Hoppa till huvudinnehållet

De vill göra fritidshjälpmedel tillgängligt för alla

Publicerad:
Från vänster: My Andersson, som arbetar på kommunens socialförvaltning samt Nebiat Berhe, som arbetar på Fritidsfabriken. I händerna har de en Goalball - en parasport utvecklad för synskadade.
Från vänster: My Andersson, som arbetar på kommunens socialförvaltning samt Nebiat Berhe, som arbetar på Fritidsfabriken. I händerna har de en Goalball - en parasport utvecklad för synskadade. Foto: Diana Dragic

En aktiv fritid har många positiva effekter på hälsan och vårt sociala liv. Lever man med funktionshinder kan det behövas någon form av fritidshjälpmedel för att göra det man vill på sin fritid, men sådana hjälpmedel kan vara svåra att få tag i.

Det vill Fritidsbanken försöka ändra på genom att synliggöra och tillgängliggöra fritidshjälpmedel och parasportutrustning.

Fritidsbanken i Sverige har sedan en tid tillbaka arbetat med ett miljonprojekt som ska öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att låna utrustning för att prova på olika aktiviteter eller sporter. Det handlar om att leta upp fritidshjälpmedel och parasportutrustning och koppla dem till fritidsbanker runt om i landet.

I Säffle har projektet lett till aktiva insatser för att förbättra tillgången till olika hjälpmedel. My Andersson arbetar som funktionshinder- och anhörigkonsulent vid socialförvaltningen och kontaktade Martin Johansson på Fritidsbanken i Säffle, för att se vilka möjligheter som fanns att göra fritidshjälpmedel för funktionshindrade mer tillgängligt.

– Då tog Martin reda på vad det finns för fritidshjälpmedel och parasportutrustning att låna runt om i Värmland och sammanställde den informationen.

My publicerade sedan en lista med lagersaldo hos de olika Fritidsbankerna i länet på Säffle kommuns hemsida, för att lyfta fram att det finns många olika hjälpmedel att låna helt gratis.

– Dels vill vi synliggöra och tillgängliggöra dessa hjälpmedel, dels vill vi uppmana folk att lämna in fritidshjälpmedel och parasportutrustning som inte används, säger My.

– Det är ju ganska dyra saker det handlar om, så det är inte alltid det finns möjlighet att köpa in, tillägger Martin.

My Andersson arbetar som funktionshinder- och anhörigkonsulent vid socialförvaltningen i Säffle kommun. Hon är också sekreterare i det kommunala funktionshinderrådet.
My Andersson arbetar som funktionshinder- och anhörigkonsulent vid socialförvaltningen i Säffle kommun. Hon är också sekreterare i det kommunala funktionshinderrådet. Foto: Diana Dragic

Samarbetar

Listan, som publicerades på kommunens hemsida i mitten av mars, visar vilka hjälpmedel de olika Fritidsbankerna i Värmland har. Man har också utvecklat ett bokningssystem så att Fritidsbankerna kan samarbeta med varandra.

– Vill man till exempel låna en sitski så finns den närmaste i Karlstad, men om någon bokar den här i Säffle åker jag och hämtar den, säger Martin.

På plats i Säffle finns än så länge utrustning för parasporten Goalball, som är framtagen för synskadade, men genom samarbetet mellan bankerna är möjligheterna stora. Förutom sitski kan man bland annat låna armcykel, skridskokälke, rullskidkälke och landsvägscykel.

Är utbudet beroende av var folk lämnar in utrustning?

– Det handlar mer om att det ska finnas tillgängligt där behovet är som störst. Sitski har vi till exempel i Karlstad och Torsby, där det finns slalombackar. Sen beror det också på hur mycket plats man har. Många hjälpmedel kräver ett stort lagerutrymme och då är det smidigare att samarbeta, förklarar Martin.

Har ni märkt av ett ökat intresse av fritidshjälpmedel och parasportutrustning sedan sidan publicerades?

– Nej, inte än, men sidan publicerades för bara två veckor sedan så våra förhoppningar är ju att folk som vill låna utrustning och arrangera evenemang ska hitta dit och ta del av den information som finns. Det är många delar som ska klaffa för att det ska bli tillgängligt för alla, avslutar My.

Artikeltaggar

FritidsbankenFunktionshinderParasportSäffle kommunSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.