Hoppa till huvudinnehållet

Fritidshusmarknaden - Säffle är den stora vinnaren

Publicerad:
Priserna på fritidshus har stigit med i genomsnitt 82 procent i Säffle under den senaste femårsperioden.
Priserna på fritidshus har stigit med i genomsnitt 82 procent i Säffle under den senaste femårsperioden. Foto: Marko Säävälä/TT

Säffle och Sunne är de stora vinnarna på fritidshusmarknaden i Värmland. Under de senaste fem åren har priset på fritidshus i Säffle ökat med 82 procent vilket är högst i Värmland.

Under pandemin var det stor omsättning på fritidshus vilket bidragit till en genomsnittlig prisökning på 40 procent de senaste fem åren. Nu har trenden vänt och priserna har under de senast tolv månaderna istället sjunkit med 3 procent. Men i Säffle steg den ,med 12 procent det senaste året. Det visar ny statistik sammanställd av Fastighetsbyrån.

Skillnaderna mellan olika län och kommuner är väldigt stora. I Värmlands län har priserna stigit med 58 procent på fem år och sjunkit med 6 procent under det senaste året. På kommunnivå har Säffle och Sunne haft länets största prisökning de senaste fem åren, hela 82 procent.

– En tydlig förändring skedde under pandemin, då allt fler semestrade på hemmaplan och vi kunde se ett snabbt stigande intresse för fritidshus. I Säffle erbjuds dessutom en vacker natur som inte bara tycks locka svenskarna – de senaste åren har även visat på ett ökat intresse från människor från bland annat Tyskland, Belgien och Nederländerna, säger Maria Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån Säffle.

Medelpriset för ett fritidshus i Säffle låg för fem år sedan på en miljon kronor. Idag ligger medelpriset på 1,82 miljoner, det vill säga en ökning på 82. Det är högst i Värmland tillsammans med Sunne men också i Torsby och Kristinehamn har det varit höga prisökningar under motsvarande period.

Pandemirusning

Under pandemiåren sköt intresset för en egen sommarstuga eller fjällboende i höjden med nya rekordpriser som resultat. Med räntehöjningar, ekonomisk oro och stigande elpriser har intresse svalnat, även om det tydligt skiljer sig åt mellan olika län och kommuner. På fem års sikt har priserna ökat med 40 procent på riksnivå. Tittar man på ett års sikt har priserna sjunkit med 3 procent. Men i Säffle har priserna stigit med 12 procent det senaste året.

– Fritidshus var stekhett under pandemin men nu har vi en helt annan situation, där framförallt höga räntor och energikostnader dämpar efterfrågan. Troligtvis kommer fritidshusmarknaden i år att präglas av få affärer, avvaktande konsumenter och sannolikt en viss prisnedgång. Har man bra marginaler och möjlighet att köpa så kan det vara ett bra läge nu. De historiskt stora skillnaderna mellan olika län och kommuner visar också att lokala förutsättningar påverkar mycket. Säljare och köpare bör göra ordentligt med research för att ha bra koll på just det aktuella området, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastighetsbyrånFritidshusHus och hemMäklareSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.