Hoppa till huvudinnehållet

Stor ökning av sökande till två program – fortsatt svagt intresse för teoretiska program

Publicerad:
Rektorerna Håkan Werme och Malin Brunzell samt studie- och yrkesvägledare Christian Bruce, berättar om de preliminära antagningssiffrorna.
Rektorerna Håkan Werme och Malin Brunzell samt studie- och yrkesvägledare Christian Bruce, berättar om de preliminära antagningssiffrorna. Foto: Nathalie Forsström

Totalt har antalet sökande till Herrgårdsgymnasiet ökat. Till bygg och anläggning samt barn och fritid har antalet sökande i stort sett fördubblats jämfört med förra året. Betydligt färre har sökt till teoretiska program. Det nystartade industritekniska programmet har bara en sökande. Samma sak är det med vård- och omsorgsprogrammet.

Håkan Werme, Malin Brunzell och Christian Bruce berättar att det är fler elever som har sökt till Herrgårdsgymnasiet i år jämfört med förra året.
Håkan Werme, Malin Brunzell och Christian Bruce berättar att det är fler elever som har sökt till Herrgårdsgymnasiet i år jämfört med förra året. Foto: Nathalie Forsström

ST har tidigare presenterat antalet sökande till Herrgårdsgymnasiet enligt den preliminära antagningsstatistiken. Då var sökande från Värmland och Åmål med. När totalt antal sökande räknas tillkommer det ytterligare 17 elever.

Det finns både glädjande och tråkiga siffror bland den preliminära antagningsstatistiken uppger skolans rektorer Håkan Werme och Malin Brunzell samt studie- och yrkesvägledare Christian Bruce.

Få sökande trots goda jobbutsikter – så många har sökt till Herrgårdsgymnasiet

Fler sökande totalt

Till det positiva hör att antalet sökande totalt sett ökar. Det negativa är att flera program bara har en eller två sökande.

Totalt är det 119 elever som har sökt till Herrgårdsgymnasiet. Det är en ökning jämfört med förra året då det var 90 sökande. Av de elever som går på Tegnérskolan har 47 sökt till Herrgårdsgymnasiet medan 45 har sökt sig till Karlstad och 22 till Åmål. Det är 71 sökande till Herrgårdsgymnasiet från andra kommuner.

Dubbelt upp

Antalet sökande till bygg- och anläggningsprogrammet har i stort sett fördubblats jämfört med förra årets siffror. Samma ökning ser man på barn- och fritidsprogrammet som hade sju sökande första omgången ifjol och där det nu finns 13 sökande.

Fordon- och transportprogrammet ligger på en stabil hög nivå med 54 sökande. Sex fler än vad det finns platser för.

– Det är populärt över tid, säger rektor Håkan Werme.

Två sökande

Däremot går det fortsatt trögt för de teoretiska programmen. Det är bara två personer som har sökt till teknikprogrammet och tre som har sökt till samhällsprogrammet. Här kan man se att många väljer utbildningar på andra orter framför Herrgårdsgymnasiet. På Herrgårdsgymnasiet är det de praktiska programmen som är klart störst och mest populära.

– Vi skulle gärna vilja en en blandning men det har vi inte som det ser ut nu, säger Håkan Werme.

En sökande till industri

Inför nästa läsår har Herrgårdsgymnasiet valt att satsa på en nystart av industritekniska programmet i samarbete med näringslivet. Dessvärre har det bara lockat en sökande trots goda jobbutsikter.

– Det är genom företagarna som vi gör ett försök att etablera utbildningen igen. Det finns ett stort behov av arbetskraft, säger Håkan Werme.

Goda chanser till jobb

Ett annat program där efterfrågan på arbetskraft är väldigt stor är vård- och omsorgsprogrammet. Även här finns det bara en sökande.

Håkan Werme uppger att intresset för industri och vård och omsorg är svagt bland eleverna på Tegnérskolan överhuvudtaget. Det är få som väljer de programmen även på andra orter. De ser att det är fler kommuner som har svårt att locka unga till vård- och omsorgsyrket.

– Jag tycker att vi gör vad vi kan för att marknadsföra, säger Malin Brunzell och uppger att man kan titta på hur de kommuner som lyckats har gjort.

Fler elever

Malin Brunzell uppger att det alltid brukar tillkomma lite elever i början på terminen. Det kan vara elever som upptäcker att de inte vill pendla till skolan. Det går till viss del att samarbeta mellan utbildningar och även med vuxenutbildningen men om det blir för få elever i en klass så startas programmet inte upp.

De blivande gymnasieeleverna kommer att få resultatet från den preliminära antagningen den 17 april. Därefter startar en omvalsperiod som pågår fram till den 12 maj. Den 29 juni kommer den slutliga antagningen.

Christian Bruce som är studie- och yrkesvägledare på Herrgårdsgymnasiet uppger att de som vill veta mer om någon utbildning kan komma till skolan och vara med en skoldag för att prova på. Han kallar det för att man skuggar.

– Det är en prova på-dag. Det är ganska populärt och vi har haft några på alla program, säger han.

Fakta

Antal sökande

Preliminär antagningsstatistik för Herrgårdsgymnasiet efter den första ansökningsperioden.

Bygg och anläggning - 35

Barn och fritid - 13

El och energi - 10

Fordon och transport - 54

Industritekniska programmet - 1

Samhällsprogrammet - 3

Teknik - 2

Vård och omsorg - 1

Totalt - 119

Artikeltaggar

Christian BruceHåkan WermeHerrgårdsgymnasietMalin BrunzellNyheterSäffleSkola och utbildningStudierTegnérskolanUtbildning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.