Hoppa till huvudinnehållet

Vänerns vattennivåer i fokus: ”De öppna stränderna är viktiga”

Publicerad:
 Efter Naturskyddsföreningens årsmöte följde ett föredrag om Vänern.
Efter Naturskyddsföreningens årsmöte följde ett föredrag om Vänern. Foto: Carolina Schützer

Vänern och dess vattennivåer var i fokus när Naturskyddsföreningen hade bjudit in, Gunnar Lagerkvist, biolog vid naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Värmland. ”Vänerns havsliknande karaktär med breda öppna strandytor riskerar att gå förlorade”.

Johan Svantesson, till vänster, bidrar med sina cirka 1 200 betande djur till god miljövård på många ställen och det gladde biolog Gunnar Lagerkvist från Länsstyrelsen som höll föredrag bland annat om regleringsstrategier på Vänern.
Johan Svantesson, till vänster, bidrar med sina cirka 1 200 betande djur till god miljövård på många ställen och det gladde biolog Gunnar Lagerkvist från Länsstyrelsen som höll föredrag bland annat om regleringsstrategier på Vänern. Foto: Kjell Olsson

Efter att Naturskyddsföreningen i Säffle hållit sitt årsmöte så gick ord och bild till Gunnar Lagerkvist, biolog vid naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Värmland. Under en timme berättade han om hur läget är i Vänern både sett i historiskt, nutids och framtida läge. Med bilder och diagram, fakta och prognoser lyftes Vänerns stora värde fram och det som är aktuellt är hur vattennivån skall regleras sett till olika infallsvinklar.

– Vänerns havsliknande karaktär med breda öppna strandytor riskerar att gå förlorade, sade Gunnar.

– De öppna stränderna är viktiga såväl för flora och fauna som för människors rekreation.

Maud Magnusson, till vänster, avtackades för tio års styrelsearbete med en blomma från ordförande Elisabet Rimeika.
Maud Magnusson, till vänster, avtackades för tio års styrelsearbete med en blomma från ordförande Elisabet Rimeika. Foto: Kjell Olsson

Vattenståndet

Ett diagram visade vattenståndet från 1807 till dags dato och det har verkligen fluktuerat och stränderna har "störts" som är namnet när vatten och is gjort sitt jobb.

En översvämningsbild från 1916 i Karlstad liksom en dito från 2000 då Kanikenäset stod under vatten var lite chockartade. 1937 kom dock en vattendom som haft stor betydelse. 2000/2001 hjälpte det dock inte utan stora översvämningar ägde rum.

– Möjligheten att släppa ut vatten genom Göta älv är begränsad till 1 000 kubikmeter per sekund. Men ibland är tillrinningen dubbelt så stor och då stiger Vänern, sade Gunnar.

– SMHI:s framtidsprognoser visar att det kommer bli mer avrinning under vintern samtidigt som den naturliga vårfloden i maj-juni blir mindre som en följd av klimatförändringarna, menar Gunnar.

Vänern lockade många till Säffle Naturskyddsförenings årsmöte.
Vänern lockade många till Säffle Naturskyddsförenings årsmöte. Foto: Kjell Olsson

Lägre nivåer

2008 beslöts att man skulle göra säkerhetsinriktade tappningar och Vänern fick cirka 15 centimeter lägre nivåer, vilket betydde mindre svängningar i vattennivån.

En konsekvens blir då att sly som klibbal men även björk kryper ut på stränderna och den så älskade öppna strandbilden ändras.

Gunnar visade bilder på hur vacker sjöutsikt på bara några år helt försvann i sly och buskar och till och med gran vandrade ned mot stranden.

Ny plan

Efter mycket diskussion och skrivelser till regeringen bildades Vänerrådet 2018 och i höstas antogs en ny plan där man skall ha en säkerhets- och naturanpassad strategi. Det vill säga att man ska vara beredd på större vattenflöden men även försöka få till "störningar" på stränderna.

I praktiken kommer man försöka hålla Vänern 10-20 centimeter högre under våren jämfört med tidigare år. Gunnar visade med diagram olika scenarier och hela tiden finns det ju faktorer man bara kan ha prognoser kring.

Arbete på öarna

Efter Vänerföredraget ombads han berätta om EU-projektet LIFE Vänern som under åren 2014-2018 genomfördes på öarna Ärnön, Vithall samt Stora och Lilla Sönnervassen i Lurö skärgård.

43 hektar ömark bereddes på olika sätt, skog togs ned och djur fick beta. Tidigare hade även ön Vithall på 15 hektar restaurerats med liknande metoder.

– Det var ett lyckat projekt som fordrade mycket arbete men resultatet har blivit bra, sade Gunnar. Kostnaderna stod EU, 50 procent, Naturvårdsverket samt Länsstyrelsen, 25 procent vardera, för.

Bete av djur

Just bete av djur är något som minskat kraftigt på naturbetesmarker omkring Vänern men Johan Svantesson berättade om sina 1 200 köttdjur som delvis mumsar på strandängar runt om i Säffle kommun.

– I Vänern finns det flera hundra öar som är en hektar eller mer men med allt som bryter ytan är det över 20 000, menade Gunnar.

Problem med skötsel

Framöver kan det bli problematiskt att klara skötseln på öarna i naturreservaten som följd av nedskärningar i budgeten, sade Gunnar.

– Anslaget för skötsel av naturreservat har minskat med två tredjedelar och det kommer slå hårt mot alla former av naturvård, vandringsleder, rastplatser med mera.

– Under ett par år har folk sökt sig ut i naturen och då krävs det också att anläggningar sköts om, betonade Gunnar.

Han sade att man försöker upplysa om konsekvenserna av den stora minskningen.

Inte klara direktiven

SMHI har gjort prognoser för tillrinningen för åren 2021-2050 för Vänern.

– Som det ser ut kommer vi inte att klara EU:s direktiv i frågan, sade Gunnar.

Som avslutning visades ett antal vackra bilder på blommor, djur och natur som alla fanns i omedelbar närhet av Vänerns stränder.

Artikeltaggar

Djur och naturEUNaturNaturskyddsföreningenNyheterSäffleSäffle kommunVänernVatten

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.