Hoppa till huvudinnehållet

Teknikelever närmar sig studenten: ”Det känns som att vi är de sista eleverna”

Publicerad:
Daniel Thörner, Lisa Thörner och Truls Nilsson är tre av sex teknikstudenter på Herrgårdsgymnasiet.
Daniel Thörner, Lisa Thörner och Truls Nilsson är tre av sex teknikstudenter på Herrgårdsgymnasiet. Foto: Nathalie Forsström

Intresset för Herrgårdsgymnasiets teoretiska program är svagt. Det är bara två personer som har sökt till teknikprogrammet i den första ansökningsperioden. För närvarande finns det elever som läser sista året på teknikprogrammet men de två senaste åren har programmet inte startats upp.

Studenten närmar sig för Daniel Thörner, Truls Nilsson och Lisa Thörner som går sista året på teknikprogrammet på Herrgårdsgymnasiet. De är från Säffle och sökte till Herrgårdsgymnasiet för att de ville ha nära till skolan och slippa pendla. De är bara sex elever i klassen och att vara en liten grupp har sina fördelar. Men det finns också nackdelar. De berättar att de har känt sig nedprioriterade och att de inte har kunnat läsa de inriktningar som de ville från början.

– Det känns som att vi är de sista eleverna på teknikprogrammet, säger Daniel Thörner.

Flera bytte skola

De var fler från början men när det stod klart att alla inriktningar inte skulle bli av var det flera som valde att byta skola.

– Utbildningen är bra men det känns som att det har trappat av. De har inte prioriterat oss, säger Daniel Thörner.

De berättar att de har märkt av att det har varit få elever. De har inte fått tillgång till den teknik som de har önskat och de berättar om saker som har gått sönder men som inte har lagats. De kan till viss del förstå att det har blivit så eftersom det inte funnits så många elever på programmet.

Fel inriktning

Lisa Thörner är besviken över att den inriktning hon ville gå inte blev av. Istället fick de kompromissa och det blev inte alls vad hon hade tänkt från början. Hon ville läsa samhällsbyggnad och miljö och den biten har hon inte alls fått med sig. Om hon hade gjort om valet idag, tror hon inte att hon hade valt att stanna kvar.

För Daniel och Truls passade inriktningen lite bättre. Daniel tycker att det är mycket värt att gå i skolan där han bor. Han uppger att det i grunden är en bra utbildning men att det märks att det inte har satsats lika mycket när det är få elever. Han tycker att närheten till skolan är viktig.

– Jag orkar inte pendla, det blir längre dagar. Det här ger mer fritid och det är en stor del till varför jag valde att gå här, säger han.

Snart studenten

Daniel, Truls och Lisa kan snart börja räkna ned till studenten. De tror att det är den sista årskursen som läser teknik på Herrgårdsgymnasiet. De tror att det blir svårt att få igång intresset igen när det är flera år som utbildningen inte har blivit av.

De uppger att skolan har ryktet om sig att vara en praktisk skola och att många som ska läsa teoretiska program därför väljer andra skolor.

– De flesta tar Åmål eller Karlstad, säger Daniel.

Stor ökning av sökande till två program – fortsatt svagt intresse för teoretiska program

Artikeltaggar

HerrgårdsgymnasietNyheterSäffleSkola och utbildningSkolorUtbildning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.