Hoppa till huvudinnehållet

Nu har Säffle en cykelaffär igen

Publicerad:
Magnus Jansson, butikschef på Team Sportia, är glad över att numera också vara butikschef över Säffles nya cykelaffär.
Magnus Jansson, butikschef på Team Sportia, är glad över att numera också vara butikschef över Säffles nya cykelaffär. Foto: Marina Johansson

För många är det ett vårtecken säkrare än många andra att cykeln plockas fram igen och blir det självklara transportmedlet till vardags. På måndag öppnar en ny cykelbutik i Säffle: Bike Nation, som blir en ny del av Team Sportia.

– Nu kommer vi att ha allt cykelrelaterat på ett ställe, säger Magnus Jansson, butikschef.

Att vintern har dröjt sig kvar in i mars var nog till den nya affärens fördel. Nu öppnar man lagom till att våren förhoppningsvis kommer och stannar kvar.

– Normalt sett brukar cykelsäsongen ta vid direkt efter Vasaloppet. Men nu passar det att vi öppnar under påskveckan, säger Magnus.

Bike Nation ligger mellan Team Sportia och Coops kafé.
Bike Nation ligger mellan Team Sportia och Coops kafé. Foto: Marina Johansson

”Otroligt mycket cykel”

Cyklar - både försäljning och reparationer - har länge varit en av butikens främsta områden, men nu får de för första gången en egen butik.

– Vi har otroligt mycket cykel här, men vi har inte riktigt fått fram det tidigare. Det har varit svårt att ge dem ordentligt med plats i butiken. Nu kommer vi att ha allt cykelrelaterat på ett ställe och det kommer att bli en välfylld butik, det kan jag lova!

Bike Nation är Sveriges största butikskedja för cyklar och cykeltillbehör, och som flera Team Sportia-butiker är anslutna till. Nu också Säffle!
Bike Nation är Sveriges största butikskedja för cyklar och cykeltillbehör, och som flera Team Sportia-butiker är anslutna till. Nu också Säffle! Foto: Marina Johansson

Cykelgigant

Bike Nation är Sveriges största cykelkedja (oundviklig ordvits) och även hela Team Sportia-kedjans specialavdelning för cyklar, cykeltillbehör -och reparation. Även fristående sportbutiker kan ansluta sig till dem.

– Det finns över 100 Bike Nation över hela landet, säger Magnus.

Men det är inte alla Team Sportia-butiker som får vara med. För att vara ansluten till en Bike Nation är det många krav som ska uppfyllas.

– Man måste ha en viss omsättning på försäljningen och vara en auktoriserad cykelverkstad, bland annat.

Alla sorters tillbehör - som lampor, hjälmar och pumpar - kommer också att finnas i sortimentet.
Alla sorters tillbehör - som lampor, hjälmar och pumpar - kommer också att finnas i sortimentet. Foto: Marina Johansson

Ny butiksyta

I Säffle hade man den perfekta lokalen precis intill den redan existerande ”moderbutiken”; i den tomma ytan mellan Team Sportia och Coops kafé.

– Vi har lånat den här lokalen tidigare, för tillfälliga outlets och sånt, men nu hyr vi den mer permanent.

För ett par veckor sedan började man rusta upp lokalen, och på måndag slås alltså portarna upp till en välmatad affär.

– Vi kommer att ha hela väggarna fulla av cyklar, och det räcker inte. Vi har så otroligt mycket cykel på lager. Jag tippar med att vi kommer att ha åtminstone 200 cyklar i butiken åt gången.

I skrivande stund finns ännu mängder av ouppackade cyklar, men de ska snart täcka hela väggarna.
I skrivande stund finns ännu mängder av ouppackade cyklar, men de ska snart täcka hela väggarna. Foto: Marina Johansson

Vad tror du kommer att bli storsäljaren?

– Tveklöst elcyklar, av olika modeller. Av alla cyklar vi säljer i dag är närmare 70 procent elcyklar. Folk har insett vilken enorm besparing det innebär om man kan ta elcykel istället för bil i vardagen.

Även nu när elen är rekorddyr?

– Ja. Det kostar nästan inget att ladda den, oavsett. En full laddning kostar kanske 2,50 just nu och det tar man sig minst 3-5 mil på. Jämför det med vad bensin kostar.

Om en elcykel dessutom möjliggör att man kan skippa helt att ha bil - eller bara ha en bil fortsättningsvis om man tidigare hade två i hushållet - blir det en rejäl besparing att slippa bilskatt-och försäkring.

– Jag var faktiskt en av de första som tog in elcykel i Sverige, för nästan 20 år sedan. Jag förstod att det en dag skulle bli stort. I vissa europeiska storstäder ser man knappt biltrafik längre; folk tar sig fram med elcykel. Vi går åt det hållet även i Sverige. Elcykel kommer snart att ha en plats i folkhemmet.

Behöver man en ny cykel kan man göra stora fynd under öppningsveckan.
Behöver man en ny cykel kan man göra stora fynd under öppningsveckan. Foto: Marina Johansson

Har ni fått öka omsättningen på personal nu när ni har en extra butik?

– Vi har några medarbetare som gått upp i arbetstid, men i framtiden kan det bli så att vi anställer någon speciellt för Bike Nation.

Det är många år sedan Säffle hade en renodlad cykelbutik.

– Jag sökte faktiskt jobb i den! Den hette Ute & Cyklar och låg i Pekåshuset. Det är nog 25 år sedan nu.

Under öppningsveckan blir det många bra erbjudanden på cyklar - särskilt för den som kan tänka sig att köpa fjolårets modell eller ett demoexemplar.

– Vi behöver ju tömma lagret och göra plats för de nyheter som kommer sen.

Artikeltaggar

ButikerCoopCyklarElcykelHandelSäffleTeam SportiaTrafikVasaloppet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.