrossande majoritet ja till ett svenskt medlemskap i Nato. För Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesman för Centerpartiet, har det länge varit en hjärtefråga.

– Vi är oerhört utsatta om vi står ensamma när krig pågår i Europa. Det förstår folk nu.

Nato (North Atlantic Treaty Organization) - även kallat Atlantpakten - har länge behandlats med varierande grad av skepsis från flera riksdagspartier. Men på senare år och med Rysslands invadering av Ukraina som starkast utlösande faktor, har pendeln svängt. Så sent som i våras bytte Socialdemokraterna linje efter att länge ha varit Nato-motståndare, vilket målade om bilden ordentligt.

Sex mot två

Det blev en riktig maratonsittning i onsdags för ledamöterna, trots att resultatet var väntat. Av riksdagens 349 ledamöter röstade hela 269 ja till medlemskap i Nato. 37 röstade nej och 43 var frånvarande. Av de åtta riksdagspartierna var det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som röstade emot ansökan om medlemskap. De är bägge starkt kritiska till att Sverige går in i en allians som använder kärnvapen som avskräckning, och menar att ett medlemskap försämrar Sveriges säkerhetspolitiska läge och ger för kraftig minskning av självständighet i utrikespolitiken. Men resterande riksdagspartier anser alltså att ett Nato-medlemskap är bäst för svensk säkerhet som världsläget ser ut just nu. Några kärnvapen på svensk mark är inte aktuellt, menar majoriteten i riksdagen för närvarande.

”Viktigt med brett stöd”

Enligt Daniel Bäckström är det avgörande att ett starkt stöd för Nato finns över hela den politiska skalan.

– Efter att både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna svängde förra året har frågan haft en stabil majoritet i ja-lägret i riksdagen, och jag upplever att det har varit en bra dialog partierna emellan. Det är viktigt att vi ser att det finns en politisk bredd i den här frågan, att det finns stöd både hos majoriteten och oppositionen, säger Daniel Bäckström.

Han är själv Nato-anhängare sedan många år och har drivit den frågan inom partiet ända sedan han blev ordinarie ledamot i riksdagen och försvarsutskottet i samband med valet 2014.

Många har redan kallat onsdagens omröstning för en historisk dag. Håller du med om det?

– Ja, på ett sätt är det såklart det. Det markerar ju ett slut på 200 år av militärisk alliansfrihet för Sverige. Det är klart att det känns viktigt och bra att få vara med om denna förändring.

Upp till Turkiet och Ungern

Det räcker dock inte med att Sveriges riksdag har röstat igenom medlemskapet. Huruvida Sverige faktiskt blir medlem eller inte, är inte upp till Sverige att avgöra. Det är Turkiet och Ungern som ska bekräfta det, och med det kommer ett antal motkrav. I juni förra året presenterade den turkiska regeringen ett antal punkter, bland annat att de kräver att Sverige lämnar ut personer kopplade PKK/PYD- och Gülenrörelsen samt slutar finansiera organisationer som av Nato bedöms ägna sig åt terrorism. Någon mer dagsaktuell kravlista har i skrivande stund inte publicerats.

Utrikesminister Tobias Billström har sagt att han är ”helt övertygad” om att Sverige kommer att vara godkänt som medlemsland vid Natotoppmötet i Vilnius i juli. Är du lika övertygad?

– Jag hoppas ju verkligen det, men av erfarenhet vet jag att processer kan dröja. Men det kan å andra sidan också gå fort fram. Vi kommer oavsett vilket att behöva vänta in det turkiska valet i maj innan frågan rör på sig.

Kommer vi att känna av ett medlemskap i Nato även här i Säffle och i Värmland?

– Ja, det kommer vi. Värmland är ett militärt strategiskt område med närheten till Norge. Vi kommer att kunna förvänta oss en ökad kontakt över gränsen, och den försvarsmässiga verksamhet som finns i länet kommer att utvecklas och växa på arbetsmarknaden. Det var därför som vi valde att öppna ett nytt artilleriregemente i Kristinehamn, att stärka den militära närvaron i länet och främja ett starkare nordiskt samarbete inom försvaret.

Tror du att resultatet i riksdagens omröstning återspeglar befolkningens åsiktsfördelning i frågan?

– Några dagsaktuella siffror om det har jag inte, men det är tydligt att allmänhetens stöd för Nato har ökat markant på senare år. Det återspeglar naturligtvis att det är krig i Europa; vi är oerhört utsatta om vi står ensamma. Det förstår folk nu.

Artikeltaggar

CenterpartietDaniel BäckströmEuropaFörsvarKärnvapenMiljöpartietOmröstningarPolitikPolitiska system och ideologierRysslandSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.