Hoppa till huvudinnehållet

Falk om Jack Vreeswijk: ”en stor vissångare har gått ur tiden”

Publicerad:
Jack Vreeswijk var en av Sveriges mest uppskattade visartister, inte bara som tolkare av sin fars låtar utan också med eget material. I Säffle uppträdde han många gånger: här tillsammans på en konsert med Ebba Forsberg och Ångmaskinen 2018.
Jack Vreeswijk var en av Sveriges mest uppskattade visartister, inte bara som tolkare av sin fars låtar utan också med eget material. I Säffle uppträdde han många gånger: här tillsammans på en konsert med Ebba Forsberg och Ångmaskinen 2018. Foto: Marina Johansson

”Sov nu, lille prinsen min, när jag släcker ljuset...”

Under tisdagsförmiddagen kom beskedet att artisten, vissångaren och låtskrivaren Jack Vreeswijk har avlidit efter flera års kamp mot tarmcancer. Han blev 59 år. I Säffle var han stammis hos Visklubb - 67, som planerade en ny spelning med honom nästa år.

– Ett oerhört tråkigt besked, säger ordförande Anders Falk.

Som son till Cornelis Vreeswijk kan man väl säga att Jack föddes in i branschen och i visgenren, men blev en artist på egna ben.

– Han var en alldeles utmärkt vissångare och gjorde väldigt fina tolkningar av sin pappas låtar. Men när han skakade av sig faderskomplexet och gick sina egna vägar blev han faktiskt ännu bättre.

Bestört

Så säger Anders Falk, ordförande i Visklubb -67 där Jack Vreeswijk haft fem spelningar, oftast i sällskap av sin vapendragare Love Tholin från Åmål. Anders Falk säger att han tog emot dödsbeskedet ”med bestörtning”.

– Jag visste ju förstås att han hade cancer; det berättade han öppet om när han senast gästade Säffle tillsammans med Brolle för två år sedan. Han hade på sig keps då eftersom han tappat håret efter strålbehandling. Men 59 år... det är ju alldeles för tidigt.

Anders Falk med boken om Visklubb-67, vars omslag pryds av just Jack Vreeswijk tillsammans med CajsaStina Åkerström.
Anders Falk med boken om Visklubb-67, vars omslag pryds av just Jack Vreeswijk tillsammans med CajsaStina Åkerström. Foto: Helena Karlsson

Ödmjukhet och värme

Anders Falk minns flera goda möten med Jack Vreeswijk genom just Visklubb -67.

– Han var en väldigt fin artist som växte med åren och hade mycket kvar att ge. Han var också en väldigt ödmjuk och fin människa, med humor och värme.

Jack Vreeswijk var ett av de namn som Visklubb -67 hade i åtanke inför nästa års program. Det var innan någon kunde veta att han redan hade tagit sin sista ton på scenen i Säffle.

– Ja, det var ett oerhört tråkigt besked, detta. Han var en av våra stammisar och alltid varmt välkommen tillbaka. Det är en stor vissångare som gått ur tiden och han kommer alltid att vara i ljust minne bevarad hos oss i Visklubb -67.

Artikeltaggar

ÅmålAnders FalkArtisterJack VreeswijkKändisarKonserterNöje/KulturSäffleSkådespelareSpelningar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.