Hoppa till huvudinnehållet

Pilotprojektet som ska ge fler värmländska poliser: "Enklare och lättare"

Publicerad:
Henrik Gustavsson, chef för länspolisområde Torsby.
Henrik Gustavsson, chef för länspolisområde Torsby. Foto: HP Skoglund

Nu kan personer bosatta i Filipstad, Torsby, Hagfors och Säffle få möjlighet att genomföra polisutbildning vid Umeå universitet på distans och på deltid. Dessutom kan man efter utbildningens slut få anställning som polisassistent i hemorten.

– Det är ett pilotprojekt för att se om det lockar fler att söka till polisutbildningen helt enkelt, säger Henrik Gustavsson, chef LPO Torsby.

Utbildningen kallas DPU (deltidspolisutbildningen) och ges i ett fåtal lokalpolisområden. Inom Polisregion Bergslagen är det förutom de fyra Värmlandskommunerna, även i Sälen och Idre i Dalarna som möjligheten ges.

– Tanken är att man läser på deltid fem terminer istället för fyra, det blir lägre takt och det blir enklare att kombinera det med arbete vid sidan om, det blir ekonomiskt enklare och lättare att få ihop familjeliv, säger Henrik Gustavsson.

Kraven och testerna för att komma in på DPU är de samma som den ordinarie polisutbildningen.

– Fördelen med DPU är att du redan från start får veta att du kommer få jobb i till exempel Hagfors om du klarar utbildningen. Normalt sett får man annars bara veta vilket län man blir placerad i efter utbildningen, säger han.

I utbildningen ingår fyra till fem veckors närundervisning vid Umeå universitet per termin, övrig tid ges undervisningen digitalt på distans.

Hur många platser finns på DPU?

– Det är inte satt något tak, men vi hoppas på åtminstone en klass på 24 elever, men det kan bli fler också beroende på hur stort intresset är. Sedan finns det ju platser även på den vanliga polisutbildningen.

Henrik Gustavsson tror att DPU kommer att ha stor betydelse för polisarbetet i de fyra Värmlandskommunerna.

– Får de folk som redan är rotade på de här orterna, så tror vi att de blir kvar och det gynnar arbetet att kunna jobba med de lokala utmaningarna på varje ort.

Hur betydelsefull är lokalkännedomen?

– Den är väldigt betydelsefull, du ser ju och hör saker även när du är ledig. Man blir lite bättre polis om man jobbar där man bor och blir i regel lite mer engagerad. Man känner till både geografin och personer, det borgar för ett bättre polisarbete.

Henrik Gustavsson ser ett stort behov av fler poliser.

– Vi behöver öka, för varje år är det alltid någon som går i pension. Sedan är det ju det här med nationella förstärkningar, att vi skickar folk till Stockholm och Örebro när det sker grövre brottslighet, det gör att det lokala brottsförebyggande arbetet får stå tillbaka lite grann, därför vill vi bli fler poliser över hela riket.

Är det många inom LPO Torsby som lånats ut till Stockholm?

– Det är olika vecka för vecka, inom ingripandeverksamheten följer det ett visst schema när vi skickar folk till Stockholm. Men sedan har vi vissa utredare som är ute på lite längre perioder, säger Henrik Gustavsson.

Sista ansökningsdag för DPU är 23 april och utbildningen startar i januari 2024.

Artikeltaggar

HagforsHenrik GustavssonLPO TorsbySkola och utbildningStockholmTorsbyUmeå universitetUndervisningUtbildning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.