Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: han var igenkänd, men inte av alla

Publicerad:
I och med palmsöndagen inleds stilla veckan, som avslutas med kristendomens viktigaste högtid: påsken. Genrebild.
I och med palmsöndagen inleds stilla veckan, som avslutas med kristendomens viktigaste högtid: påsken. Genrebild. Foto: Daniel Ochoa de Olza

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Man frågar VEM ÄR HAN?

SVARET – ges utifrån traditionen – att han skulle vara en profet. Kanske t o m den Messias som tidigare profeter hade berättat om? Men hans attribut var så konstiga – det var inte maktens människa som lät sig bäras in i staden Jerusalem på en åsna.

Men det är en början - som faktiskt är ett återupprepande av den början som vi kallar SKAPELSEBERÄTTELSEN.

Det handlar om 7 dagar - där Gud skapade himmel o jord – O Det kanske kan ses som makt att kunna göra något- till och med Göra människorna till sin avbild.

Visst handlar den stilla veckan om något som har med makt att göra!

Men lika mycket om maktlösheten, när vi ser ut över vår värld idag - så är det många av oss som frågar sig - Varför måste människor lida så oerhört mycket av krig, svält, vanvård o katastrofer? Det kanske har med våra tankar o hjärtan att göra?

Kanske är det så att vi bekymrar oss ständigt för hur vi som individer uppmärksammas eller inte –uppskattas eller inte - belönas eller inte?

Har vi inte också, i våra sinnen jämförelsens förbannelse. Är vi bättre eller sämre - starkare eller svagare - än den som står bredvid oss?

Våra hjärtan och tankar är förmörkade o korrumperade – Det tar sig upptryck i politik – ekonomi – religion – och vardagsliv.

Varje gång som vi använder makt för vår egen skull – tar vi ett steg bort från Guds vilja – men också från varandra. Vi bidrar till att söndra vår värld o vårt eget liv.

Ibland frågar vi VEM ANSVARAR FÖR DENNA TRASIGA VÄRLD, fylld av ondska o hat?

Är det Guds fel – om nu Gud finns? Kan inte Gud göra ngt åt det? -

Det kanske är det, det handlar om, att Gud inte förvandlas till en maktberusad diktator som knäpper med fingrarna o ställer allt till rätta.

Nej – Gud gör sig istället maktlös - Det blir Guds sätt att laga en trasig värld.

Gud väljer att bli människa – att gå in i det tid och rum som skapelsen NU visar på.

Kanske är det så - att dom människor med makt som vi har mött knappast inbjuder till något förtroligt samtal eller gemenskap.

Nej – snarare kanske det är respekt eller avundsjuka - för att den människan har kommit längre än vi själva - och kanske har det bättre ställt.

Så vill inte Gud ha det - Därför blir Gud ett litet barn som gör sig beroende av de människor han har skapat - för att kunna överleva och slutföra sitt uppdrag.

Jag tror att Du kan berättelsen om Jesus från Nasaret – som nu avslutar sitt liv med den vecka som på sitt sätt förändrar världen. Den kommande "Stilla veckan".

Det är därför Jesus rider in i Jerusalem på en åsna några dagar före sin död.

Därför lider Jesus helvetets alla kval på maktens avrättningsredskap - korset - men det är också därför att Jesus uppstår från de döda.

Jesu maktlöshet vill göra den trasiga människan hel igen och utplåna all ondska.

Det kommer en dag, att bli synligt för alla – hela världen kommer restaureras. Därför är det så bra att fråga: Vem är det som kommer? För först då kan vi se Guds Rike i sin fullhet.

Därför vågar jag önska Dig en Glad Påsk i uppståndelsens Glädje!

Mats Johansson Flygg

Artikeltaggar

Etik och religionGudJerusalemJesusKrönikorMats Johansson